2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Royal Estates Direktörü Zeynel Uzunoğlu yabancıların KKTC’den gayrimenkul alış yöntemlerini yazdı!

11 Eylül 2017

Yabancılar KKTC’den nasıl gayrimenkul alabilir? Bazı kısıtlamalar ve yöntemler var. Royal Estates Direktörü Zeynel Uzunoğlu, Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için tek tek sıraladı.



Kıbrıs emlaklarına Türkiye’den yoğun bir talep var son dönemde. Kimi yatırım, kimi güvenli liman olarak görüyor KKTC’yi. Bazıları daire alıyor, bazıları daha büyük satın alma niyetinde.

Peki yabancı uyruklu kişiler, yani buna Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da dahil. KKTC’den nasıl mal satın alımı yapabilir?

Bu sürecin kısıtlamaları, kuralları, dikkat edilmesi gereken püf noktaları var. Sonradan ‘keşke’ dememek için, Royal Estates Direktörü Zeynel Uzunoğlu yatırımcılara yönelik bir yazı kaleme aldı.

KKTC kimliği olmayan tüm yabancı uyruklu kişiler, ki buna T.C. uyruklu vatandaşlarımız da dahildir, KKTC‘de satın aldıkları gayrimenkulü veya menkulü kendi adlarına koçanı veya tapuyu çevirebilmeleri için önce İçişleri Bakanlığı’ndan satın alma izni çıkarmaları gerekmektedir. Bu müracaat için, geldikleri ülkenin polis veya savcılığından bir karakter belgesi getirmeleri gerekmektedir.

Ancak hali hazırda K.K.T.C‘de ikamet etmekte olan T.C. vatandaşlarının bu belgeyi Lefkoşa’daki T.C. Büyükelçiliği’nden veya E-devlet üzerinden de tedarik etmeleri mümkündür. Bu belge ile birlikte bazı forumlar doldurulur ve satın aldıkları gayrimenkulün koçan fotokopisi ile kimlik fotokopisini de ilave ederek İçişleri Bakanlığı nezdindeki ‘Yabancılar İçin Taşınmaz Mal Birimi’ bölümüne müracaat yapmaları gerekmektedir.

Eğer istenirse, bu müracaatı küçük bir ücret karşılığı şirketimiz onlar adına yapmaktadır. Bu müracaat süresi T.C. vatandaşları için takriben bir ile iki ay arası, ancak üçüncü ülkelerden gelen kişiler için ise bu süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.

KKTC’de Gayrimenkul Satın Alma Yöntemleri:

Yabancı uyruklu, 18 yaşını doldurmuş bir kişi KKTC’de kendi adına sadece bir gayrimenkul satın alabilir. Ancak bu gayrimenkul yalnız bir adet daire, bir adet konut veya bir dönümden ( 1338m2) daha büyük olmayan bir arsa veya tarla ile sınırlıdır. Veya örneğin satın alacağı konut eğer 5 dönümden büyük olmayan bir arazi içerisinde ise bir tek bu konutun tapusunu üzerine alabilecektir.

Alıcının bu gayrimenkulü bulduğu zaman mal sahibine hiçbir ön ödeme yapmadan önce, ilk olarak bu satın almak istediği malla ilgili bir araştırma yapması çok önemlidir.

Bu araştırma o bölgedeki ilgili Tapu Dairesi’nde yapılmaktadır. Bunun sebebi de satın alacağı bu malın üzerinde herhangi bir ipotek ve/veya ara emri olup olmadığını, yani malın temiz olup olmadığını öğrenmektir. Bu araştırmayı kendi müşterilerimiz adına şirketimiz ücretsiz yapmaktadır.

Bunu yaptıktan sonra ve o mal temiz ise, bu kişi satın alacağı gayrimenkulün sahibi ile anlaştıkları fiyat ve ödeme şartlarını bir yazıya dökmek için aralarında bir satış sözleşmesi yapar ve iki şahit veya bir noter huzurunda imzalarlar.

Bu uyarıya dikkat

Ancak bizim müşterilerimize tavsiyemiz; mal sahibine herhangi bir ön ödeme yapmadan evvel, ilk önce mal sahibi ile yaptıkları bu satış sözleşmesini Maliye Dairesi’nde pullatıp, Tapu Dairesi’ne kaydını yaptıktan sonra, anlaştıkları kaparo ve/veya ön ödemeyi ve/veya tüm ödemeyi mal sahibine vermeleridir.

Ayrıca alıcı satın aldığı malın parasının tümünü verdiyse, mal sahibinden ayrı olarak kendisine bu satın alınan malla ilgili bir vekaletname vermesini de isteyebilir.

Yukarıdaki kayıt işlemini yapmanın ve mal sahibinden vekaletname istemesinin tek nedeni ise kendi adına satın alma izni çıkana kadar, bu satın aldığı malı bir bakıma garanti veya emniyet altına almak ve izni çıktığı zaman da ilgili Tapu Dairesi’nde mal sahibi olmadan dahi o vekaletname ile kendi kendine ve/veya istediği başka bir kişiye devrini yapabilmesidir.

Çünkü alıcı bu kaydı yapmadığı takdirde, bu satın alma izninin çıkma süresi zarfında mal sahibi eğer isterse, art niyetli davranarak bu malı tekrar başka bir kişiye satabilir ve/veya bu satılan malı herhangi bir bankaya ipotek vererek kredi alabilir. Böyle bir durumda ise alıcı parasını geri alabilmek için mahkemeye başvurmaya mecbur kalacaktır ki bu da epey zaman sürebilir.

Sözleşme ile satın alma

Diğer bir satın alma yöntem şu; KKTC kimliği olmayan herhangi bir kişi, bilhassa daha fazla mal satın almak isterse, yalnız satış sözleşmesi aracılığı ile KKTC’de istediği kadar gayrimenkul satın alabilmektedir. Ancak yukarıda belirtilen miktar dışındaki bu gayrimenkuller için adına koçan alması mümkün değildir.

Ancak satın aldığı tüm bu gayrimenkullerin satış sözleşmelerini Maliye Dairesi’nde pullattıktan sonra Tapu Dairesi’nde kaydını yaparak, bu malları bir bakıma garanti veya emniyet altına alabilir.

Şirket üzerine gayrimenkul yatırımı

Diğer bir satın alma yöntemi ise KKTC vatandaşı olan bir kişi ile birlikte belirlenmiş bir oran nispetinde ortak olarak şirket kurarak da olabilir. O zaman kurmuş olduğu bu şirket adına KKTC’de istediği kadar gayrimenkul satın alabilmektedir. Ancak bu şekil mal alırken veya ileride satarken, vergi oranları biraz daha yüksek olmaktadır ve bu durumlarda ilk satış veya alış hakkını kullanma imkanını kaybetmektedir.

Emanetçi üzerinden emlak alımı

KKTC’de bir diğer satın alma yöntemi daha var. Yabancı uyruklu bir kişi satın almış olduğu herhangi bir gayrimenkulü veya gayrimenkulleri, yasal olarak kurulmuş ve resmi kaydı yapılmış olan herhangi bir ‘Trustee’ veya ‘Emanetçi’ diye bilinen şirket adına alabilir ve satın aldığı herhangi bir malı da bu şirket adına kaydını yaptırabilir ve orada istediği süre

muhafaza edebilir.

Bu emanetçilik işlemleri genellikle avukatlar tarafından yapılmaktadır ve bu hizmet için de yıllık belli bir ücret talep etmektedirler.

NOT: Herhangi bir yabancı uyruklu kişi KKTC’de satın aldığı herhangi bir gayrimenkulü, eğer isterse koçanı üzerine almadan evvel tekrar üçüncü bir kişi veya kuruma tekrar satış sözleşmesi ile satabilmektedir. Bu satış sözleşmesine eski mal sahibi de dahil edilmelidir.

ZEYNEL UZUNOĞLU

ROYAL ESTATES DİREKTöRÜ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır