2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Emlak Balonu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

30 Temmuz 2016

Söylendiği gibi Türkiye’de emlak balonu oluştu mu?



Son zamanlarda gayrimenkul sektörünün en çok konuşulan konusu emlak balonu tam olarak ne anlama geliyor, kimleri ilgilendiriyor ve söylendiği gibi Türkiye’de emlak balonu oluştu mu? İçeriğimizi okuyarak emlak balonu ile ilgili bilinmesi gereken detayları öğrenebilirsiniz.

Türkiye’deki Emlak Balonu Anlayışı Dünyadakinden Farklı
2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan ve global ekonomik krizin temellerini oluşturan “housing bubble”, son birkaç yıldır “emlak balonu” ismiyle Türkiye’de de sık sık dile getiriliyor. Global anlamda gayrimenkul fiyatlarındaki aşırı artışı tanımlamak için kullanılan emlak balonu tabiri, Türkiye’de ise artan konut sayısına karşılık talebin azalmasıyla birlikte oluşan boşluğa deniyor.
Devam eden konut projeleri, kentsel dönüşüm, sıfırdan inşa edilen yaşam alanları gibi tamamen emlak sektörüne bağlı büyüme sonucunda zamanla ihtiyaç duyulandan ve talep edilenden fazla sayıda gayrimenkul seçeneği meydana gelebiliyor. Bu da alım oranını ve gayrimenkul piyasasındaki hareketliliği düşürerek emlak balonuyla beraber büyük ölçekli bir ekonomik krizin de temellerini oluşturabiliyor.
Emlak balonu birikimi olanlar için büyük bir fırsat gibi görünse de aynı durum kredi taksitleriyle ev satın alanlar için geçerli olmuyor. Haliyle ekonominin herhangi bir alanında yaşanacak olan çatlama, domino etkisi yaratarak herkesi kapsayacak boyutlara ulaşabiliyor.
Emlak balonu gibi negatif bir durumun oluşmaması adına her sektörde geçerli olan arz – talep dengesinin gayrimenkul piyasasında da sağlanması gerekiyor. Bu önemli detay göz ardı edilerek dengeli bir büyüme gerçekleştirilmediği takdirde emlak balonu ile gayrimenkul sektöründen başlayan kırılma, zamanla tüm sektörlere yayılarak tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi büyük çaplı bir ekonomik krize dönüşebiliyor.
Türkiye’de Emlak Balonu Oluştu Demek İçin Henüz Erken
Son yıllarda Türkiye’nin birçok şehrinde gerçekleştirilen büyük konut ve kentsel dönüşüm projeleri, ülke genelinde emlak fazlası oluşturmuş ve piyasadaki hareketliliğin düşmesine sebep olmuş durumda ancak oluşan bu durgunluğa emlak balonu demek tam olarak gerçeği yansıtmıyor.
Emlak balonunun oluşabilmesi için enflasyondan arındırılmış reel fiyatların sürekli olarak aşırı derecede artması gerekiyor fakat Türkiye’de dönem dönem artışlar yaşansa da bu durum uzun vadede süreklilik arz etmiyor. Global ekonomik kriz sonrası piyasaların toparlanmaya başladığı yıl olan 2010’dan itibaren Türkiye’de halkın genelini etkileyecek bir fiyat artışı yaşanmadığı için “Emlak balonu oluştu.” demek aynı zamanda aşırıya kaçmak anlamına geliyor. Dünya genelinde emlak balonu tabiri, oluşan durgunlukları tanımlamak için değil çok daha büyük sorunlar için kullanılıyor.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır