2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Yapı Malzemesine Göre Mesken Tipleri

17 Ağustos 2017

Meskenlerin biçimi geniş çapta doğal şartlara bağlıdır. Bunun yanı sıra ekonomik faaliyetler ve kültür özellikleri de meskenlerin biçimlenmesinde etkili olmaktadır. Yapılarına göre bazı tipleri inceledik.



Kırsal kesimde evlerin biçimi ve yapıldığı malzeme bakımından çevre şartları daha açık bir biçimde hissedilir. Sözgelimi ormanın ve ağacın bol olduğu yerlerde evler genellikle ahşaptır. Yapılara elverişli taşın bol olduğu yerlerde taş evler yaygındır. Taş ve ağacın çok kıt olduğu yörelerde ise kerpiç evler yapılmıştır.

Kerpiç Evler

Kerpiç, duvar örmek için kullanılmak üzere tahta kalıplara dökülerek güneşte kurutulmuş balçıktır. Kerpiç, daha çok köy evlerinin yapımında kullanılır. Hem iktisadi bakımdan ucuz, hem de kışın sıcak tuttuğu için tercih edilir. Bir çeşit pişirilmemiş tuğla gibidir.

önce saman panellerin yan yana getirilmesiyle duvarların oluşturulduğu panellerle duvarlar yapılıyor. Daha sonrasında ise çatılar yerleştiriliyor. Saman panellerde kapı ve pencere boşlukları ayırmak da son derece pratik. Kerpiç evler farklı boyutlarda üretilebiliyor. Kerpiç evler tek katlı olduğu gibi iki katlı da inşa edilebiliyor.

Kerpiçin özellikleri

-Kerpiç, ortamın nemini dengeler Çoksa alır, azsa verir, nemi insan için en uygun düzeye getirir. Rahat soluk alınır böyle bir odada, rahat uyunur

-Nem belli yüzdeyi aşmadığı için, börtü böcek yaşamaz bu ortamda.

-Kerpiç, havanın kirliliğini alır. örneğin, sigara içiliyorsa nikotini çeker. Havayı temizler.

-Kerpicin elde edilmesi için en az enerji tüketilir.

-Kerpicin radyoaktivitesi yoktur.

-Kerpiç doğayı kirletmez, onun kan dolaşımı içindedir.

-Kerpiç, yapı yerinde üretildiği için taşınım gideri yoktur.

-Kerpiç ahşabı korur.

Taş Evler

Doğal taşlardan yontularak yapılan doğal taş evlerdir. Maliyet olarak diğer konut inşaatlarından pahalı fakat görüntü ve kullanım açısından çok farklı ve sağlıklı ortamlar yaratır kışın sıcak yazın ise serin ve rutubetsiz ortamlar sağlar bakım ve kullanımı gayet kolay olup çok fazla masraf gerektirmemektedir.

Taş evlerin pek fazla olumsuz yönü yoktur. Hatta saymaya kalksak belki bir tane bile bulmakta güçlük çekebiliriz. Ama zayıf olan bir yönleri, hemen hemen her taş evin özellikle dış cepheden bakıldığında birbirine çok benzer olmasıdır. Taş ev mimarisinde dış cephede sürprizler yapmak çok kolay değildir.

Taş / toprak yapılar, özellikleri itibari ile soğuk ve sıcak havalarda içerideki havayı tutması ile bilinirken, filtreleme özelliği ile de kirli havayı süzer. Doğal olarak yapmış olduğu yalıtım sayesinde ekstra bir yalıtım (iç / dış cephe kaplama) gerektirmez. Ayrıca nefes alan, kirli havayı süzen, bir yapıda olması beraberinde sağlıklı yaşam alanını da getiriyor.

Tuğla Evler

Tarihi oldukça eskilere dayanmakta olan tuğla, aynı zamanda insanların ilk yaptıkları evlerde de kullanıldığı için insanlığın oluşumu kadar eski dönemlerde farklı hammaddelerden hazırlanmış olan tuğla çeşitlerine rastlamak mümkündür. O dönemlerde yalnızca evlerde kullanılmakta olan tuğla, endüstriyel anlamda ise ilk defa Mö 4. yy’da Babil Kulesi yapımında kullanılmıştır. Tuğlayı ilk defa üreterek kullananların Korintler olduğu belirtilirken, daha sonrasında farklı medeniyetler tarafından kullanılarak sağlam yapıların inşa edilmesi de sağlanmıştır.

Tuğla konfor imgesi uyandıran görüntüsünün yanı sıra, kahverengiden, kızıl kırmızıya ve kurşuni griye uzanan doğal renk seçenekleriyle evlerin çevreleriyle etkileşim içinde olmasına da yardımcı oluyor. Tuğla aynı zamanda duvar ustasına farklı desenlerde duvar örme özgürlüğü verdiğinden, ortaya çıkan sonuç kişiye özel olabilmekte ve ev sahibinin karakterini yansıtabilmekte.

Bir tuğla ev inşa etmeden önce, binanın tasarımını belirlemeniz gerekir. öncelikle, evin daha karmaşık bir şekil – çıkıntılar, girintiler, taret – daha tuğla gerekir, bu nedenle, fiyat daha yüksek olacaktır. İkinci olarak, tuğla kalitesi de önemlidir. Duvarların yapımı için, bir seramik ya da silikat tuğla kullanılması tercih edilir.

Bu evlerle ilgili olarak “Yığma tuğlalı binaları kurallarına uygun yaptığınız zaman bütün duvarlar taşıyıcı sistem olarak vazife görüyor. Dolayısıyla binanın depreme karşı dayanımı daha da artmış oluyor.” Açıklamaları yapılmıştı.

Ahşap Evler

Ahşap, yapı malzemesi olarak yüzyıllardır tercih edilmektedir, çünkü;

Ahşap Evler Hafiftir: Betonarme evler, ahşaba göre 5 kat, çelik ahşaba göre 13 kat daha ağırdır. 100 m2 lik betonarme karkas sistem yaklaşık 75 ton, 100 m2 lik ahşap karkas sistem ise 2.5-4 ton arasında gelir, böylece temele gelen yükler 20 ila 30 kere daha az olur. Depremde bizi öldüren de bu ağırlıktır zaten. Ahşap evlerde ölüm riski çok düşüktür. Deprem hattı üzerinde bulunan Kaliforniya’da konutların %99′u ahşaptır.

Ahşap Evler Kendinden Yalıtımlıdır:: 1cm ahşabın izolasyon değeri 16 cm betonun ısı izolasyon değerine eşittir.

Doğa da ahşaptan yana. Ahşabın en çok kullanıldığı ABD ve İskandinavya gibi ülkelerde orman alanları, ahşabın az kullanıldığı ülkelerin aksine, büyüyor. Ahşap kullanımını teşvik, orman alanının büyümesini de teşvik ediyor. İşte, bilinçli yaklaşım ve koruma önlemleri ile, yıllarca Uzak doğunun tomruk ihtiyacını bile karşılayan Amerika’nın ormanları her yıl büyümekte. Yapı sektöründe ahşabı kullanan tüm ülkelerde bu böyle. Bu yüzden GreenPeace örgütü yapıda ahşap kullanımını destekliyor. Artık ormanların, ancak tüketim bilincine sahip kullanıcılar tarafından gerçekten korunabileceği anlaşılmıştır. Yeni dikilen ağaçların, havanın karbondioksitini yaşlı ağaçlara göre çok daha hızlı filtre ettiği, bilinmektedir. Bu yüzden Birlik de, bilinçli bir kesim ile orman yüzeyini yenilemenin, ekolojik dengelerin çok daha çabuk kurulmasını sağlayacağı görüşünü paylaşıyor.

Çelik Konstrüksiyon Evler

Tüm taşıyıcı sistemlerin çelikten üretildiği, özellikle deprem tehtidi taşıyan coğrafi bölgelerde tercih edilen, çoğunlukla çelik konstrüksiyon fabrika binaları, çelik konstrüksiyon hangar, çelik konstrüksiyon spor tesisleri, çelik konstrüksiyon depo ve çelik konstrüksiyon atölyelerde kullanılan, geniş açıklıklara ve yüksekliğe sahip çelik yapı sistemidir.

Çelik yapılar diğer taşıyıcı sistemlere göre çok üstün mekanik özelliklere , statik yeteneklere ve uygulama kolaylığına sahiptir. Çelik konstrüksiyon, hızlı, güvenli ve ekonomik olması ve belirli standartlara sahip olması nedeniyle hızla yaygınlaşan çelik yapı sistemidir.

Ev mimarisinde, prefabrike evlerden sonra çelik konstrüksiyon yapılar da hızla yaygınlaşmaya başladı. Zaman ve maliyet konusunda avantaj sağlayan çelik konstrüksiyon evlerin kolaylıkları oldukça fazla. özellikle konut ihtiyacının yüksek olduğu bölgelerde, inşaat süresinin kısalığı, düşük maliyetleri, üstün ses ve ısı yalıtım özellikleri, temiz şantiye alanı ve az beton ihtiyacı nedeniyle az su tüketimi sağlayan ekolojik yapısı ile çelik konstrüksiyon yapılar, yapı sektörünün yükselen değeri oluyor.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır