2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Tapu Kaybolduğunda Ne Yapılmalı?

6 Ağustos 2016

Ev, arsa, iş yeri gibi taşınmaz mallar üzerindeki mülkiyet hakkının teminatı olan tapu senedi ya kaybolursa!



Ev, arsa, iş yeri gibi taşınmaz mallar üzerindeki mülkiyet hakkının teminatı olan tapu senedi kaybolduğunda ya da çalındığında ödenecek olan ücretten, başvurulacak olan yerlere kadar bilinmesi ve yapılması gerekenlerin tümünü içeriğimizde bulabilirsiniz.

İlk Yapılması Gereken Tapu Müdürlüğüne Başvurmak
Tapu kaybolduğunda ya da çalındığında yapılması gereken ilk işlem tapu sahibinin nüfus cüzdanı ile tapu dairesine başvurmasıdır. Gayrimenkul sahibinin vefat ettiği durumlarda ise başvuruyu yapanların mirasçılık belgelerini temin etmeleri ya da kayıtlarda mirasçı olduklarının yer alması gerekir. Küçük bir meblağ karşılığında kaybolan ya da çalınan tapu senedinin yenisi çıkarılabilir. Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bunun dışında farklı bir işleme ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca yaşanabilecek bilgi ya da kayıt eksiklerinden mal sahibi değil, ilgili memur ya da memurlar sorumludur.
Tapu sicil müdürlükleri; konut, arsa, iş yeri gibi gayrimenkullere dair akit ve tescil işlemlerini gerçekleştirir, tapu sicilini düzenli ve sürekli olarak tüm detaylarıyla birlikte tutulmasını sağlar. Bu sicillerin kayda geçirilmesinden dolayı doğabilecek tüm olumsuz durumlarda; Türk Medeni Kanunu’nun 1007. maddesi gereği devlet, zararın oluşmasında payı olan memura ya da memurlara zararı rücu etme hakkına sahiptir.
Tapu Senedi İle Başkası Adına İşlem Yapılamaz
Kimlik, pasaport, ehliyet gibi özel belgeler kaybolduğunda ya da çalındığında farklı amaçlar için kullanılabilme ihtimalleri olduğundan ilk fırsatta ilgili mercilere durumu bildirmek gerekir. Ancak tapu senedi kaybolsa veya çalınsa dahi bu belge sadece tapu dairelerinde geçerli olacağı ve tapu daireleri de belge sahibi olmadan işlem yapmayacağı için tapu senedinin yok olması tehlike yaratacak bir durum haline dönüşmez.
Tapu senedi üzerinden sahibi dışında işlem yapabilecek tek kişi vekalet verilen kişidir. Bu yüzden tapu senedi kaybolduğunda gerek duyuluyorsa en yakın notere başvurularak vekalet verilen kişi vekillikten çıkarılabilir. Ayrıca borç ve benzeri alacak durumlarında sadece tapu senedini vermek yeterli değildir; mevcut gayrimenkul üzerinde hak sahibi olabilmek için tapunun sahibi tarafından verilen onaylarla devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Ek olarak internet her alanda olduğu gibi mevcut tapu bilgilerine ulaşma konusunda da büyük kolaylıklar sağlar. Böylece tapu bilgilerinize sadece yazılı belgeler üzerinden değil, aynı zamanda e-devlet aracılığıyla internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır