Bir anne babanın yaşadığı en güzel duygulardan biri, çocuklarının üniversiteyi kazanmasıdır kuşkusuz. Ama bir de buzdağının görünmeyen yüzü var; okul masrafları! Özellikle de barınma sorunu!

Bir anne babanın yaşadığı en güzel duygulardan biri, çocuklarının üniversiteyi kazanmasıdır kuşkusuz. Bir de çocuğunuz istediği şehirdeki istediği okulu ve hayallerini süsleyen bölümü tutturmuşsa, mutlaka sevinciniz ikiye katlanacaktır. Ama bir de buzdağının görünmeyen yüzü var; okul masrafları! Özellikle de barınma sorunu!
Eğer çocuğunuz şanslıysa, kampüs içindeki bir devlet yurdunda kalarak minimum maliyetle öğrencilik dönemini geçirebilir. Ama yurt çıkmadıysa, ilk etapta akıllara iki seçenek gelir. Birincisi özel yurtlara her ay ciddi para ödemek; ikincisi ise kiralık bir ev bulmak! Her iki seçenek için de özellikle büyük şehirlerde ciddi paralar ödemek zorunda olduğunuzu baştan kabul etmeniz gerekir. Bu durumda üçüncü seçenek olan “ev almak” belki de en mantıklı karar olacaktır.
Verilen hizmet kapsamına göre değişmekle birlikte 2016 yılında Anadolu’daki özel yurt fiyatları 300-800 lira arasındayken, Ankara ve İzmir’de ise ortalama 500- 1800 TL’leri bulmakta! Hatta İstanbul’da 4000 lira aylık ücret karşılığında özel yurt bulmak da mümkün! Öte yandan ev arkadaşı olmadan tek başına bir öğrencinin ev kiralaması da oldukça maliyetli bir iş. Bütün bunlar düşünüldüğünde acaba ebeveyn olarak üniversiteyi kazanan çocuğunuza ev almak kararı gerçekten mantıklı mıdır?
Üniversiteli çocuğa ev almanın avantajları
Üniversiteyi kazanan çocuğunuzun özel yurt ya da kiralık ev masrafları yerine ev taksitlerini ödemeniz, mantıklı bir yatırım olabilir. Çünkü her ay ödeyeceğiniz parayı sonuçta bir mülke dönüştürmüş olursunuz. Özellikle diplomasını aldıktan sonra o şehirde çalışmaya başlayacaksa, bu yatırım daha da anlam kazanır. Hatta çocuğunuz, alacağınız evde tek başına değil de bir kaç ev arkadaşı ile birlikte kalırsa, onlardan alacağınız kira ile ev taksitlerinizi daha kolay ödeyebilirsiniz.
Üniversiteyi kazanan çocuğunuza ev aldığınızda sadece yatırım yapmaz, aynı zamanda fırsat bulduğunuzda onu sık sık ziyaret etme şansı da elde etmiş olursunuz.
Üniversiteli çocuğa ev almanın dezavantajları
Sonradan oturmayacağınız bir şehirde sadece 4 ya da 5 sene için bir eve yatırım yapmak, kazançlı olmayabilir. Özellikle emlak fiyatlarının hızla yükseldiği şehirlerden birinde değilse alacağınız ev, ölü bir yatırım yapma riskiniz olabilir.
Diğer bir risk ise çocuğunuzun okulu bitirememesi durumudur. Öte yandan ilk yılın sonunda çocuğunuz bölüm ya da okul değiştirmek isterse, ev satın aldığınız için hayallerinden vazgeçmek zorunda kalabilir! Üniversiteyi kazanan çocuğunuza ev almak kararını irdelerken onun bu sorumluluğu taşıyabilecek olgunlukta olup olmadığını da göze almalısınız. Eve yeterince iyi bakabileceğinden, ev arkadaşlarının ödeyeceği kiraları düzenli toplayabileceğinden emin olmadan yapacağınız yatırım, size çok daha pahalıya mal olabilir.
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun