2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kuzey Kıbrıs’ta Tereke Kurmak ve Maliyetleri

20 Eylül 2022

Yakınını kaybedenler, belirli bir süre sonra miras bölüşme yoluna giriyor. Hayatını kaybeden kişinin vefatından sonra, geride bıraktığı taşınır ve taşınmaz malların bölüşümü için tereke kurma işlemi başlıyor.
Kuzey Kıbrıs’ta tereke kurmak nasıl oluyor? Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…



Tereke, hayatını kaybeden bir kişinin geride bıraktığı mal varlığı ve borçlarının tümünü kapsıyor. Kişinin ölümünden sonra, taşınır ve taşınmaz malların mirasçılar tarafından paylaşım sürecinin tümüne tereke adı veriliyor.

Vefat eden kişinin, sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malların hukuka uygun bir şekilde paylaşımını yapabilmek adına mirasçılar tarafından tereke sistemi kuruluyor.

Kıbrıs Emlak Merkezi, Kuzey Kıbrıs’ta tereke kurmanın aşamalarını araştırdı.

Tereke Ne Zaman Kurulur?

Mirasçılar, vefat eden yakınlarının ardından istenilen zamanda tereke kurabiliyor. Ancak veraset vergisine tabi olması halinde ve bir yılı aşkın bir sürede kurulmaması durumunda vergi ile ilgili faiz ödemesi gündeme geliyor.

Vasiyetnameli ve Vasiyetnamesiz Tereke 

Tereke, vasiyetnameli veya vasiyetnamesiz olarak iki şekilde oluyor. Vasiyetnameli terekede, vasiyetçinin taşınır veya taşınmaz malının ölümünden sonra verilmesine ilişkin niyetini içeren yazılı yasal beyan.

Vasiyetnamesiz tereke ise, kişinin herhangi bir malını birine bıraktığına dair yasal bir belgenin olmaması.

Tereke kurulması ile ilgili KKTC’de yürürlükte olan 10/1971 sayılı yasanın altında Bölüm 189’da Terekelerin İdaresi, Bölüm 195’te de Vasiyetnameler ve Veraset başlıklı mevzuat uygulanıyor.

Tereke için Gerekli Evraklar

  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi, 
  • Kişinin tasarrufunda bulunan taşınır veya taşınmaz mallarla alakalı mal beyanları, 
  • Koçanlar ve bankada para varsa hesap bilgisi, 
  • Varislerin kimlik kartları ile birlikte avukat aracılığıyla mahkeme mukayyitliğine başvuru yapılıyor.

Kimler Tereke Kurabiliyor?

Merhumun ailesi, yakınları veya merhumdan alacaklı olan kişiler de merhumun terekesini kurabiliyorlar.

KKTC Anayasası’nda Tereke

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’na göre, “Her yurttaş, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, kamu yararı amacıyla ve yasa ile sınırlanabilir”. Miras hakkı ile mülkiyet hakkı aynı maddede “Sosyal ve Ekonomik Haklar, Özgürlükler ve Ödevler” Bölümü’nde düzenlenmiştir.

KKTC yasalarına göre eğer çocuğunuz varsa, vasiyetname bırakmadan vefat etmeniz halinde mallarınızın 1/6’sı eşinize, geriye kalan 5/6’sı ise çocuklarınıza kalıyor. 

Terekenin Maliyeti 

Kuzey Kıbrıs’ta, tereke kurmak genellikle bir avukat aracılığı ile oluyor. Ancak bunun dışında noterler, emlak acenteleri hatta devletten emekli konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler bile tereke süreci ile ilgileniyor. Haliyle tereke sürecini yönetecek kişiye ve terekenin boyutlarına göre fiyatlar değişiyor. O yüzden Kuzey Kıbrıs tereke maliyeti araştırması yaparken, birkaç ayrı yerden fiyat almanız daha sağlıklı olabilir.


Etiketler: En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır