2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Depreme Dayanıklı Ev Nasıl Olmalı?

13 Şubat 2023

Depremin yarattığı yıkımlara çok acı bir şekilde şahit olduk.
Deprem gibi ciddi bir riske hazırlıklı olmak adına, hem evde yaşayacak olanlar olan insanlar, hem de inşaat firmaları için, dayanıklı yapılara ağırlık verilmesi çok önemli.
Peki eviniz depreme dayanıklı mı?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.



İçinde yaşadığımız yapıların deprem açısından güvenli olduğunu bilmek, bundan sonraki hayatımız için büyük önem taşıyor.

Hayatımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz evlerin deprem dayanıklılığı açısından yeterli olup olmadığı, bir evi deprem konusunda yüksek risk grubuna dahil eden özelliklerin neler olduğu gibi detayları bilmek, tehlikeli ve önlenemez afetin olumsuz sonuçlarından kaçınmamızı ve daha bilinçli olmamızı sağlayacaktır.

Peki depreme dayanıklı ev nasıl olmalıdır?

 

Proje Aşaması

Depreme dayanıklı bir yapının projesinin işinin ehli olan mimar ve mühendisler tarafından oluşturulması ve bu projelerin harfiyen uygulanması, sağlam ve güvenilir evlerin inşası için çok önemli. Özellikle kat planına uygun inşa edilmeyen yapılar sıklıkla karşılaşılan durumlardan olup depreme dayanıklılık konusunda risk teşkil eden unsurlar arasında.

 

 Su yalıtımı doğru yapılmalı

Bir yapının depreme dayanıklı olmasını sağlayan ve onu uzun ömürlü kılan en önemli faktörlerden bir tanesi de nem ve suya karşı korunaklı olmasıdır. Doğru bir şekilde yapılmış olan su yalıtımı, binaları depreme karşı korumak için gerekli olan başlıca işlemlerden biridir.

 

Kaliteli ve yeterli düzeyde malzeme kullanımı

İnşaat esnasında kullanılan demir, çelik ve beton gibi malzemelerin kaliteli olması ve yeterli düzeyde kullanılması, ayrıca bu konuda denetlemelerin de yapılmış olması, depreme dayanıklı ev konusunda en kritik faktörlerdendir.

 

Temel ve kolonların önemi

Bir binayı uzun süre taşıyacak ve ayakta tutacak olan tek bölümler o yapının temeli ve kolonlarıdır. İnşaat işlemine geçilmeden önce yapılmış olan zemin incelemeleri, depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında ihmal edilmemesi gereken konulardan bir tanesidir.

Mevcut bir yapıda zemin kat kolonlarının kontrol edilmesi de önemli bir detaydır. Kolonlarda olası bir çatlak durumunu ve alanın verimli kullanılması gibi bir düşünceyle kolonların kesilme ihtimalini gözden geçirmek amacıyla binanın temelinde inceleme yapılmalıdır.

 

Deprem hasar raporu

Halihazırda inşa edilmiş olan bir yapıdan bahsediyorsak ve bu yapı yakın zamanda bir deprem tehlikesi geçirmişse, söz konusu yapı için deprem hasar raporu almak şart. Bu rapor, binanın ne durumda olduğu, bakıma ihtiyacı olup olmadığı ve elbette ilerde yıkılma riski taşıyıp taşımadığı gibi soruları yanıtlamak açısından gereklidir.

 

Dayanıklılık testi

Yine inşa edilmiş ve bir süredir kullanılan yapıların depreme dayanıklılık kontrollerinden geçmiş olması ve sağlamlığının test edilmesi, dayanıklı olup olmadığı konusunda belirleyici bir unsur. Yetkili merciler tarafından yapılan incelemeler ve testler, içinde yaşanılan evlerin ve diğer alanların güvenli olup olmadığına dair önemli sonuçlar ortaya koyar.

 

Gözlem şart

Depreme dayanıklı ev tespiti konusunda kullanabileceğiniz bir diğer yol ise gözlemdir. Bir binaya dışardan baktığınızda, deprem dayanıklılığına dair bazı ipuçları elde edebilmeniz mümkündür. Binanın dış cephesinde bulunabilecek bir çatlak veya simetrisinde gözünüze takılabilecek herhangi bir problem, binanın hasar durumu ve dayanıklılığı konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı olacak faktörlerden.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır