2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Deprem sonrası Kıbrıs konut projesi seçerken bu sorulara cevap önemli!

16 Mart 2023

Konut projesi çok, peki deprem sonrası doğru proje nasıl bulunur? Kuzey Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, yatırımcılara bu süreçte güvenli tercihin yolunu çizmeleri için birkaç tüyo paylaşıyoruz.



İnsanoğlunun doğasında var. Tehlikeyi tanım olarak bilse de, yaşamadıkça hep kendinden uzak zanneder. Tıpkı deprem gibi.

Depremi biliyoruz, adım adım yaklaştığını bilimsel raporlarla görüyoruz, ama düne kadar hep yok saydık.

Türkiye’de meydana gelen ve Melekler Takımı ile Kuzey Kıbrıs’ın yüreğini dağlayan deprem sonrası endişe bu kez gündemde.

Fay haritaları paylaşılıyor, risk bölgeleri açıklanıyor, binalarda ve kamu kurumlarında deprem dayanıklılık testleri başladı.

Peki bu süreç yatırım ve oturum amaçlı konut almak isteyenleri nasıl etkiliyor?

İlk anda korku, amaçsızlık, sonrasında da panik öne çıktı, birçok kişi dünyevi hevesleri bir kenara bıraktı. Şimdilerde yine alım yapmak isteyenlerde kıpırdanma var. Fakat eskisi gibi ezbere hareket etmek istemiyorlar.

Daha önce bir eve girdiğinde fiyatına, ödeme koşullarına, manzarasına, yer döşemesine, kapı kalitesine takılanlar, artık başka sorular soruyor.

 

Konut Alırken Sorulacak Sorular

 

Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi olarak son günlerde bu konuda çok fazla talep ve soru alıyoruz. Alıcılar Kuzey Kıbrıs ile hala ilgili, ama merak ettikleri var. Biz de diyoruz ki, alım için masaya oturduğunuzda doğru soruları sorun, yanıtları görüştüğünüz firmadan alın.

Nedir bu sorular?

 

  • Zemin Etüdü: Türkiye’de görüyoruz. Dere kenarına bile evler yapıldı. Adıyaman’da, Şanlıurfa’da sel aldı götürdü. Kuzey Kıbrıs’ta da bilimsel dayanaktan çok, manzaraya yakınlığı veya fiyatın uygunluğu tercih edilen kriterlerden. O yüzden tercih edeceğiniz projenin zemini, belki de inşaat yapmaya bile hiç uygun değil. O yüzden firmadan zemin etüdünü isteyebilirsiniz.

 

  • Proje Ruhsatı: Maalesef son yıllarda inşaat proje ruhsatı olmadan, proje satan o kadar çok firma var ki. Örneğin denize haddinden fazla yakın proje, ÇED raporu alamıyor. Ama takır takır satıyor. Çünkü o dönem hükümette kim varsa, o tarafın desteğini arkasına alıp yola devam ediyorlar. Ruhsatı, yani inşaat izni olmadan yapılan projeyi sizce kim, nasıl denetleyebilir? Sistemin kontrolünden çıkıp, müteahhidin, hatta ustanın insafına kalırsınız. Proje ruhsatını görmeniz sizin için faydalı olabilir.

 

  • İnşaat Tecrübesi: Yine düne kadar satış temsilcisinin ezber cümleleri yeterli oluyordu. Fakat artık daha teknik bilgiler sorabilirsiniz. O yüzden inşaat tecrübesi olan biriyle oturmak isteyebilirsiniz. Hem kişinin tecrübesini, hem de firmanın tecrübesini sorgulayın. Hatta daha önce teslim ettiği konut projelerini inceleyin. Çünkü son dönemde berberi de, tüpçüsü de, beyaz eşyacısı da inşaat işine girdi. Çünkü bu işte para var. Ve tek amaçları daha çok para kazanmak.

 

  • Proje İnşaat İçeriği: Birçok firma deprem sonrası riski unutturmaya çalışırken, işine güvenen bazı firmalar müşterileri için proje bilgilendirme kitleri hazırladı. Projede kullanılan temel tekniklerinden beton çeşidine, denetip raporlarından çalıştıkları uzmanlara kadar detayların yer aldığı bir dosya sunumu yapıyorlar. Bunu görmek alıcının haklarından biri. Talep edin.

 

Görüyoruz ki hem Kuzey Kıbrıs’ta, hem de Türkiye’de denetim mekanizması üzerine düşeni yapmıyor. İş yine vatandaşın başına düştü.

O yüzden bu süreci eğer alıcılar doğru yönetirse, inşaat sektöründe ciddi bir filtreleme olacak. İşi bilmeyen, tek amacı daha çok para kazanmak için derme çatma proje geliştirenler sistemden elenecek.

Unutmayın ki deprem değil, bilinçsizlik öldürür.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

 


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır