2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Boray Developments Direktörü Aykut Mazhar yeni yatırım projelerini anlattı!

10 Nisan 2017

“Kıbrıs’ta yatırım yapan kazanır” sözünü daha da pekiştiren açıklamalar yaptı, avantajları kıyaslamalarla anlattı ve yatırımlarla dolu yeni yol haritasını çizdi Boray Developments Direktörü Aykut Mazhar. Bu yıl 4 yeni projeye birden başlıyor Boray Developments. Lüks konutlar kadar, Lefkoşa’da bir ilk olacak ofis konsepti de büyük ilgi çekiyor. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.



Ekonomi adına zor bir yıldı 2016. Türkiye’de yaşanan darbe girişimi, terör olayları ve OHAL derken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bu süreçten olumsuz etkilendi. Tüm aksilikler 2016’da kalsın temennisi vardı ama olmadı. 2017 de çok parlak başlamadı. Birçok iş insanı sürece temkinli yaklaştı bu yüzden. Belirsizliği aşana dek, yatırım projelerini rafa kaldırdılar.

Fakat inşaat ve emlak sektörü için tam aksi bir durum söz konusu. 15 Temmuz sonrası KKTC birçok kişi tarafından “güvenli liman” olarak tanımlanıyor. özellikle de konut alımında ciddi bir talep görüyor ülke.

İşte bu süreçte, sektörde markalaşan, adı güvenle anılan firmalar 3-0 önde karşılıyor potansiyel müşteriyi. O müşteriler için özel projelere hayat veriyorlar, alternatifleri arttırıyorlar.

O firmalardan biri de Boray.. Boray Developments ve Boray Emlak olarak KKTC’de hizmet veren firma, bu yıl 20’nci yaşını kutluyor.

Boray Developments da, çatı şirketin 20’nci yaşını, 4 yeni projeyle taçlandırmaya hazırlanıyor. Kıbrıs’ın tek ekonomi ve iş dünyası dergisi Ekonomi Kıbrıs Prestige’de kapak konusu Kıbrıs’ta kazançlı yatırım, derginin konuğu ise Boray Developments Direktörü Aykut Mazhar..

“ÇOK HIZLI BİR YATIRIM SÜRECİNE GİRDİK”

Belirsizliğin korkuttuğu, yatırımların mola verdiği bir dönemde, yeni ve bir o kadar iddialı projelerle öne çıkıyorsunuz. Hangi yatırım planları var ajandanızda?

Güzel ve özel bir yıl olacak bizim için. Çok iyi hazırlandık, o yüzden ajandamız dolu dolu. Şirketimizin inşaat ayağı Boray Developments olarak, bugüne kadar birçok projeye imza attık. Genelde de hedef kitlemizde üst gelir grubu vardı. Alsancak Edremit bölgesinde 8 adet villa ile devam ettiğimiz projelerimize, yenilerini de ekleyerek hızlanma yoluna girdik bu yıl.

Alsancak’ta 4 adet 300 bin pound bandında, yine üst gelir grubuna yönelik bir projemiz var. Girne’nin özel bölgelerinden Bellapais’te 16 dairelik havuzlu bir projemiz olacak. Gönyeli ve Küçük Kaymaklı’da apartman projelerimiz başlayacak. Yol haritamızda bir de iş dünyasının beklediği ofis projemiz yer alıyor. Lefkoşa Ortaköy’e, adadaki ofis alışkanlıklarını değiştirecek, kalite çıtasını en üste çıkaracak bir iş merkezi kazandıracağız. 16 ofis, 4 dükkan ve havuzlu penthouse dairelerden oluşan bir iş merkezi düşünün.

Bunların tümü projelendirildi. Birer ay arayla projelere başlayıp, 2018 ortası itibariyle hepsini tamamlayacağız.

Boray ailesi olarak, stratejik bir hamle yaptık. Çok hızlı bir yatırım sürecine girdik.

“KALİTEYİ SEVEN BİR KURUMUZ. AMACIMIZ DAHA NİTELİKLİ İŞ YAPMAK”

Hepsi birbirinden güzel ve dikkat çeken projeler. Şimdiden başarılar. Projeleri ve hedef kitleyi tanımlarken üst gelir grubunun altını çizdiniz özellikle. Neden üst gelir grubu?
O noktada boşluk olduğunu düşünüyoruz. 60 bin ile 200 bin pound arasındaki orta gelir grubunun, 2008 yılı kriziyle birlikte ciddi ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğunu gözlemledik. Burada Türkiye’den gelen yatırımları ayrı tutacak olursak, bu gelir grubunda bir sıkıntı var. Dolayısıyla 60 bin poundun altında daireler, ya da 200 Bin poundun üzerinde, üst gelir grubuna yönelik açılımların daha doğru olacağına karar verdik.

Bir de kaliteyi seven bir kurumuz. Amacımız daha nitelikli yaşam ve daha nitelikli iş yapmak. O yüzden en iyisi için uğraşıyoruz.

Yaptığımız ofis konseptinden örnek vererek açıklayayım. Genelde birçok işletme uyduruk apartman dairelerinde, yüksek gelir getiren işlerini yürütüyor. örneğin o iş insanının evi 500 bin pound, kullandığı araç 100 bin euro, iş yeri ise 50 bin pound. Bu tutarlı bir seyir değil ve dünyanın hiçbir yerinde de örneği yok. İşyeri tüm unların üzerinde olmalı.

Aykut Bey böyle düşünüyor ofis seçimi için. O yüzden de Ortaköy’de hayat bulacak iş merkezi projesinde, iş insanlarına ultra lüks ofis fırsatları sunuyor. Lefkoşa’da ilk ve tek olacak projede, ofislere ev konforu katılıyor. Ayrıca penthouse ofisleri alanların, çatı havuzu da olacak. İşletmeler için konforu ve verimliliği üst düzeyde tutacak bu proje, modüler ofis özelliği de taşıyor.

Proje henüz satışa çıkmadı ama şimdiden birçok işletmenin yerini ayırttığını sizinle paylaşabiliriz.

“PROJELERİMİZE FİNANSMANI ÇöZEREK BAŞLIYORUZ”

Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi için yaptığımız ankette gördük ki, yatırımcılar inşaat firmalarına karşı bazı konularda temkinli yaklaşıyor. özellikle de projenin belirtilen zamanda bitmesi noktasında endişeleri var. Boray Developments’ı bu noktada ayıran farklar neler?

Maalesef bu yaşanan kötü örnekler hem sektöre, hem de yatırımcıya büyük zarar veriyor. Boray olarak farkımız şu; Haddimizi bilerek büyüyen, hatta yavaş ve emin adımlarla büyüyen bir firmayız. Büyük büyük yatırımlarla başlayıp da, risk katsayısını hiçbir zaman arttırmadık, arttırmayız da. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Dengeli büyümek esasımızdır. Yani sürdürülebilir büyüme kavramı..

İşte bu yüzden tüm projelerimize finansman konusunu çözerek başlıyoruz. Yani bir projeye, inşaat sürecinde tek bir tane satmasak bile, hedeflediğimiz zamanda bitireceğimiz şekilde finansman ayarlıyoruz.

Bu da iki şekilde avantaj sağlıyor bize. Birincisi; Zamanında projelerin bitmesi.. İkincisi ise; Daha doğru hedef kitleye, daha doğru fiyattan satma avantajı getiriyor.

Zaten üst gelir grubu ne alacağını görmek ister. Bitmeye yakın veya bitmiş ürünleri tercih eder. Hedeflediğim kitle itibariyle de, stratejimizin doğru olduğunu düşünüyorum.

Bana göre topraktan satış çok iyi bir yöntem değil. Satamazsanız ne olacak? Proje bitmiyor, gecikiyor, risk katsayısı yükseliyor. Şirket nakite dönebilmek için ucuza satıyor süreç içerisinde, fakat maliyetler artıyor. 2002-2008 dönemindeki inşaat furyasında da bunu yaşadık. Bilgisi var ya da yok, her önüne gelen bu işe girdi ve sonuç olarak firmaların dörtte üçü kapattı. Biz ise ayakta kaldık. Bizi farklı kılan nokta işte bu.

“KKTC’DE GAYRİMENKUL YATIRIMI İKİ KAT DAHA KARLI”

İnşaat sektörü bugünlerde de çok hareketli. Yerli ve yabancı yatırımcılar gayrimenkul yatırımına ayrı bir önem veriyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu dönemi?

Ciddi anlamda bir talep var ve ihtiyaç günden güne artıyor. Turizm sektörümüz yeni otel yatırımlarıyla tanışıyor, her otelin yüzlerce çalışanı var. Aynı şekilde ekonominin lokomotifi eğitim sektörü hızlı bir büyüme içinde. 100 bine yaklaştı öğrenci sayısı, yeni hedef 150 bin. İşte bu rakamlarla arz talep dengesini yapabilirsiniz.

Buna bir de KKTC’de gayrimenkulün en önemli avantajını ekleyelim; Burada yaptığınız konut yatırımı, kira ile ortalama 10 yılda kendini ödüyor. Yani verimli olduğu kadar, karlı bir sektör.

Paranızı bankaya koysanız veya başka bir yatırım yapsanız, bu kazancı elde edemeyebilirsiniz. Ama gayrimenkul gayrimenkul alıp kiraladığınız zaman, kendi kendini ödeyeceği kesin ve üstüne üstlük yatırım neredeyse ikiye katlanacak.

O yüzden rahatlıkla söylüyorum ki; Gayrimenkul, bu önümüzdeki 5-10 yılın parlayan yıldız yatırımı olacak. İşte bu açıdan yatırımcılar hızla piyasaya giriyor. Bir kısmı huzursuzluktan kaçış olarak görüyor KKTC’yi, güvenli liman olarak tanımlıyor. Fakat yatırımcıların buraya geliş sebebi sadece bu değil. Az önce dediğim gibi, karlılığın da büyük etkisi var. İstanbul’da bir konut 20-25 yılda kendini öderken, burada bu süre ortalama on yıl. Yani KKTC’de gayrimenkul yatırımı iki kat daha karlı. Hesap ortadayken, yatırımcı niye bu fırsatları kaçırsın?

“20 YILDIR BU SEKTöRDE PROFESYONEL HİZMET VERİYORUZ”

KKTC’de yatırım kazançlı ama doğru yatırım yapılırsa.. Batan firmalardan bahsettik az önce. Onların gerisinde birçok mağdur kaldı. Yatırımcılar bu süreçte nelere dikkat etmeli, neleri tavsiye edersiniz?

Gayrimenkul sektörü avantajlarla dolu, büyük maddi kazançlar vadediyor. Ama dediğiniz gibi doğru yatırım yapılırsa tüm bunlar gerçekleşir. İşte o yüzden kesinlikle kontrollü hareket etmeliler. Satın alma sürecinde uzman, bu konuda deneyimli ve bilgili kişilerden destek alınmalı muhakkak. İhtiyaç analizi çok önemli. Doğru kişilerle iletişime geçip, doğru ihtiyaç analiz edilip durum netleştirilirse, daha sağlıklı karar verme olasılığı yükselir. Bunun akabinde, yatırımcının alacağı ürünle alakalı projeyi yapan firmanın geçmişine, deneyimine, siciline bakmasında fayda var. İnternetten araştırabilirsiniz, ayrıca Kıbrıs küçük bir yer, sorup soruşturulabilirsiniz.

Biz emlak ayağında Boray olarak bu konuda yaklaşık 20 yıldır hizmet veriyoruz. O yüzden tüm yatırımcılara ve yatırım düşünen adaylara kapımız açık. Profesyonel kadromuz en iyi kararlar için her zaman yanlarında..

“EMLAK PROFESYONELLERİYLE HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE VARIZ”

Hem inşaat, hem de emlak olarak hizmet veriyor Boray. Röportajın başında da bahsettiğimiz gibi yeni projeleriniz gün sayıyor. Merak ettiğimiz konu şu; Birbirinden özel bu projeleri sadece Boray Emlak mı satacak? Diğer emlak profesyoneller ile de çalışacak mısınız?

Çok güzel bir soru, son dönemde birçok kişinin merak ettiği bir konu.

Boray Emlak 20 yıldır, Boray Developments ise 2002 yılından beri hizmet veriyor. Emlak ayağımızda Lefkoşa ve Girne ofislerimizle doğru lokasyonlarda, doğru fiziki ortamlarda, yüksek verimlilikle 20’ye yakın personelle çalışıyoruz. Bu konuda inşaat ayağında olduğumuz kadar iddialıyız.

Fakat Boray Grubu olarak emlak ve inşaatın operasyonuna birbirinden ayrı devam ediyoruz. O yüzden de sorunuza yanıtımız çok net aslında; Kurumsal bir firma olarak profesyonel düşünüyoruz. Bu anlamda emlak sektörünün uzmanlarıyla yapılacak her türlü işbirliğine hazırız. Verimlilik ve sürdürülebilirlik için bu şekilde olmak gerekiyor.

İnşaat şirketimizin vizyonu, misyonu ve operasyonu ayrı, emlak şirketimizin operasyonu ayrı. O yüzden bir kez daha vurgulamak isterim, projelerimizde başka emlak acenteleriyle de işbirliğine sıcak bakıyoruz.

Aykut Bey’e bu keyifli röportaj için teşekkür ediyoruz. Boray Developments’ın dikkat çeken projeleri yakın zamanda yatırımcılarıyla tanışacak. Detayları Kıbrıs’ın tek emlak haber portalı KIBRIS EMLAK MERKEZİ’nden takip edebilirsiniz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır