2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Deprem İçin Evde Alınabilecek Önlemler

13 Şubat 2023

Olası bir depreme karşı evimizde ne tür önlemler alarak depreme hazırlanmalıyız?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.



Bazı önlemler hayat kurtarabiliyor. Olası bir deprem durumunda keşke dememek için hazırlıklı olmak önemli. Önlem alınmadığı durumda daha büyük kayıplara yol açan depremlere her durumda hazırlıklı olmakta fayda var.

Deprem sırasında  ev içi eşyalardan kaynaklı yaşanabilecek olası kazaları önlemek ve yaşanacak zararı en aza indirmek adına  bazı tedbirler alınmalı.

 

İşte o tedbirler:

Her şeyden önce evin tesisatını kontrol edin. Herhangi bir hasar varsa mutlaka tamirini yapmalısınız. Depremde kaynaklı olası bir yangın veya benzeri bir patlamayı önlemek adına evin tesisatı büyük önem taşıyor.

Evinizde bulunan büyük eşyalarınızı uygun malzemelerde duvara monte etmek, olası kazaları önlemede çok önemli.

Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalı ve mutlaka kilitli bulundurulmalıdır.

Dolap üzerine konulan eşyalar uygun malzemelerle sabitlenmelidir.

Soba ve benzeri ısıtıcılar duvara veya yere sabitlenmelidir.

Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmeli. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya dolgu malzemesi konulmalıdır.

Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.

İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalıdır.

Tezgâh üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.

Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.

Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.

Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.

Yataklar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, yatağın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.

Tüm ailenin katılımı ile depreme hazırlık planları yapılmalı ve düzenli aralıklarla tatbikat yapılmalıdır.

Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında veya mahalle dışında) belirlenmelidir.

Kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, gibi önemli evrakların kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalıdır.

Evinizin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır.

Bu cihazlar; kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalı ve yeri tüm aile bireyleri tarafından bilinmelidir.

Özellikle duvara sıkıca sabitlenerek her yıl bakımı sağlanmalı. Kullanılan cihazlar mutlaka kontrol edilerek tekrar doldurulmalıdır.

Özellikle asansör bulunan binalarda, kapı yanlarında deprem sırasında kullanılmaması için gerekli bilgilendirici ibareler asılmalıdır.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır