2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kentsel Dönüşüm ve Yıkım Masrafı Hakkında Bilinmeyenler

1 Ağustos 2016

Yaşadığınız evin bulunduğu binalar zamanla yıpranır; hatta tehlikeli bir hal alarak istenmeyen olaylara neden olabilir.



Yaşadığınız evin bulunduğu binalar zamanla yıpranır; hatta binanız, depreme dayanıklı inşa edilmediyse giderek daha da tehlikeli bir hal alır ve can ya da mal kaybıyla sonuçlanan istenmeyen olaylara neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamanız için devlet tarafından yürürlüğe konan Kentsel Dönüşüm Kanunu bu tür muhtemel sorunların giderilmesinde etkili olur.

Afet riskli yapıların yenilenmesi ile ilgili kanunla mevcut kötü durumdaki binaların yerine talebiniz doğrultusunda kredi desteği sağlanarak ve çeşitli vergilerden muaf tutularak depreme dayanıklı, otoparklı, sosyal ve yeşil alanları bulunan binalara sahip olmanız amaçlanır.
Kentsel Dönüşümün Avantajları Nelerdir?
Sanayileşme ve ekonomik gelişmeler sonucu şehir merkezlerine doğru göç sonucu oluşan plansız, kaçak, altyapısı yetersiz ve depreme dayanıklı olmayan binalar, birtakım tehlikeleri de beraberinde getirir. Devlet, sizlerin güven ve huzur dolu bir ortamda yaşamanızı sağlamak için çeşitli planlama standartlarında oluşturulan binalar yapmayı amaçlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bazı belediyeler, üniversiteler ve yapı denetim firmaları, binanın riskli olup olmadığına karar veren kurum ve kuruluşlardır. Binanız, riskli yapı konumuna girerse, yıkım işlemleri başlar ve bu noktada size 60 günlük bir süre tanınır. Siz verilen bu sürede binayı boşaltmanız ve yıkmanız talep edilir. Eğer bu işlemi siz gerçekleştirmezseniz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili birimler, yasal yetkileri doğrultusunda binanın yıkılmasını sağlar. Bu bağlamda unutmamanız gereken nokta, binanızın risk durumunun tespitini kendiniz yaptırabilir ve önleminizi erkenden alabilmenizdir. Ekonomik ömrünü tamamlamış eski binanızı -apartman dahi olsa- deprem risk raporu alarak kentsel dönüşüme dahil edebilirsiniz. Bu gelişmeler sonucunda binanızın yenilenmesi dışında kentsel dönüşümün bir diğer avantajı da daire ve iş yeri satışındaki % 1 olan KDV oranı sayesinde daire başına % 7 ilâ 17 arasında değişen KDV oranlarında feragat etmiş olursunuz.
Riskli Binanın Yıkım Masrafını Kimler Öder?
Yıkılmasına karar verilen binanın sahibi, yıkım ve diğer masrafları ödemekle yükümlüdür. Eğer kişi, müteahhitle özel bir anlaşma yaparsa bu ödemeyi, kişi adına ilgili müteahhit ya da müteahhidin dahil olduğu şirket yapar. Yıkılacak bina bir apartman ise apartman sakinleri arasında anlaşmazlık çıkarsa ve devletin tanımış olduğu süre içerisinde yıkımı gerçekleştiremezlerse, devlet, tebligat usulü ile ev sahiplerine ek süre tanır. Bu süre zarfında da yıkım gerçekleştirilememişse devreye valilik ve kaymakamlık girerek yıkım işlemini yapar. Bu işlem sırasında ev sahiplerinin tapudaki haklarına, ortaya çıkan yıkım bedeli oranınca ipotek konur.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır