Kuzey Kıbrıs’ta çeşitli nedenlerle yarım kalan ve atıl durumda olan inşaatların akıbeti ne olacak?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Kuzey Kıbrıs’ta yarım kalmış ve çeşitli nedenlerle tamamlanamamış 4 binden fazla atılı inşaat mevcut. Finansman sorunları nedeniyle ya da planlama, izin alma veya yasal engeller nedeniyle duraksama yaşanan inşaatlar olumsuz etkiler yaratmaya devam ediyor.
Bunun son sıcak örneği ise 6 yaşındaki bir çocuğun yarım kalan ve zamanla emniyet önlemleri yıpranan inşaatta su dolu asansör boşluğuna düşmesi oldu.
Adada yıllardır büyük tartışma konusu olan yarım kalan inşaatlar maddi ve manevi zararlar verdiği gibi gayrimenkul sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor.
4 binden fazla yarım inşaat var
Özellikle Lefkoşa, Boğaz, Girne merkez ve Tatlısu bölgeleri arasında bulunan, çoğunluğu yurtdışı merkezli firmalar tarafından başlatılan 4 bini aşkın yarım inşaatlar, hukuki sorunlar nedeniyle çürümeye terk edildi.
Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği (KTMB) Başkanı Cafer Gürcafer’in Yenidüzen Gazetesi’ne yaptığı açıklamaya göre atıl inşaatların Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi planlanan yeni tüzükle bu sorun ortadan kalkacak.
Geçecek tüzük sonrası KTMB yarım inşaatlara müdahale edebilecek.
Gayrimenkul sektörü tehlikede
Zamanla çürümeye yüz tutmuş atıl durumdaki inşaatlar uyuşturucu madde kullananların meskeni haline geldi. Çevre için büyük tehlike oluşturan bu tür inşaatlar görsellik ve estetik olarak da olumsuz etkileri oluyor.
Gayrimenkul sektörünü tehlikeye atan yarım inşaatlar, çevredeki diğer binaların değerini düşürüyor ve emlak piyasasının genelinde düşüşe neden oluyor. Bu da yatırımcıların bölgeden uzak durmasına ve kafalarnda soru işareti oluşmasına neden oluyor.
Ülkeye gelen yabancı yatırımcıların güvenini sarsdığı gibi, turizm potansiyeli yüksek olan Kuzey Kıbrıs için negatif etkileri oluyor.
Yarım kalan inşaat projeleri, çevredeki görünümü olumsuz etkilerken aynı zamanda mülk değerinde azalmaya da neden oluyor.
Ayrıca, terk edilmiş inşaatlar, çevredeki sosyal ve ekonomik yapıyı da olumsuz etkileyerek bölgede yaşayan insanların yaşam kalitesini düşürüyor.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun