2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Yabancıya 4 konut satış hakkını KKTC emlak ve inşaat profesyonelleri Kıbrıs Emlak Merkezi’ne yorumluyor!

21 Haziran 2020

Kıbrıs inşaat ve KKTC emlak sektörü için dikkat çeken bir haber var. Yabancı yatırımcı 4 konut satın alabilecek. Peki bu düzenleme ekonomiye ve piyasaya nasıl yansıyacak? Sektör profesyonelleri gelişmeyi Kıbrıs Emlak Merkezi’ne değerlendirdi.



Koronavirüs sonrası toparlanmaya çalışan emlak ve inşaat sektörü için güzel haber İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’tan geldi.

Bakan Baybars, yıllardır sektör temsilcilerinin dile getirdiği ve ısrarla talep ettiği “yabancı yatırımcının satın alma hakkı” limitinin, istenildiği gibi 1’den 4’e çıkacağını duyurdu.

Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak hızlıca abonelerimize, üyelerimize ve ziyaretçilerimize duyurduğumuz bu gelişme, oldukça dikkat çekti.

Kimine göre geç kalsa da, pozitif etki yaratacak bir düzenlemeydi.

Peki Kıbrıs emlak ve KKTC inşaat sektörüne yön veren isimler yabancı yatırımcının 4 konut satın alabilme hakkını nasıl değerlendirdi?

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyelerine, emlak ve inşaat sektörünün profesyonellerine sorduk.

[ilgili haber=’4700′]

İşte Kıbrıs Emlak Merkezi’ne özel ilk değerlendirmeler.

“4 Konut Kararı, Bu Dönem İçin Ciddi Bir Nefes”

Onur Bozkurt – Northernland Construction Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Ülkemizde uzun bir süredir, her sektörde olduğu gibi, inşaat sektöründe de bir belirsizlik yaşanıyor. Bir çok ülkeden farklı olarak, bizim ülkemizde inşaat sektörü lokomotif sektörlerden biri haline geldi.

Eskiden, sadece yerli vatandaşları konut sahibi yapma özelliği olan sektör, şimdi, dünyanın 50’den fazla ülkesine turizm sektörünün dinamiklerini de içinde barındıran bir sürece evrildi.

Bu, aynı zamanda turizm ve eğitim sektörü gibi, ciddi bir istihdam ve yan sektörleri besleyen bir merkez haline gelinmesine neden oldu.

Pandemi nedeniyle daralan ekonomik yapı, inşaat sektöründe pazarlamanın önemini bizlere anlatıyor. İnsanlar, güvenli ülkelerde, güvenli ortamlar arıyor.

KKTC, bunun için biçilmiş kaftan. Düşünün, hem dünyanın en temiz ülkesi, hem de otel kalabalığında kalmak zorunda değilsiniz.

Bu nedenle, yabancıların emlağa olan ilgisi artıyor. Hem yabancı emlak yatırımcısı hem yabancı konut olmak isteyenler için, alınan 4 konut kararı, bu dönem için ciddi bir nefes. Ülkenin, oluşacak dış ticaret açığı için bu dönemde emlak sektörü nefes olacak. Turizm ve eğitim sektörünün kaybı, inşaat sektöründen karşılanabilir, yan sektörler istihdam ve gelir anlamında ciddi bir doyuma ulaşabilir.

Hükümetin aldığı bu kararın ardından, bizler de projelerimizi, çevreyi koruyan, kollayan, ülkenin doğal yapısını bozmayacak şekilde, hatta olduğu ortama güzellik katacak noktada inşaa etmek için kolları sıvadık.

Bu karar, ekonomik akla uygun, ülkenin gelişimine katkı sağlayacak, dünyada daha çok insan tarafından ziyaret edilmesine neden olacaktır.

“Uçuşların Açılmasıyla Satışlar Hızlanacak”

Ceren Köse – Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü

Yabancı yatırımcının Kıbrıs’a yatırım yapmasının önünü açmak her zaman pozitif bir etkisi oluşturur. Bu adımda onlardan birisi. Tabi ki piyasaya daha fazla nakit düşmesi her Kıbrıslı iş insanının birinci önceliği ve bence uçuşlar açılınca bu kararın etkisini daha fazla hissedeceğiz. Yıllardır bu düzenlemeyi bekleyen birçok yatırımcımızın, hızlıca yatırımlarını yapacağını biliyoruz. O yüzden uçuşların açılmasıyla, doğru projelerde satışlar hızlanacak.

“Bölge Kısıtlamaları Da Kalkmalı”

Umut vehit – Euro-Mediterranean Investment Company (EMIC) Direktörü ve CEO’su

Yabancı ülke vatandaşlarının konut alma izninin 4 adete çıkartılması güzel bir başlangıç ve memnuniyetle karşılıyoruz.

Ancak tek başına bu kararın yeterli olmadığı inancındayız. Yabancı alıcıların konut alım süreçlerinin devlet nezdinde kolaylaştırılması ve hızlandırılması gerekiyor. Müteahhitler Birliği’nin de daha önce değindiği gibi yabancı alıcıların artık şehir merkezlerinde kalan bölge kısıtlamaları ile ilgili düzenlemeler ivedi şekilde yapılmalı ve günümüze uygun çağdaş bir hale sokulmalıdır. Özetle satın alım altyapısının iyileştirilmesi, ilgili konut satışlarını da daha hızlı ve mümkün kılacaktır.

Ayrıca, 1 adet veya daha fazla konut almak isteyen insanlarımızı da mali anlamda güvende tutmamız gerekmektedir. Ağır finansal yük ve pandemi sürecini yaşayan insanlarımız için çeşitli mali açılımların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Örneğin bankalarımız ile işbirliği halinde “ucuz maliyetli” uzun vadeli konut kredisi (mortgage) hazırlanması suretiyle hem alıcılara ödeme kolaylığı getirilmeli hem de piyasaya nakit girdi sağlanmalıdır. Özellikle yerli alıcılarımız nezdinde sağlanacak olan uzun vadeli konut kredisinin hızlı bir toparlanmaya sebep olacaktır.

Kısaca söyleyecek olursak, alınan karar olumludur ancak pratikte anlam kazanabilmesi için gerekli düzenlemelerin hızlıca yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

“Doğru, Fakat Geç Kalınmış Bir Karar”

Taşkın Ağaoğlu – Latifoğlu Development Direktörü

Bizce yabancı alıcıların 4 konut edinebilmesi olumlu bir karardır. Çünkü 1 konuttan fazla alım yaparak toplu yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, 1 konut alabiliyor olması yatırım yapmaların önüne geçebiliyordu ya da alım yapıp tapu alamamalarına ve bu durumdan da rahatsız olmalarına sebep oluyordu. Bu şekilde bu rahatsızlığın bir nebze önüne geçilmiş olunur ve toplu yatırım yapmak isteyen alıcının önü açılabilir. Fakat bu uygulamanın yatırımcının çok olduğu zamanlarda ve yerlerde ekonomiye katkısı daha çok hissedilir. Şu anda yatırımcıların ülkemize gelemiyor olduğu herkes tarafından biliniyor. Alıcının olmadığı yerde ve zamanda 10 konut satışına bile izin verseniz kimse için bir yararı olmaz. Biz kararı doğru fakat geç kalınmış bir karar olarak görüyoruz.

“Sektöre Katkısı Büyük Ancak Kendi Vatandaşımızı da Unutmamalıyız”

Hüseyin Sadeghi – H&B Gayrimenkul Brokerı

2022 yılına kadar olması ülkemizde turizm sektörü kadar önemli olan inşaat ve emlak sektörüne olumlu yansıyacaktır. İnşaat ve emlak sektöründe 70-80 tane paydaş var, yan kol var.

Sektöre katkısı büyük olacaktır bununla birlikte yatırımcılar için ticari konut satın alması da pozitif etki yaratacak olduğunu düşünmekteyim Ancak tabii ki ticari konusunda bazı kıstaslar ve kurallar olması gerekir. Suistimallere açık olmasın diye.

Yabancıya 4 konut satışı herkesi sevindirdi bizi de ancak unutmamız gereken bir konu var. O da kendi vatandaşımız. Özellikle ilk defa ev alacak olan vatandaşlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’de faiz oranları 0,68’dir. Burada o kadar düşürmek mümkün olmayabilir ancak devlet bunu süspanse ederse evsiz vatandaşımız kalmayacaktır. 10 yıl vade imkanını 15 yıla çıkarırsak ve faiz oranlarını düşürebilirsek daha faydalı olur. Müteahhitlerimizin elinde birçok stok konut var. Vatandaşlarımız yaşadığı bölgeye göre bu konutları alabilir ve yine ülkeye katkı sağlayabiliriz.

“Doğru Zamanda Atılmış Bir Adım”

Menteş Zorba – Forman Development Koordinatörü

Bu kararın sektörümüze kesinlikle olumlu yansıyacağını şeklinde değerlendiriyoruz. Bu düzenleme ile Covid-19 döneminde güvenli ülke statüsünü yakalayan ülkemizde gayrimenkul almak isteyen yabancı yatırımcı ve buraya taşınmak isteyen yabancıların önü daha da açılmış oldu. Sektörü canlandıracak, elde olan konut arzına olan talebi canlandıracağını düşünüyoruz. Firmamıza olan etkisinin de, yaptığımız lüks ve marka projeleri tercih edecek olan yabancı yatırımcılara olan satışlarımızın artacağını düşünüyoruz. Özet olarak sektör için olumlu, doğru ve zamanında atılmış bir adım olduğunu düşünüyoruz

“Mal Alım İzin Süreci de Hızlandırılmalı”

Songül Çoban – Lock On Cyprus Brokerı

Yabancı yatırımcıya 4 konut satışının, sektöre pozitif yönde bir etki edeceğini söyleyebilirim. Doğru adımları atmamız halinde firmamız açısından da olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum. Yabancılar için mal alım izinlerinin daha hızlı sonuçlandırılması da gerekmektedir.

“Daha Net Satışlar Yapılabilecek”

Hakan Eren – High Hills Development Direktörü

Yabancı yatırımcıya 4 konut satışı düzenlemesi çok yerinde ve faydalı olacaktır. Zaten yasadaki mevcut boşlukları kullanarak çoklu satış yapılabilmekteydi, vekaletler ya da eş dost üzerine yapılan satışlar. Ancak bu her zaman yatırımcı üzerinde tedirginlik yaratıyordu. Yasa olarak direkt 4 satış verilmesi halinde bu tereddütlü durum ortadan kalkıp daha net satışlar yapılabilecek.

“Önemli Olan Yatırımcıya Dürüst Davranılması”

Ender Meta – Emlak Dünyası Brokerı

Yabancı yatırımcıya 4 konut satın alabilme hakkının verilmesi ülkemiz için önemli bir gelişme.. Pandemi sonrası güvenli ülke apoletini takan Kuzey Kıbrıs son günlerde yabancı yatırımcının radarına girmiş durumda.. Bu alınacak olan karar mutlaka satışları olumlu yönde etkileyecektir.. Fakat bunun yanında ülkemizde kolayca yaşamaları için gerkekli hakların verilmesinde de düzenlemeler yapılması gerekiyor.. Böylelikle var olan talep daha da arttırılabilir.. Ülke ve emlak sektörü için olumlu bir karar.. Önemli olan emlak ofislerinin gelen yatırımcıya dürüst davranması ve bu talebin sürdürülebilir bir yapı içerisinde devam etmesi.. Aksi takdirde konut alma hakkı çok daha fazla olsa da yatırımcıyı ülkemize çekmek pek de kolay olmayacaktır..


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır