2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

KKTC’de tadilat ve tamirat işleri artık onlara emanet!

14 Nisan 2017

Kıbrıs ekonomisi yeni bir girişim alanı, iki yeni girişimci kazandı kısa bir süre önce. Ayçin Akyıldız ve Aycan Soyer’in ortaklığı ile kurulan CASA, KKTC’nin en büyük sıkıntılarından tadilat, tamirat ve dekorasyon sürecine bambaşka bir soluk getirdi. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.



“Bayan olduğumuz için inanılmaz bir talep var. Neden derseniz, sanki ev sahibi bizmişiz gibi düşünüyoruz, çok titizlikle uğraşıyoruz.

Balkon kapatmadan tutun da, teras büyütmeleri, oda büyütmeleri, boyası, badanası, izolasyonu dahil her türlü işi A’dan Z’ye yapılandırıp yeniliyoruz.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti iş dünyası günden güne gelişiyor, daha yeni, daha kurumsal işletmeler kuruluyor. Fakat giderilmeyen bir açık var; ara eleman ve zanaatkar açığı.

özellikle son yıllarda Türkiye’ye dönüşlerin artması, teknik işlerin erbabı sayısını da gözle görülür bir şekilde azalttı KKTC’de.

Düşünün ki evinizde bir tesisat sorunu var ya da küçük çaplı da olsa tadilat işiniz oldu. Üç ayrı uzmanlık alanında da ustaya ihtiyaç duydunuz. Birini, ikisini bulsanız, üçüncüye ulaşmanız zor. Buldunuz diyelim, üç ustayı senkronize şekilde çalıştırmak ve işinizi planladığınız vakitte bitirmek deyim yerindeyse her yiğidin harcı değil. Ustalarla uğraşmayan bilemez bunu.

Bu röportajda size ihtiyaca karşı yapılan bir girişimcilik hamlesini anlatacağız.

Uzun yıllar inşaat sektöründe çalışan biri mimar, biri inşaat mühendisi iki kadının, iki yakın arkadaşın dikkat çeken iş projesi Casa ile tanıştıracağız sizleri.

Ayçin Akyıldız ve Aycan Soyer sizlerin, bizlerin uğraşamadığı noktada devreye giriyor. Evinize, ofisinize yapılacak işlem neyse devralıyor. Bir koro şefi gibi ustalar arası organizasyonu sağlıyor ve en kısa sürede işi anahtar teslim hazır hale getiriyor. Gelin detayları ve firmanın kuruluş sürecini onlardan dinleyelim.

“ÇOK İYİ ARKADAŞTIK, ÇOK İYİ ORTAK OLDUK”

Söze Ayçin Akyıldız başlıyor.

Türkiye’den geldim. 8 senedir Kıbrıs’ta yaşıyorum. Çok keyifli dönemler geçirdim. Büyük bir şirkette çalışıyordum, yöneticilik yapıyordum. Oradan ayrıldıktan sonra artık asıl mesleğime dönmeyi düşündüm; İnşaat mühendisiyim. Sonra piyasada bu işleri yapan bir inşaat firmasına girdim. O dönemde ufak tefek inşaat işleri ile uğraştık. Aycan ile zaten maceramız da orada başlıyor.

Biz aslında çok iyi arkadaştık. Bu arkadaşlığı da iş ortamında nasıl değerlendiririz diye kendi kendimize sorduk. Bir gün kahve içerken “neden biz bir şeyleri kendimiz yapmıyoruz” diye sorduk. Nasıl yapacağımızı biliyoruz, çünkü piyasanın içindeyiz. İşçilerle, ustalarla uğraşmak çok zor ama biz bu konuda tecrübeliyiz. Ben Türkiye’deyken 14 yıl şantiye şefliği yaptım, çok büyük projelerde çalıştım. Aycan benden de daha cesaretliydi. “Hadi yaparız, sistemi kuralım” derken, sektörde eksik olanı bulmaya çalıştık. Çünkü herkes çok güzel binalar yapıyor ve yapmaya da devam ediyor. Biz bayan olarak dedik ki, “herkes yenisini yapıyor, peki eskiyenler ne olacak? Birinin de bunları tamir etmesi lazım. Belli standartlarda kendi çektiğim sıkıntıları da göz önüne alarak bu sıkıntıları karşı tarafa yansıtmamak adına biz böyle bir ara eleman olalım, tadilat ofisi olalım. Biz inşaatçıyız ama renovasyon, tadilat, dekorasyon üzerine bir şeyler yapalım dedik. Mesleki olarak da, iki teknik hatun olarak da ‘bu işe kadın eli değdirmek gerekiyor’ diye düşündük. Şimdi çok iyi ortak olduk.

“EVLERİ A’DAN Z’YE YENİLİYORUZ”

Buldukları boşluğu çok iyi şekilde değerlendirdi iki arkadaş, CASA’yı kurdular. Dedikleri gibi, kadın eli değdi artık bu işe. Çalışma sahalarını da Aycan Soner’den dinleyelim.

Ayçin’in dediği gibi çok iyi arkadaşız. Artık iş ortağı olduk. Tadilat, dekorasyon yapıyoruz. İnşaatçı gözüyle baktığımızda eksik olan bir alandı bu Kıbrıs’ta.

İnsanlar güzel evler alıyor ama evin bir yerinde hasar olduğunda veya eksiklik olduğunda, ihtiyacı olan ekibi bulamıyor. Şu anda bize gelen talepler; Eski binaları nasıl yenileyebiliriz? Nasıl büyütebiliriz? örnek vermek gerekirse; Balkon kapatmadan tutun da, teras büyütmeleri, oda büyütmeleri, boyası, badanası, izolasyonu dahil her türlü işi A’dan Z’ye yapılandırıp yeniliyoruz. Sadece bunlar da değil. Evin dekoru, mobilya tarzını yenilemek adına da bir ekip kurduk. Her noktada yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim ilk hedefimiz en kısa sürede proje teslimi. Ki adanın en büyük sıkıntılarından biri bu.

Biz bunu hedefledik. Bir işi aldığımız zaman süreci koyuyoruz ve buna çok önem veriyoruz. Ne zaman başlayıp ne zaman bitireceğimiz belli oluyor.

“İNANILMAZ TALEP VAR”

Gerçekten harika. Biraz da müşteri gözüyle bakmak istiyorum. İlk izlenimler nasıl?

Çok iyi gidiyor. Bayan olduğumuz için inanılmaz bir talep var. Neden dersek, sanki ev sahibi bizmişiz gibi düşünüyoruz, çok titizlikle uğraşıyoruz. Genelde Kıbrıs’ta insanların büyük bir çoğunluğu çalışıyor. Karı-koca çalıştığı için kimse kolay kolay ev işleriyle ilgilenemiyor. Biz anahtar teslim olarak çalışıyoruz. Yeni binalarda da şöyle bir durum söz konusu; Satışlar çok güzel gidiyor firma için. Sonrasında evi teslim alan müşteri içinde bazı değişiklikler yapmak istiyor. Odayı büyütmek istiyor, terası büyütmek istiyor vs. Genelde emlakçılardan bize bu tip dönüşler oluyor.

Şimdiye kadar yaptığınız işlerden örnekler verebilir misiniz?

Tabii ki. Birkaç firma bizden teyit alarak hasarları olan müşterilerine yönlendirdiler . Mesela evini su basmış, parkelerin değişmesi, izolasyonun yapılması gerek. Yanmış olan bir dairenin komple yenilenmesi gibi, yine bu tarz işlemlerde de destek veriyoruz. Onun dışında zaten daire sahipleri, apartman yönetimleri ve villalar için de birçok proje tamamladık.

“HER ŞEYİ ÇOK İYİ BİLDİKLERİNİ ZANNEDİYORLAR”

Mevsim değişimi, yeniliği çağırıyor. Evlerde sanki hareketlenmeler başladı dekorasyon adına. Siz bu işin uzmanları olarak neler önerirsiniz okurlarımıza?

Bilinçsiz davranmasınlar. Her önüne gelen ustayla değil de, daha teknik bir hizmet almaya dikkat etmeleri lazım. Çünkü usta yanlış yönlendirebiliyor. Her şeyi çok iyi bildiklerini zannediyorlar ama teknikte detay hataları yapabiliyorlar. Ev sahiplerinin bilgisi olmadığı için daha sonra büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Mesela izolasyon yapılmadan bir kapı pencere takılması, kot farklarına dikkat edilmemesi, parke döşüyorsunuz, dışarıyla içerinin yükseklik ayarı olmuyor. Burada mutlaka teknik bir destek alınmalı.

Teras yapılıyor, kısa bir süre sonra binadan ayrılıyor mesela. Çünkü bağlantısı yeterli yapılmadı. Bu tip birçok eksiklikle karşılaşıyoruz. En basit gördüğümüz boyanın bile özellikle dış cephede doğru karar verilmesi lazım. Burada markadan bahsetmiyoruz, doğru seçim yapılmaz ise bir sezon geçtikten sonra boyanın solduğunu görüyoruz.

“PAHALI ÜRÜN, HER ZAMAN DOĞRU ÜRÜN DEĞİLDİR”

özellikle dış cephede kullanılacak malzemeyi çok iyi bilmek, değerlendirmek lazım. Pahalı ürün her zaman doğru ürün değildir. Sadece iyi bir marka da her zaman doğru değildir. Burada sadece hangi malzemenin nerede kullanılması gerektiği iyi bilinmelidir. İşte burada teknik bir destek almak gerekiyor. Şöyle de bir saplantı var aslında; Malzeme pahalıysa kalitelidir, ucuzsa değildir gibi. Bazı noktalarda ucuz mal daha kaliteli çıkabildiği gibi, bazı pahalı mal da sıkıntı yaratabiliyor. Bunların hepsini çok iyi değerlendirmek lazım.

“EV SAHİPLERİ SADECE BİZİMLE MUHATTAP OLUYOR”

Peki profesyonel destek konusunda sizin kapınızı çalanlar için süreç nasıl işliyor?

önce gelip yerinde tespit yapılıyor. Biz bizzat kendimiz tespit yapıyoruz. Sonrasında bir iş programı belirliyoruz. önce hangi hamlenin yapılması, imalatsa hangi imalatın başlaması gerektiğine karar veriyoruz. Müşteriyi detaylı bir şekilde bilgilendiriyoruz, yapılacak işlemleri anlatıyoruz ve fiyatlandırıyoruz. Ev sahibinden onay aldıktan sonra önce evin eski halinin komple fotoğrafını çekiyoruz. İmalat bittikten sonra son halinin resmini çekip ev sahibine teslim ediyoruz. Bu süreç tabii ki ev sahibi ile birlikte karar verilen bir süreç. Biz gerekli olan bitiş tarihini verdiğimiz zaman, ki bu beklentinin altında bir tarih oluyor, insanlar sadece bizimle muhatap oluyor.

Zamanı iyi analiz ediyoruz. Bu arada gezmemizi de yapıyoruz, sporumuzu da yapıyoruz. Diyoruz ya, biz bu işi çok seviyoruz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır