2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kıbrıs Emlaklarının Amortisman Süresi

Oturum amacıyla konut satın alanlar, genelde kendileri için inceler kriterleri. Örneğin konumuna bakar, projenin yapısına, malzeme kalitesine, potansiyel komşularına… 

Gerçek anlamda yatırım yapmak için, yani parasını en kazançlı şekilde değerlendirmek için konut arayanlar için ise önemli olan iki kriter var. Birincisi değer artışı, ikincisi amortisman süresi. 

Değer artışı, alınan gayrimenkulün yıllık yaşayacağı artış oranı demek. KKTC’de bu oran ortalama yüzde 10.

Amortisman süresi ise yapılan yatırımın, sağlayacağı kira geliri ile kendini ödeme süresi. 

Global yatırımlarda ROI deniyor, return on investment… Yatırımın geri dönüşü… Yatırımcı ROI’si iyiyse, dünyanın diğer ucunda bile yatırım yapıyor. 

Kıbrıs emlak ilanları bu avantajlar ile yerli yabancı birçok yatırımcının dikkatini çekiyor. Alırken kazanan, aldıktan sonra değeri artan ve kira getirisiyle kendini ödüyor KKTC konut projeleri. 

Kıbrıs inşaat firmaları ve KKTC emlak acenteleri yaptıkları sunumlarda, amortisman süresinin her zaman altını çiziyorlar. Oturmaktan çok, alıp kiraya vermek isteyen alıcılar amortisman hesabına çok dikkat ediyor. 

KKTC’de Amortisman Süresi Nasıl Hesaplanıyor?

Şehirden şehire değişiyor bu rakamlar. Örneğin Girne’nin potansiyeli ile Güzelyurt’un potansiyeli bambaşka. Eğer siz kira getirisi için bir konut alacaksanız, dinamikleri dikkatlice incelemeniz lazım. 

Nedir bunlar?

— Bölgenin kiralık konut fiyat ortalaması 

— Potansiyel kiracılar

— Kiralama tarzınız / kısa dönem — uzun dönem

— Kiracı bulma hızınız 

KKTC’de kiralar yakın zamana kadar sterlin ile ödeniyordu. Sterlin kurundaki dalgalanma ve belirsizlik sonrası, bazı ev sahipleri Türk Lirası’na geçiş yaptı. Bu geçişle amortisman hesabında da hafif sapmalar oluştu. 

Örneğin alacağınız ev 50 bin sterlin. O bölgede evi kiraya verseniz, ortalaması 350 sterlin. Yılda 4200 sterlin yapar. Bu hesapla evin size kendini ödemesi ortalama 12 yıl. Buna ödeyeceğiniz emlak vergisini ve evde yapacağınız tadilatı da eklerseniz, 13 yıl diyebiliriz. NOT: Konutunuzun fiyat artışı hesaba dahil değil. O kazancın ekstrası. 

Bu rakam, en yakın örnek olarak Türkiye’den çok çok cazip. Örneğin İstanbul’da son yıllarda bırakın fiyat artışını, konut fiyatlarında düşüş var. Yüzbinlerce liraya, hatta milyonlara alınan konutların kira fiyatı da, Kıbrıs ortalamasının altında. O yüzden amortisman süresi hesabında daire başı ortalama 25–30 yılı görüyor rakamlar. 

Kısa Dönem Kiralama

Bu yaptığımız hesap, uzun dönem kiralama için geçerli. Bir de KKTC kısa dönem kiralama seçeneği var. Kıbrıs’ta devremülk yok, fakat bu benzer modeli son yıllarda Kıbrıs inşaat şirketleri geliştirdi. 

Diyelim ki siz projeden bir daire aldınız. Ödemeleriniz bitti, yaşam başladı. Dilerseniz inşaat firmasına diyorsunuz ki, siz benim yerime kiralayın. İnşaat firması otel işletmesi tarzında, dairenizi sisteme dahil ediyor. Gelen tatilcilere kiralıyor. Bakım, temizlik, pazarlama, işletme gibi tüm detaylarla onlar uğraşıyor. En sonunda da elde edilen kazancın ortalama yüzde 20’sini hizmet bedeli olarak alıp, yüzde 80’nini size aktarıyor. 

365 günlük yılın ortalama 200–250 gününde doluluk sağlandığını düşünürsek, ortaya çıkan kazanç çok karlı.

Bu kısa dönem kiralama sistemiyle yaptığınız yatırım, ortalama 5 yılda ve sadece kira getirisiyle kendini ödüyor. 

Bu tarz projeler hakkında bilgi almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kıbrıs’ta Kiralama Notları

Kıbrıs emlak kiralama ile ilgili birkaç not da paylaşalım sizlerle. Genelde Gazimağusa bölgesinde yapılan uzun dönem kiralamalarda, yıllık peşin ücret talep ediyor mal sahipleri. O yüzden Gazimağusa kiralık ev ilanları incelemesi yaparken, gördüğünüz rakamlara ve açıklamalardaki detaylara dikkat etmenizi tavsiye ederiz. 

Son dönemde Lefkoşa’da da yıllık peşin kiralama eğilimi var. Girne’de genellikle yıllık sözleşme ve aylık ödeme yapılıyor. 

Kiracı bulma konusunda ise bazen mal sahipleri ilan veriyor, bazen ise emlakçılardan destek istiyor. Eğer emlakçı size kiracı bulursa, 1 kira bedeli kadar hizmet bedeli, yani komisyon alıyor. 

Eğer siz yurt dışında yaşıyorsanız ve KKTC’den ev alıp uzun dönem kiralama yapacaksanız, ülkenize dönmeden önce mutlaka bir emlak acentesi ile “konut yönetimi” ve global adıyla “management” hizmeti için anlaşmanızı imzalayın. Aksi halde bu tür işler için uzaktan uğraşmak biraz zorlu ve yorucu oluyor. 

Listeleri Karşılaştır