2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Turizm sektöründen RE/MAX Golden’a profesyonel transfer!

13 Aralık 2017

Kıbrıs emlak sektöründe hem rekabet, hem de kalite çıtası yükseliyor. Emlak acenteleri artık profesyonel isimlerle çalışmayı tercih ediyor. Onlardan biri de Rukiye Keleş. Yıllarca Merit Grubu’nda görev alan Rukiye Keleş, RE/MAX Golden’da yeni bir yol haritası çiziyor. İşte detaylar.



“Bundan sonra yol haritamda burası var. Biliyorsunuz RE/MAX Golden bir francise. Ve Kıbrıs’ın ilk franchise emlak firması. Bizim Benan Hanım ile ortak hedefimiz, RE/MAX Golden’ı kurumsallaştırmak, daha fazla büyümek, daha yeni projelere adım atmaktır.

Sadece emlak ticareti değil, yeni yatırımlar yapmak, yeni vizyonlar geliştirmektir.

Bizim diğer emlak firmalarında olmayan bir sorumluluğumuz var. Türkiye’ye bağlı, Amerika’ya bağlı kurumsal bir zincirden geliyoruz.”

KKTC ekonomisi için turizmin yeri apayrı. Turizm deyince de Merit Oteller Grubu hiç şüphesiz ilk akla gelen. Hatta Merit deyince de Reha Arar ismi hala çok taze. Reha Bey emekli oldu ama kulakları çınlamaya devam ediyor.

Yıllarca Reha Arar’a asistanlık yapan, uluslararası bir trafik yürüten Rukiye Keleş, yeni bir yol haritası çizdi. Reha Bey ile birlikte turizmi noktaladı, rotasını emlak sektörüne çevirdi. RE/MAX Golden’da Yönetici Müdürü pozisyonunda başlangıç yaptı.

Peki nasıl oldu bu karar süreci, emlak sektörünü nasıl görüyor, hedeflerinde neler var? Keyifli bir röportaj oldu.

“ÇEKİÇ GÜRÜLTÜSÜNDE İŞE ALINDIM”

Yıllarca Merit Grubu’nda keyifli bir diyaloğumuz oldu, şimdi sizi emlak sektöründe görmek ne güzel. Hayırlı olsun diyerek başlayalım. Fakat gelin açılışı okurlarımız için sizi daha yakından tanıyarak yapalım. Kimdir Rukiye Keleş?

Çok çok teşekkürler.

Ben Kıbrıs’ta doğup daha sonra İngiltere’de büyüdüm.

Tabii her Kıbrıslı gibi yaz aylarında Kıbrıs’a gelir, uzun bir dönem kalırdık. Sonra eşimle tanıştım ve birlikte İngiltere’de yaşamaya devam ettik. O İngiltere’de yaşamak istemediğini söyleyince de Kıbrıs’a yerleştik.

önce bir şirkette muhasebe bölümünde çalıştım. Daha sonra da Metin Şadi’nin yanında çalışmaya başladım. O dönem birçok sektörde yatırımları vardı Metin Şadi’nin ve gerçekten bana çok şey öğretti. Hem Kıbrıs piyasasını, hem de insanları tanıdım. Daha sonra Telsim’i buraya getirirken, Cem Uzan’ın da Türkiye’de sıkıntılar yaşaması bizi burada sıkıntıya soktu. Ve farklı bir şey yapmak istedim. Tabii Metin Şadi’yi burada vurgulamak isterim, gerçekten çok saygı duyulacak bir kişidir. Ben hala kendisini çok sever ve sayarım.

Lefkoşa Merit Otel inşaattaydı o zaman. Bir arkadaşım bana, ‘madem turizmi düşünüyorsun, git kendileriyle konuş, belki anlaşırsınız’ dedi. Gittim, orada gene Allah’ıma bin şükürler olsun çok çok değerli bir insanla daha karşılaştırdı beni hayat. Bu kişi Reha Arar’dı.

Reha Arar ile inşaatın içinde çalışma yapılırken, çekiç gürültüsü içerisinde oturup iki sohbet edene kadar, ’tamam yarın başlıyorsun’ dedi. Hem de hiçbir şey konuşulmadan daha.

Kaç para maaş alacağım, ne iş yapacağım, nasıl çalışacağım, her şey muallakta, hiçbir şey konuşulmamış. Adam ‘yarın başlıyorsun’ dedi ve kaçtı gitti.

Ben de kaldım öyle oracıkta. Mine Hanım oradaydı, Mine Gürses. Sağolsun o beni yönlendirdi. ‘Git kızım, yoğun olduğu için sana bilgi verecek zamanı olmadı, asistan arıyordu. Aradığı asistan olarak sen yarın işe başlayacaksın’ dedi. Ve Merit’e girişim de öyle oldu.

“REHA ARAR’DAN ÇOK ŞEY öĞRENDİM”

Kaç sene çalıştınız Merit Grubu’nda?

Merit Grubu’nda 10 sene çalıştım. Yaklaşık 12 sene Metin Şadi ile, 10 sene de Reha Arar’la çalıştım. Zaten anlatmama gerek yok, adanın en büyük otellerinden biri ama Reha Bey benim için çok büyük bir avantajdı. Çünkü çevresi çok, muhabbeti çok bir insandı. Onun sayesinde tanımadığım çok fazla insan olduğunu gördüm ve pek çoğuyla tanıştım.

Kıbrıs’ı ve pek çok insanı Metin Şadi sayesinde tanımıştım. Türkiye’ye de Reha Bey sayesinde açıldım. Reha Bey’den çok şeyler öğrendim. Benim için çok değerlidir ve turizm ile ilgili bir duayendir kendisi. Bana turizm ile ilgili çok şeyler öğretti.

“BENİ BENAN KÜRŞAT İKNA ETTİ”

Bunca turizm tecrübesinden sonra, emlak sektörüne geçmeye nasıl karar verdiniz?

Onun hikayesini de anlatayım size. Benan Kürşat ile uzun yıllardır tanışıyoruz. Benan’ın babası Çetin Kürşat’a çok kısa bir dönem danışmanlık yapmıştım. Benden rica etmişti, yeni bir ofis kurmuştu. Metin Şadi’nin yanında herkes beni bilirdi. Sağ olsunlar yaptığım işten dolayı herkes beni takdir ederdi. Çetin abi de o dönem böyle bir teklifte bulundu ona danışmanlık yapmam için. 3 aylık bir süre danışmanlık yaptım kendisine, o esnada Benan yurt dışında öğrenciydi.

Onunla çok güzel ve samimi bir dostluğumuz olmuştu, babasını aradığında benimle de konuşur, sohbet ederdik.

Bilirsiniz kızlar arasında sıkı fıkı sohbetler olur, oradan samimi bir dostluk oluştu aramızda. Okul bittikten sonra bile hiç irtibatımızı koparmadık, konuşur, hal hatır sorardık birbirimize.

Reha Bey Merit’ten emekli olduktan sonra ben ayrılmaya karar verdim. Zaten Reha Bey ile birlikte ayrıldık. Benan bunu duyunca beni aradı, ‘’gel kahve içelim’’ diye. Ben bu daveti sırf kahve içer, muhabbet ederiz diye yorumlayarak, yanına gittim. Yanına gittiğimde bana “şirkette değişiklikler oldu, ben artık burada yalnızım, pek çok proje yapmak istiyorum, bunun için de yanımda birinin olması gerekiyor, benimle çalışmanı istiyorum’’ dedi. Ben de ‘’o dönem böyle bir şeyi hiç düşünmediğimi, ama işin içinde Benan olduğu için düşüneceğimi’’ söyledim. Düşündüm, burada öz yeğenim de çalışıyor adı Cemaliye, onun da güzel yorumlarıyla girdim bu sektöre ve RE/MAX Golden’a.

“KENDİMİ FRENLEMEYİ öĞRENDİM”

Turizm ile emlağı kıyasladığınızda, farklılıklar neler?

Bu piyasa çok farklı. Benim bu güne kadar çalıştığım her ortam, aile ortamı gibi sıcak ve samimiydi. Biz Merit’te üç bin kişiden fazlaydık. Ama aramızda samimiyet vardı, abla aşağı abla yukarı gibi. öyle alıştım ben. Buraya geldiğimde biraz bocaladım. Çünkü bu sektörde çok rekabet olduğundan, karşılıklı güvende fazla yok. Ve inanın ben çok zorlandım.

O güveni kendi içimizde yakalayıp, bir takım ruhu oluşturalım diye uğraştım hep. Daha yeni yeni oluşmaya başladı, o güven, o takım ruhu. Bu sektör güven konusunda maalesef böyle. Bu sorun danışmanlar arasında da olabiliyor, dışarıda zaten var.

Misal sen bütün bir ay boyunca bir malı satmak için canını dişine takarak uğraşıyorsun, akabinde mal sahibi gider alıcıyı bulur, seni aradan çıkararak aralarında anlaşırlar. Dolayısıyla senin bütün emeklerin heba olur. Piyasanın hali böyle olunca, ben de eskisi gibi rahat konuşan bir insan olmaktan ziyade, ticari sırlarımı çevreden sakınmaya başladım. Kendimi bazı konularda frenlemeyi öğrendim zaman içerisinde.

“SADECE SAĞLAM YAPISI OLAN FİRMALAR AYAKTA KALACAK”

Bunca yıllık iş tecrübeniz var. Bir de üzerine gayrimenkul kariyeri eklediniz. Peki yol haritasında bundan sonra neler var?

Bundan sonra yol haritamda burası var. Biliyorsunuz RE/MAX Golden bir francise. Ve Kıbrıs’ın ilk franchise emlak firması. Buna rağmen kurumsallaşması lazım. Bugün Kıbrıs’ta çok az kurumsal şirket var. Bizim Benan Hanım ile ortak hedefimiz, RE/MAX Golden’ı kurumsallaştırmak, daha fazla büyümek, daha yeni projelere adım atmaktır.

Sadece emlak ticareti değil, yeni yatırımlar yapmak, yeni vizyonlar geliştirmektir. Size az önce bahsettiğim gibi, bir oluşum içindeyiz. Hasan da emlakçıdır, Hüseyin de emlakçıdır, herkes emlakçı olmuştur ve piyasada sürekli yeni yeni emlakçılar peyda olmaktadır. Ama şunu çok net ifade edeyim, bu süreç geçecek.

Bu süreç bittiğinde sadece sağlam yapısı olan firmalar ayakta kalacak ve RE/MAX Golden da bunlardan birisi. Bizim diğer emlak firmalarında olmayan bir sorumluluğumuz var. Türkiye’ye bağlı, Amerika’ya bağlı kurumsal bir zincirden geliyoruz. Ama Kıbrıs ufak olduğu için burada kurumsallaşmak biraz daha zor. Yavaş yavaş firma olarak burada da kurumsallaşıyoruz, kurumsallaşma sürecinin meyvelerini almaya başladık.

“SÜRPRİZLERE HAZIR OLUN”

Bu değişim sürecinde, ofis sürpriziniz de olacak. Biraz da yeni ofis planından bahseder misiniz?

Yeni ofisimiz, Akpınar’ın yanındaki sulu çemberin orada olacak. Venue diye bir inşaatımız yapılıyor. Alttaki dükkanların kiralanması, her şeyi bizde. Üstü tamamen bizim ofis katımız olacak. Kurumsala gidişimizin ilk basamağı, bizim iç planlamamız hariç, bu olacak. Oraya geçtiğimizde sizlere birtakım sürprizlerimiz de olacak, zamanla göreceksiniz, Sürprizlerimiz sadece RE/MAX Golden ile sınırlı kalmayacak, yeni yeni şeylere de tanık olacaksınız.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır