2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kat İrtifak Tapusu nedir? Bu tapunun avantajları neler? Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin okuyucularımız için yazdı…

14 Eylül 2018

Kat İrtifak Tapusu Nedir? Avantajları neler? Hangi aşamada bu tapu alınmalı bu ve buna benzer birçok sorunun cevabı yazımızda. İşte detaylar…



İşte, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin’in yazısı:

“Değerli okurlarım,

Önceki yazımda sizlere 2017’nin bölgesel anlamda kabaca değer analizini yapmıştım. 2018 yılının da böyle verimli geçmesini temenni edelim.

Emlak sektörünü en çok besleyen dal şu an da inşaat sektörü olmakta. Öyle ki yeni projeler daha temel aşamasında ve hatta topraktan pazarlanmaya başlıyor. Hâl böyleyken satış teknikleri, ödeme alternatifleri, tapular vs. birçok husus da beraberinde irdeleniyor.

Şu sıralar karşımıza çıkan bir tapu var. Bu tapuyla inşaat bitmeden de mal sahibi olabiliyorsunuz: KAT İRTİFAK TAPUSU!

Kat irtifakı tapusu, apartman dairesi veya site içindeki konutlar gibi birden fazla bağımsız bölümü barındıran yapılarda natamam, yani inşaat hâlindeyken çıkarılan tapu sınıfıdır.

Bu tapularda konutlar bulunduğu kat ve daire numarasıyla ‘TAMAMLANMAMIŞ KONUT’ olarak kayıtlanıyor.

Örnekleyecek olursak;

24 dairelik bir apartmandan daire alıyorsunuz. Apartmanın henüz duvarları örülmüş vaziyette. Bu aşamada her bir dairenin bağımsız tapusu, diğer adıyla ‘KAT İRTİFAKI TAPUSU ‘ olarak hazırlanmış. Siz, aldığınız dairenin tapusunu inşaatın bitmesini beklemeden alabiliyorsunuz. Satış sözleşmenizde bu tapuyla adınıza kayıtlanıyor. Hatta bankalara ipotek verebiliyorsunuz. Bu noktada alıcı için oldukça AVANTAJLI.

Müteahhit firmalar artık inşaat hâlindeki mülkleri KAT İRTİFAK tapusuyla satıyor. İnşaatın bitmesini beklemeden her bir konut için tapusu hazır oluyor.

Siz bu durumda satın aldığınız konutun spesifik bir tapusu olduğunu görerek daha güvenle satın alıyorsunuz.

Bitmiş dairelerin tapularına göre FARKI NEDİR?

Siz, bitmiş bir daire tapusunda dairenin oda dağılımları; yani mutfağı, yatak odaları, banyo vb. odaları belirtilirken KAT İRTİFAK TAPUSUNDA belirtilmiyor ve sadece bulunduğu kat ile daire numarası yazılıyor. Siz o apartmanda 3 yatak odalı mı, yoksa 2 yatak odalı mı tapudan göremiyorsunuz. Henüz tamamlanmadığı için kayıtlanmıyor. Ancak normal KAT MÜLKİYET TAPUSUNDA ise tüm bunlar bir tamam belirtiliyor.

KAT İRTİFAK TAPULARI sayesinde daire alımları daha da kolaylaşmış oluyor. Bu alımlarla tapuda devir yapılabiliyor, ipotek verilebiliyor. Bu noktada da hem alıcı hem satıcı memnun olarak ayrılıyor.

Peki; tamamlandıktan, inşaat bittikten sonra bu konutlar tekrar kayıtlanıyor mu?

Şimdi bu noktada, ister alıcı olun ister bankacı ister emlakçı, DİKKAT etmek gerek ki ülkemizde tapu cins tashihi hâlen daha bir zorunluluk olmadığından bu tapularda da son hâline göre güncellemesinin yapılmadığını görebiliyorum.

Bu konuyu ve olası RİSKLERİ de sonraki yazımızda konuşalım.

Kendinize iyi bakın, HOŞÇA KALIN…”


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır