2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Gökhan Necipoğlu seramik modasını anlattı!

23 Nisan 2017

Kıbrıs emlak sektörü için seramik tercihleri de büyük önem taşıyor. Güçlü markalar, yeni modeller her projede öne çıkıyor. Konut projeleri gibi oteller de bu işe büyük önem veriyor. Cahit Necipoğlu Direktörü Gökhan Necipoğlu, dikkat çeken detaylar paylaştı.



Bir yanda artan inşaat sayısı, diğer yanda evlerde başlayan değişim sezonu. Moda renkler, modeller ve ürün yelpazesi derken, seramik sektörü hareketli günler yaşıyor.

Onlardan biri de Cahit Necipoğlu LTD. KKTC’nin en büyük seramik showroomuna sahip olan ve sektörde 30’uncu yılına merdiven dayayan firma, bünyesindeki dev markalarla da büyük talep görüyor. İşletmenin direktörü Gökhan Necipoğlu, firmanın pazar payını yüzde 40 olarak paylaşıyor.

“HANSGROHE, HÜPPE, KÜTAHYA SERAMİK…”

Nasıl bir yapıya sahip Cahit Necipoğlu? Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz, hangi markalarla çalışlıyorsunuz?

Şirketimiz 1989 yılından itibaren faaliyete geçti. Babam geçirdiği bir iş kazası sonrası fiziksel olarak inşaat işlerine devam edemedi ve akabinde müteahhitlik deneyimiyle inşaatlara yakın olan bu sektörde işlere başladı. O zamandan bu zamana inşaat malzemeleri satıyoruz.

Biz daha çok Alman firmalarıyla çalışıyoruz. Hansgrohe, Hüppe gibi güçlü markalarımız var. Aynı şekilde Türkiye’den Kütahya Seramik özel markalarımızdan biri. Yine farklı firmalardan armatürlerimiz, seramiklerimiz var.

“İSTEĞİMİZ KIBRIS’TA TEK OLMAK”

Bütün bu markaları distribütör olarak mı KKTC’ye getiriyorsunuz?

Evet. Bizim için hassas bir konu bu. Çünkü Kıbrıs’ta nüfus çok değil, dolayısıyla büyük bir pazar olmadığı için biz zaten ihtiyaçları karşılayabiliyoruz. Tabii ki isteğimiz Kıbrıs’ta tek olmak. örnek veriyorum; Türkiye’de olsak, sadece bir Ankara Bayiliği yetebilir. Eğer Kıbrıs’ta çok bayi olursa, motive olamazsınız, sahiplenemezsiniz. Çünkü nüfusun azlığına bağlı olarak ticari pazar çok küçük.

“ÜRÜN ÇOK, SEÇİM SİZİN”

Ticaret ambargo tanımaz ama hala ambargo iddialarını gündeme taşıyanlar var. Siz az önce saydınız, birçok uluslararası marka ile çalışıyorsunuz. Bu süreçte hiç zorlukla karşılaşıyor musunuz?

Hızla değişen bir dönemdeyiz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kontaklarımız çok daha hızlı. Eskiye göre her şey çok daha pratik. Daha önce İtalya’dan bir mal getirmek istediğinizde, yazdığınız yazı en az 10 günde giderdi. Cevap 10 günde gelirdi, arada bir de değerlendirme faslı var tabii. Bu süreç de aşağı yukarı 1 yıl sürerdi.

Şimdi her şey çok kolay. Ürünü bulmak, iletişime geçmek, getirtmek artık çok hızlı. Burada önemli olan, artık sizin nerede olmak istediğiniz. Ürün çok, seçim sizin. Seçim sürecinde de ürünün kalitesi, fiyatı gibi kriterler devreye giriyor.

“OTELLER ASLA UCUZ MAL ALMAZ”

Ercan yolunda açtığınız Cahit Necipoğlu Elite ile KKTC’nin en büyük seramik showroomuna sahipsiniz. Bu büyük bir avantaj. Firma olarak müşteri portföyünüzde, hedef kitlenizde kimler var?

Genel anlamda bizim müşterimiz yeni evlenecekler olanlar, müteahhitlerimiz, yeni inşaatlar ve tabi iki tadilat ihtiyacı olanlar. özellikle sosyal konutlardan yaklaşık 20 yıldır tadilat işi geliyor.

İnşaatların yapısı eskiye nazaran oldukça değişti. Eskiden herkes kendi inşaatını yapardı. Yap-sat çok yaygın değildi. Ancak günümüz şartlarında yap-sat daha çok ön plana çıktı. Geçmişte kendi evini yapanların oranı yüzde 80 ise, şimdi yüzde 20 civarına geriledi.

Bireysel alım yapan için kalite ön plandadır muhtemelen. Diğer projelerde genelde neler tercih ediliyor/ Fiyat mı ön planda, kalite mi?

Otellerden başlayacak olursak, bir otel asla ucuz mal almaz. Tercih standartları aşağı yukarı bellidir. Burada birçok otele malzeme verdik. Oteller için fiyat önemlidir ama iyi mal üzerinden pazarlık yaparlar. Riske girmezler, kaliteli malı ucuz almaya çalışırlar.

İnşaat bölümünde ise durum müteahhite göre değişiklik gösterir. Kaliteli alan da var, ucuz almak isteyen de var. Kendi içinde de ucuz aslında çok geniş bir kavramdır. örneğin Alman markası bir armatür için 200-300 TL fiyat uygundur dersek, piyasada 50 TL’ye de armatür bulabilirsiniz.

En sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesi de alıcının seçim yaparken bize sorması. Yıllardır hem verdiğimiz güven, hem de referanslarımız sebebiyle “iyi dersen alacağım” diyor.

“ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ”

Perakende satışlarda tercihler nasıl?

Beğendiğiyle fiyat dengesi diyebiliriz kısaca. Eskiye nazaran alım gücü çok düştü. Rakamlarla örneklersek; İki sene önce 3-3,5 Bin TL alan birinin maaşı yaklaşık 1500 Euro’ya tekabül ediyordu. Şimdi ise 1000 Euro’dan daha az. Türk Lirası bazından da bakarsak, fiyatlar çok yükseldi ve buna bağlı olarak alım gücünde ciddi düşüşler söz konusu.

“ALTIN KAPLI REZERVUAR KAPAĞI”

Siz zam yaptınız mı fiyatlarınıza?

Bizim ürünleri temin ettiğimiz firmalardan zam yapmayanların ürünlerine biz de zam uygulamadık. Fiyatları değiştirmedik. Ama şöylede bir durum var; Firma zam yapmaz, ancak nakliye yükselir, maaşlar artar. Sabit giderlerimizin arttığı bir ortamda, firma zam yapmasa bile biz yapmak zorunda kalabiliriz. Belli bir kazanç sağlamazsanız, ayakta duramazsınız.

Para piyasalarının da sektörü büyük bir etkisi var. Geçtiğimiz günlerde bir otelle anlaşma yaptık. Rezervuar kapağını altın istediler. Altın kaplanacak Türkiye’de. Sonrasında altın fiyatları yükseldi diye bir mesaj geldi. Biz fiyat verdiğimizde misal 100 TL ise şimdi oldu 110-120TL.

“TAŞ MODASI GERİ GELDİ”

Gelin biraz da değişim düşünenler için tavsiyelerde bulunalım. Seramikte bu yılın moda renkleri neler?

Bu sene gri ve tonları, çimento efektleri çok moda. Taş modası geri geldi diyebiliriz, talep oldukça yoğun. Eski döşeme motifleri çiniler de revaçta diyebiliriz.

“İŞLERİ BÜYÜTME GEREĞİ DUYUYORUZ”

Pazar payınız nedir?

Seramik pazarında yaklaşık olarak yüzde 30-40’ını karşılıyoruz. İki mağazamız var. Biri Lefkoşa’da diğeri Ercan’a giderken. Firmamızda toplam 40 kişi çalışıyor. İşler büyüdükçe sayımızda arttı, işler daha da zorlaştı aslında. Çünkü bu sefer de ister istemez işleri büyütme gereği duyuyoruz..

Son soru ile sohbete noktayı koyalım. Satış sonrası hizmet veriyor musunuz ?

Kendi bünyemizde ustalar yok, o kısmına çok karışmak da istemiyoruz açıkçası. Çünkü usta bir hata yaparsa, o bizim hatamız olur. “Sizin ustanız geldi, yanlış yaptı” diyebilir müşteri. Hem de ada küçük, işi bir arkadaşımıza versek, diğeri gücenir. O yüzden biz ürün satış kanadında müşterimizin yanındayız.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır