2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kendi Evini Yaptırmak İsteyenler İçin Şehitoğlu Construction Direktörü Ali Solak Tavsiyeler Paylaştı

29 Ekim 2021

Arsa alıp, kendi evini yaptırmak isteyenler için dikkat çeken bir içerik hazırladık. Evin yapım süresinden, maliyet hesabına kadar birçok merak edilen soruya yanıt var. Kıbrıs Emlak Merkezi’nde konuğumuz Şehitoğlu Construction Direktörü İnşaat Mühendisi Ali Solak.

ali solak kıbrıs

Kendi Evini Yaptırmak İsteyenler İçin Şehitoğlu Construction Direktörü Ali Solak Tavsiyeler Paylaştı

Yaşamlarımızda artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Pandemi ile geçen yaklaşık iki yıllık zorlu süreç, dünyada birçok şeyi değiştirdi. Ev sahibi olma alışkanlıkları da bu değişenler arasında…

Çoğunluk önceleri köy evi tarzında, kırsalda ve tenhada oturmaktansa, kalabalığa karışmayı tercih ediyordu. Lüks siteler, rezidanslar parlayan yıldızdı. Fakat pandemi ile birlikte, özellikle de karantina günlerinde müstakil yaşamın kıymeti bir kez daha ortaya çıktı.

Kırsal ve tenha olarak tanımlanıp ikinci plana atılan yaşam modeli, şimdilerde yine popüler.

Kıbrıs Emlak Merkezi ziyaretçi hareketlerine ve değişen alışkanlıklara baktığımızda, arsa arayışında ciddi bir artış var.

Evet, arayanların bir kısmı yatırım amaçlı düşünüyor. Yani alıp, değerlenmesini bekleyecek, para kazanacak. Fakat emin olun ki, büyük bir kısmı kendi yaşam planını oluşturmak için arsaları filtreliyor.

Son aylarda “uygun fiyatlı bir arazi alıp, kendi evimi yaptırayım” düşüncesi baskın durumda.

Peki bu niyete girenler, nasıl bir yol izlemeli? Ev yaptırmak isteyen, nelere dikkat etmeli? Bireysel taleplere anahtar teslim çözümler sunan Şehitoğlu Construction Direktörü İnşaat Mühendisi Ali Solak ile detayları konuştuk.

“Bahçeli Yer Evi Konseptinde Artış Var”

Pandemi ile birlikte İnşaat yapım taleplerinde ne gibi değişimler yaşandı?

Bazı sektörler için zorlu bir süreç oldu pandemi. İnşaat sektörü içinse taleplerin azalmadığı, aksine değişkenlik göstererek arttığı bir dönem…

Örneğin eskiden alım gücü daha yüksekti ve ev sahipleri değişim istedikleri zaman ikinci, hatta üçüncü evlerini alabiliyordu. Fakat günümüzde hem döviz karşısında hızla eliyen Türk Lirası’nın durumu, hem enflasyon gerçeği alım gücünü çok ciddi sarstı. Öyle olunca da yenisini almak yerine, mevcudu yenilemek kararı ile daha çok karşılaşmaya başladık.

Özellikle de karantina günlerinde evinde sıkışıp kalanlar, neye ihtiyacı olduğunu daha iyi gözlemledi. Mevcut evinde konforunu arttırmak için, tadilat isteğiyle gelenler bir hayli fazla.

İkinci bir değişimse şehirden kırsala geçiş… Sakin ve izole yaşam, pandeminin hayatımıza kattıklarından biri oldu. Şehir merkezinde, yoğun mahallelerde, kalabalık apartmanlarda yaşayanlar rotayı hiç düşünmeden şehir dışına çevirdi.

Coronavirüsün korkuttuğu günlerde evinde kapalı kalanlar doğanın, bahçenin, temiz havanın kıymetini yaşayarak anladı. O yüzden şehir dışında arsası olan veya uygun fiyatlı arsa alanlar kendi evini yaptırmaya başladı.

Aynı şekilde sadece kendi evini yaptıranlar için değil, konut projelerine de pandemi sonrası talepler şekil veriyor. Bahçeli yer evi konseptinde artış var.

“İnşaat İzni Alınmamış Yapı, Kaçak Durumundadır”

Niyete girmek ilk adım… Peki sonrası nasıl devam ediyor? İnşaatın oluşum safhaları neler?

İnşaata başlamanın ilk adımı projenin oluşturulması. Birçok kişi projenin sadece mimar tarafından tasarlandığını düşünse de biz inşaat mühendisleri statik projeleri tasarlar, makine mühendisi mekanik projeleri tasarlar, elektrik mühendisleri de elektrik projelerini tasarlar. Paydaşlar mesleki odalardan gerekli proje onayını aldıktan sonra, projeler sahibine teslim edilir. Proje sahibi belediye, kaymakamlık gibi devletin birimlerinden inşaat iznini alarak inşaatına başlayabilir. İnşaat izni alınmamış bir yapı kaçak yapı durumundadır. Biz müteahhitler de inşaat izni aşamasından sonra projenin tüm inşasını koordine ederek, gerekli teknik adımlarla binayı teslim etmekle görevimizi yerine getiriyoruz.

6-8 Ayda İnşaat Teslimi

El sıkışmanızdan anahtar teslimine geçen süreci anlatır mısınız?

Mevcut projeler için teklif onaylandıktan sonra sözleşmeler yapılıp, bir iş programı oluşturmaktayız. İş planına göre iş sağlığı ve güvenliğe uyarak doğru malzeme, doğru ekipman, doğru kalifiye elemanlar ile doğru ürün elde etmeyi hedefliyoruz.

Proje teslimleri yapım büyüklüğüne ve tüketicinin isteğine göre değişiyor. Orta büyüklükteki bir betonarme konutun yapımı 6-8 ay gibi bir sürede tamamlanıyor.

“Ekim – Kasım Ayları En Uygun Dönem”

Mevsim olarak, inşaat uygun bir dönem var mı özellikle tercih edilen? 

Yılın her döneminde inşaata başlanabilir. Fakat şahsi tecrübelerime dayanarak bir başlangıç belirtmek gerekirse tavsiyem Ekim-Kasım ayları olacaktır. Yağmursuz, kuru dönemde kazı işleri yapılması binanın temelinin sert zeminde oturmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk dönemlerde dökülen betonun basınç dağılımı, düşeceğinden ılık mevsimler avantaj sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki depremi ilgilendiren kısım binanın taşıyıcı sistemi, yani iskeletidir.

“Metrekare Maliyeti 400 Sterlin”

Bu yazıyı okurken kafasında hesap yapan okurlarımız için ortalama bir maliyet paylaşır mısınız?

Çok sık aldığımız bir soru. Herkes bütçesi dahilinde hayallerini hayata geçirmek için bu hesabı yapmak istiyor. Bina yapım birim maliyetleri mimar ve mühendisler odalarında Türk Lirası olarak sık sık güncellenerek yayınlanmaktadır. Fakat TL’nin hızla değer kaybını göz önüne alırsak, maliyet günden güne artıyor. Ben akılda kalıcı bir bilgi olsun diye, sterlin olarak paylaşayım ortalamayı. Geçtiğimiz aylarda m2 hesabı ortalama 350 sterlinden hesaplanıyordu, şu sıralar 400 sterlin olarak düşünebilirsiniz metrekare maliyetini. Yani 100 metrekarelik bir ev yaptıracaksanız, 40 bin sterlin gibi bir rakam çıkıyor.

“Kulaktan Dolma Bilgilerle Bina İnşa Edilemez”

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına önerim bir sağlık problemimiz olduğunda nasıl ki bir doktora başvuruyorsak, aracımız arızalandığında nasıl ki bir oto tamircisine başvuruyorsak, bir bina yapımı veya tadilatı için de yetkili teknik bilgiye sahip bilir kişilere başvurarak binaların yapımını sağlasınlar. Kulaktan dolma bilgilerle sağlıklı bir bina inşa edilemez. Yaşam alanımız çok değerli.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

 


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır