2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Akıllı evlerde güvenlik tehdidi..

2 Haziran 2017

Akıllı ev teknolojileri, artık ev alım satımı yapan müşterilerin dikkatini çeken konulardan birisi haline geldi. Bu nedenle emlak profesyonellerine, akıllı ev teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak ve müşterileri bu konuda yönlendirmek gibi ek bir görev daha geliyor. Bu görevin içerisinde müşterileri en iyi akıllı ev teknolojileri hakkında bilgilendirmek olduğu gibi aynı zamanda bu teknolojilerin zayıf yönlerinin ve tehlikelerinin da olabileceği konusunda onları uyarmak da var. Çünkü hepimiz bu tür cihazların potansiyel zayıf yönlerini göz önüne almalıyız.



İçinde bulunduğumuz bu yılda yayınlanan bir araştırmaya göre 2012 yılında 40 milyar dolar pazar payına sahip olan akıllı cihazların 2019 yılında 260 milyar dolarlık bir pazar payına ulaşacağı öngörülüyor. Yani önümüzdeki beş yıl içerisinde çoğumuz, bu teknolojinin avantajlarından faydalanıyor olabiliriz. Evinize girmeyen hırsızları anında fark edebilen, evdeki yaşlı biri kaza geçirdiğinde yardım çağırabilen veya sensörler sayesinde kapı kilidini kontrol edebilen akıllı cihazlar açıkçası son derece faydalıdır.

Ancak uygun güvenlik tedbirleri olmadığı zaman bu akıllı cihazlar, yabancı kişilere hayatınız hakkında benzeri görülmemiş bilgilere ulaşmaları için bir erişim olanağı tanıyabilir. Bu konu henüz tartışma aşamasında olsa da konu üzerine eğilme cesaretini gösteren ülkelerden biri İngiltere oldu. İngiltere’nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin açılışında konuşma yapan CEO Ciaran Martin, ev teknolojilerinden kaynaklanan bu riski kabul eden isimlerden biri oldu. Hükümet ise 2020 yılına kadar tüm evlerdeki akıllı sayaçların toplanması planının yanı sıra bu cihazlara getirilmesi gereken özel güvenlik standartlarını da belirlemiş durumda. Çünkü maalesef akıllı ev cihazlarının pek çoğu bu temel güvenlik önlemlerinden yoksundur.

Bildiğiniz gibi siber güvenlik meselesi son yıllarda önemini arttırarak devam ediyor. Pek çok teknolojinin güvenlik açısından değerlendirmesi yapılıyor ve bu konuda açığı bulunan markalar ifşa ediliyor. Son zamanlarda Bluetooth güvenlik şifrelerinin kırılması, hastane sistemlerindeki verilerin çalınarak fidye istenilmesi ve bebek güvenliği için eve yerleştirilen monitörlerden bilgilerin çekilmesi gibi olaylara fazlasıyla tanık oluyoruz.

Aslında bu yeni ürünlerin birçoğu,nesnelerin interneti dediğimiz devrimin bir parçası. Dünya üzerindeki tüm cihazlar arasında var olacak etkileşim ile birlikte bu durum korsanların da hedefi haline gelmiş durumda. Ve henüz nesnelerin interneti denilen bu yenilik için bir güvenlik sınırlaması getirilmedi. İşte bu yüzden geçtiğimiz yıl nesnelerin interneti ağında yer alan milyonlarca cihaz üzerinden kötücül yazılımlar gönderilerek büyük bir tehdit oluştu.

Aynı şekilde Amazon’un sesli komutları kayda alan ve bunlara cevap veren Alexa’sı da müşterilerin kişisel bilgilerinin satılması ile ilgili pek çok iddia ile uğraşmak zorunda kaldı. Akıllı TV üreticilerinden Vizio, bu yılın başlarında tüketicilerin verilerini reklam verenlere satma gerekçesiyle 2.2 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Dolayısıyla akıllı cihazlar üzerinden insanları kullanan korsanlar, bir yandan güvenlik konusuna dikkat etmeyen akıllı cihaz markalarının da canını oldukça yakıyor.

www.www.kibrisemlakmerkezi.com


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır