2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kıbrıs’ta ev sahibi olmak isteyenler için konut alırken dikkat edilmesi gereken 10 püf nokta!

29 Mart 2019

Küçük ya da büyük, yatırımlık veya oturumluk fark etmez… Birçok insan ev sahibi olma hayali kuruyor. İşte bu hayali gerçekleştirirken, sonradan pişman olmamak adına dikkat etmeniz gerekenler var. Kıbrıs Emlak Merkezi editörleri sizin için tek tek açıkladı bu maddeleri. İşte ev almanın 10 püf noktası.



Yatırım veya oturum amaçlı ev almayı düşünüyorsanız, sadece uygun fiyat yetmez. Süzgeçten geçirmeniz gereken başka kriterler de var.
Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi’nde, sizin için ev alma sürecnide gözönünde tutacağınız 10 maddeyi sıralıyoruz.

• İhtiyaç ve Bütçe Belirleyin

Eğer bir çerçeve çizmezseniz, hedefe de ilerleyemezsiniz. 2 soru sorun kendinize.
1- İhtiyacınız ne?
2 – Bu ihtiyaca yönelik ayırabileceğiniz bütçe ne kadar?

İşte bu iki yanıtla seçenekleri filtreleyin ve araştırmaya başlayın.

• Lokasyonu Doğru Seçin

Sırf bütçeye uygun diye de hiç olmadık bir yere gitmeyin sakın. O yüzden o ikilinin hemen ardına lokasyonu koyuyoruz. İhtiyaç ve bütçe matematiği yaparken, bir gözünüz de haritada olsun. Doğru seçim yaparsanız, mutluluğunuz ve kazancınız daim olur.

• Sıkı Sıkı Araştırın

Eskidenmiş sokak sokak gezip aradığınız evi bulmak. Devir dijital devri. Bol bol araştırın. İlanlara bakın, projeleri inceleyin. Firmalar hakkında haberler okuyun. Ne kadar çok araştırırsanız, o kadar sağlıklı karar verirsiniz bu konuda.

• Malzeme ve Metrekare Kontrolü

Araştırdınız ve aradığınız evi buldunuz. Hem malzemesini, hem de kullanım alanını kontrol edin. Konutların net- brüt metrekarelerine ayrı ayrı bakılmalı. Satış ofislerinde söylenenlerle tapuda ortaya çıkan metrekare konusunda tutarlılık olmalı. Örneğin, konut büyüklüğü 120 metrekare olarak söyleniyor. Konut alıcısı söylenen bu rakama güvenerek 120 metrekare ev parası ödüyor. Ancak bu metrekarenin içine yeşil alanlar, otopark alanları, depo alanları gibi alanlar da dahil edilebiliyor. Bu sebeple beğenilen evin net metrekaresi üzerinden fiyatlandırma yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli.

• Firmayı Tanıyın

Bazen satış ofisleri işi tamamlıyor, fakat siz yine de firma sahibiyle tanışmaya çalışın. Edineceğiniz izlenim önemli. Eğer aklınızda soru işareti oluştuysa, sonradan pişman olmamak adına hislerinize kulak vermeniz gereken zamanlar olabilir. O yüzden en başta iletişim kurmak doğru olacaktır.

• Referans Kontrolü Şart

Projeyi yapan firmanın çok iyi araştırılması gerekiyor. Firmanın geçmişte hangi sektörde ne gibi işler yaptığı, güvenilir olup olmadığı, kurumsallığı kesinlikle tek tek araştırılmalı. Deneyimlemiş kişilerle bu anlamda iletişime geçilebilir. Hatta firmanın daha önce ev sahibi yaptığı kişilerin de kapısını çalmanızı tavsiye ederiz. Onların anlatacakları, memnuniyet ve şikayetleri sizin kararınızı etkileyebilir.

• Komşularınız Kim

Ev alma komşu al demiş atalarımız… Siz yine de ev alın, fakat komşularınızı da tanıyın. Kimler var oturacağınız blokta, sitede veya sokakta. Komşu profili de hayatınızı etkileyen kriterler arasında. Sessiz sedasız bir aile olarak yaşam hayali kurarken, onlarca öğrencinin yaşadığı bir apartmandan konut almak pek de hoşunuza gitmez herhalde.

• Konut Ne Zaman Teslim Edilecek

Eğer hemen teslim veya ikinci el konut almıyorsanız, teslim tarihi çok önemli. Alınacak konutun teslim edilme biçimi iyice araştırılmalı. Ödemeler süresinde yerleşme, ödemeler tamamlanınca yerleşim, sonrasında olanaklardan faydaları ile bilgi alma süreçleri hakkında bilgiler alınmalı. Ve bu süreçte tapunun cinsini de mutlaka öğrenin. Tahsis mi, eşdeğer mi, Türk malı mı?

• Ödeme Akışını Netleştirin

Parasal konuların önceden netlik kazanması, gerek konut alıcısı gerekse konut üreticisi için titizlikle üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Kredi ile ya da peşin ödeme biçimlerine ayrı ayrı planlamalar yapılmalı. Planlamaya “zaman” öğesi de dâhil edilmeli. Almaya karar verdiğiniz konut tipi için ödenecek peşinatın tutar ve zamanına, eğer varsa ara ödemelerin dönemleri ve tutarlarına, taksitlerin kaç ay ve ne kadar bir vade ile oluşturulduğuna dikkat edilmeli. Konut bedelinin tamamının peşin verilmesi durumunda ise yetkili firmanın inisiyatifi doğrultusunda bazı indirimlerden faydalanabilirsiniz.

• Aidat bilgisi yeni konut için çok önemli

Apartman veya müstakil fark etmez, artık aidat hemen hemen her projede var. Kimi ucuz, kimi pahalı. Siz en başta ortak gider rakamlarını öğrenin, karşılığında alacağınız hizmetleri duyun. Siz de otursanız, kiraya da verseniz aidat ödemesi yapacağınızı unutmayın.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır