2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Emlak satın almayı düşünenler dikkat!

11 Temmuz 2016

Nüfus artışına bağlı olarak artan emlak ihtiyacı da emlak sektöründe canlılığa neden oldu. Gerek satış gerekse kira bedellerinin Sterlin olarak belirlenmesi Türk Lirası kazanan vatandaşı olumsuz etkilese de, Sterlin’in TL karşısında değer kaybetmesiyle piyasada olumlu bir hava oluştu.



Emlak sektöründe yaşananları Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur değerlendirdi. Sungur, Sterlin’in son günlerde TL karşısında düşüşe geçtiğini de hatırlatarak emlak satın alacak olanlar için bu durumun avantajlı olduğunu ancak müteahhitlerin olumsuz etkilendiğini kaydetti.
Emlak fiyatlarının şu an en düşük noktada olduğuna da işaret eden Sungur bugünlerin emlak satın almak için en ideal günler olduğunu önümüzdeki yıl emlak fiyatlarında büyük bir artış beklendiğini söyledi. Sungur ‘Bugünler emlak satın almak için ideal günlerdir. İki yönden idealdir; bir Sterlin’in düşmesi, diğeri fiyatlar çok düşüktür. Eğer halkımız bu yaz döneminde emlak alamzsa ve öbür döneme kalırsa sıkıtı yaşayabilirler. Önümüzdeki sene emlak fiyatlarında büyük bir artış bekliyoruz. Bunun nedeni de Güney Kıbrıs’ta emlak fiyatlarının çok düşmüş olması. Villalarda %30 civarında, apartman dairelerinde %40 civarında 2010 yılından itibaren fiyatlar düştü. Düştüğü için insanlar ellerindeki villaları ve daireleri satmak istemiyorlar. Fiyatların tekrar yükselmesini bekliyorlar ki yükseldiği zaman dönüp satsın. Güney’deki Rusların büyük bir bölümü malını satıp Kuzey’e gelmeye hazırlanıyorlar. Bu da neyi getirecek, yakın bir zamanda arz ve talepten dolayı fiyatların yükselmesini bekliyorum’ ifadelerini kullandı.
Sungur arsa fiyatları ile ilgili de bilgiler verdi: ‘2003-2004 yılında Köşklüçiftlik’te 12 bin Sterlin’e kadar satılan bir arsanın şu anda 150-200 bin Sterlin oldu, Gönyeli’de 5000 Sterlin olan arsa fiyatlarının kısıtlamalardan dolayı 90-100 bin Sterlin’e ulaştı. Girne’de Türk tapulu arsa 200 bin, eşdeğer arsa 120-130 bin sterlin beyaz bölge içinde mücahit tahsis olursa 10-15 bin sterlin alttan takip ediyor. Ama Zeytinlik’in üst kısımlarında fiyatlar düştü. 60-70 bin TL apartman alabiliyorsunuz’.
Sungur’a göre devletin imar politikasına düzenleme getirmemesi halinde emlak fiyatlarına bir denge getirilemez ve ne olursa olsun emlak fiyatları düşmez çünkü KKTC bir ada ülkesi ve nüfus giderek artıyor buna bağlı olarak da arsa tüketimi ve ev tüketimi artıyor.
Ev kiraları ile ilgili de bilgi veren Sungur, talebin fazla olması nedeniyle fiyatların artış gösterdiğini belirtti: ‘Kıbrıs’ta on binlerce öğrenci var, bunların hepsinin ev ihtiyacı oluyor. Bölgeye göre değişir, öğrenci ve otel çalışanlarının bulundğu bölgelerde arz ve talep nedeniyle fiyatlar daha pahalı. Eğer Girne’de eşyası ev kiralayacaksanız 300 stg’nin altında ev bulamazsınız, eşyalı kiralayacaksanız 400’ün altında zor bulursunuz’.
Sungur, KKTC’nin mülkün ödendiği en rahat ülke olduğuna da işaret etti.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır