2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Yatırım yapmayı düşünenler hangi kriterlere dikkat etmesi gerekir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

18 Eylül 2018

KKTC’de yatırım yapmayı düşünler için fırsat! Bu haber, size özel olarak hazırlandığından elinize geçen bu fırsatı iyi değerlendirmelisiniz, bizden söylemesi! Yatırım yapmayı düşünenlerin dikkat etmesi gereken önemli kriterler neler? Hangi evlerin kira getirisi düşük ve hangilerinin kira getirisi yüksek? Bu soruların cevapları ve daha fazlası Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…



KKTC, emlak sektörü açısından oldukça avantajlı. Ada’daki üniversitelerin, otellerin vb. hizmetlerin çoğunlukta olması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin cezbedici özelliklerinden sadece birkaçı… Bu nedenle ülkemize yatırımlar yapmak isteyen yatırımcıların sayısı da gün geçtikçe artıyor…

Peki, evini kiralamak isteyen yatırımcılar hangi kriterlere dikkat ederek evini kiraya vermeli? İşte, size birkaç öneri:

*Evin tapusu ve durumu

-İster yatırım isterse oturum amaçlı olsun bu madde, üzerinde durulması gereken bir madde.

-Evin tapusu, kat mülkiyeti ya da kat ittifakı gibi evin yasal durumunu gösteren belgeler mutlaka incelenmeli (Bu belgeler, tapuyla ilgilenen müdürlüklerden alınabilir.),

-Satış işlemi gerçekleşmeden önce evin tapusunun fotokopisi istenmeli (Tapunun fotokopisi için emlak danışmanlarından profesyonel yardım alınabilir.).

*Arsanın durumu: Evin arsası; su havzası, toprak kayması gibi sorunlu bölgelerde olmamalı. Çünkü bu sorunlar, ileride başınızı ağrıtabilir. Bu gibi sorunlar, evin değerini düşürdüğünden “arsanın durumu” maddesi önemli.

*Peyzaj: Peyzaj; evin konumu, havuz gibi özellikleri içerir. Peki; sizce “Kiraya verilen evin peyzaj farkını ödemeye gerek var mı?”

-Yaşayacağınız bir ev için peyzaj farkını ödemek önemli olabilir. Örneğin, ileride evi satmayı düşünüyorsanız, o zaman peyzaj farkını göz önünde bulundurabilirsiniz.

-Kiraya verilen bir ev için ise peyzaj farkı kiralamada o kadar etkili olmayabilir: Örneğin, peyzajı olan bir evi kiralarken peyzajı olmayan dairelere göre yüksek tutardan kiralayabilirsiniz.

*Evin büyüklüğü

-Yatırım amaçlı alınan evin büyüklüğü 3+1 ya da 4+1 olursa evin alış fiyatını yükseltir.

-Kiralamada ise 3+1 ya da 4+1 büyüklüğündeki evler o kadar etkili olmayabilir. Kiralamayı düşünüyorsanız, 4+1 ev almak yerine bu evin fiyatı değerinde iki tane 2+1 ev satın alabilirsiniz. Ayrıca iki evin kirası, her zaman 4+1’in kirasından daha fazla gelir getirir. Böylelikle kira riskini de ikiye bölmüş olursunuz.

*Aidat meselesi

-Evin satışı gerçekleşmeden önce alacağınız evin aidatını mutlaka araştırın (Bu konuyla ilgili en sağlıklı bilgi, sitenin yöneticisinden öğrenilebilir.).

-Alacağınız evde yaşamayacaksınız, aidatı yüksek bir siteden ev alırken dikkatli olmalısınız. Kiralama aşamasında sorunlar yaşayabilirsiniz.

*Kira çarpanı

-Amacınız yatırım, yani kira kazancıysa yüksek fiyata satılan bir evi, her zaman çok yüksek fiyata kiralayamayabilirsiniz. Bu nedenle kira çarpanını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Kira çarpanını bulmak için evin yıllık kira gelirini satış fiyatına bölmeniz gerekiyor. Örneğin, yıllık 6.00 TL kira geliri olan bir evi, 120.00 TL’ye satın aldıysanız ev kendini 20 yılda amorti ediyor demektir. Kendini 20 yılın üzerinde amorti eden evler ise çok cazip bir yatırım fırsatı olarak görülmüyor.

-Yeni bitmiş projelerden satın alınacak evin değerini artırmak için bu projenin %100 dolu olmasını bekleyebilirsiniz. Böylece aldığınız evi, yüksek fiyattan kiralayabileceksiniz.

*Evin bölgesi: Satın alacağınız bir evi, gelişmekte olan bir bölgeden alırsanız kazancınız artabilir: Bu evin etrafında; hastane, okul, alışveriş merkezi, market, eczane gibi özelliklerin olması evin değerini artırdığından kiralama getirisini de yükseltir.

*Maketten satın alınan ev ile topraktan satın alınan evin durumu: Topraktan ya da maketten ev satın almak, her proje için iyi bir yöntem değil. Bazen projeler satılırken, vadedilenden çok farklı çıkabilir ya da evin yapılışı, çok uzun sürebilir. Bu nedenle güvenilir inşaat firmalarından evlerinizi satın almalısınız.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır