2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Toplantıya eski müdürlerinin açıklamaları damgasını vurdu!

17 Ağustos 2016

‘2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’ değişikliğiyle ilgili toplantıya Şehir Planlama Dairesi eski müdürlerinin yaptığı açıklamalar damga vurdu: ‘Emirname değişikliğinin nedeni, Zeyko’nun yanındaki turistik tesistir’



Geniş katılımla gerçekleşen ve 3 saat süren toplantıya bölge halkıyla birlikte sivil toplum örgütlerinden birçok temsilci ve Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı katıldı.
• ÖZTEK: “KARŞIYAKA’DAN ESENTEPE’YE ÇİN SEDDİ OLUŞACAK”…Görevini kısa bir süre önce devreden, Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Emirname’de yapılmak istenen değişikliğin temel sebebinin Zeyko Fabrikası yanındaki turistik tesis olduğunu söyledi, emirname değişikliğiyle sahile temas eden alanlarda 7 kattan bahsedildiğini, Karşıyaka’dan Esentepe’nin sonuna kadar ‘Çin Seddi’nin oluşacağını vurguladı.
• BERKUT: “SİYASİLER, PLANLAMA İSTEMİYOR”… Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürlerinden Asilkan Berkut ise Şehir Planlama Dairesi’nin ‘yerlerde sürünüyor’ olmasının nedeninin siyasilerin planlama istememesinden kaynaklandığını belirtti.
• CUMA GÜNÜNE KADAR SÜRE… Dünkü toplantı sonucunda vatandaşların emirname değişikliğiyle ilgili görüşlerini ve eleştirilerini yazılı olarak 19 Ağustos Cuma gününe kadar Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’ne ya da Girne, Çatalköy, Alsancak, Lapta, Esentepe belediyelerine sunabilmeleri için süre tanındı
Ayşe GÜLER
Girne, Alsancak, Lapta, Çatalköy ve Esentepe Belediyelerinin ‘2007 Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’yle ilgili bölge halkını bilgilendirdiği dünkü toplantıya eski Şehir Planlama Dairesi müdürlerinin yaptığı açıklamalar damga vurdu.
Görevini kısa bir süre önce devreden, Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Emirname’de yapılmak istenen değişikliğin temel sebebinin Zeyko Fabrikası yanındaki turistik tesis olduğunu söyledi.
Öztek, Özkan Yorgancıoğlu ve Ömer Kalyoncu’nun Başbakan olduğu ve kendisinin de görevde olduğu geçmiş hükümetler döneminde kat sayılarıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını bu konuda değişikliğe gidilmeyeceği yönünde karar verildiğini açıkladı.
“Şimdi ne değişti de bunlar oldu? Ben bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. Basında da birçok yazı çıkıyor. Eski Bakanımın da bu konuyla ilgili yazıları var ” şeklinde konuşan Öztek, emirname değişikliğiyle sahile temas eden alanlarda 7 kattan bahsedildiğini, Karşıyaka’dan Esentepe’nin sonuna kadar ‘Çin Seddi’nin oluşacağını vurguladı.
Öte yandan Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürlerinden Asilkan Berkut ise Şehir Planlama Dairesi’nin ‘yerlerde sürünüyor’ olmasının nedeninin siyasilerin planlama istememesinden kaynaklandığını belirtti.
Berkut, 2000 yılından sonra iktidara gelen tüm partilerin bu anlayışı sürdürdüğünü ifade ederek, ülke kaynaklarının hiçbir şekilde halka rağmen yok olmasına engel olunması gerektiğine değindi.
Geniş katılımlı toplantı…
Emirname değişikliğinin içeriğinin masaya yatırıldığı toplantı dün saat 11.00’de Grand Pasha Hotel’de yapıldı.
Toplantıya bölge halkıyla birlikte sivil toplum örgütlerinin de birçok temsilci katıldı.
92 kişinin katıldığı ve 31 kişinin konuşma yaptığının açıklandığı toplantı, bitiş saati 13.00 olarak belirlenmesine rağmen 1 saat uzatılarak saat 14.00’de sona erdi.
5 belediye başkanının düzenlediği toplantıya ‘mazaretli’ olduğu gerekçesiyle Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu katılmadı.
Dünkü toplantıyı Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı da takip etti.
Sözlü ve yazılı talepler ilgili bakanlığa iletilecek…
Toplantıda hem konuşmacıların aktardığı eleştiriler, hem de başkanlara sivil toplum örgütleri tarafından iletilen 4 yazılı dilekçe, ilgili bakanlığa iletecek.
Ayrıca vatandaşlar, emirname değişikliğiyle ilgili görüşlerini ve eleştirilerini yazılı olarak 19 Ağustos Cuma gününe kadar Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’ne ya da Girne, Çatalköy, Alsancak, Lapta, Esentepe belediyelerine sunabilecek.
KATILIMCILAR NE DEDİ?
Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı: “Anayasa’da kıyı şeridinin kamu yararına kullanılması gerekiyor”
Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, Anayasa’nın 38. maddesine göre kıyı şeritlerinin özellikle kamu yararı için kullanılması ve herhangi bir yapılaşma olması halinde de istisnai bir durum öngördüğünü söyledi.
Dizdarlı, Şehir Planlama Dairesi’nin yapılan çalışmalarda kamu yararı gereği istisnai durumu ne olarak veya nasıl tespit ettiğini sordu.
Dizdarlı’nın sorusuna karşılık Şehir Planlama Dairesi Müdür Vekili Türkmen Yiğitcan ise ülkemizde kıyı uzmanı olup olmadığını bilmediğini ancak Daire’de böyle bir uzmanın bulunmadığını kaydetti.
Yiğitcan, bu konuda uzmanlık hizmeti alarak kıyı master planı hazırlamak niyetinde olduklarını açıkladı.
———————————–
Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek: “Emirname değişikliğinin nedeni, Zeyko’nun yanındaki turistik tesistir”
Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Emirname’de yapılmak istenen değişikliğin temel sebebinin bilindiğini, bu nedenin de Zeyko Fabrikası yanına yapılan turistik tesis olduğunu söyledi.
Öztek, o dönemde görevde olması nedeniyle bazı açıklamalar yapması gerektiğini dile getirdi.
Buradaki yatırımcının önemli olmadığını, tesisi almadan önce ön onay için Şehir Planlama Dairesi’ne başvurduğunu belirten Öztek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırımcı, Daire’ye sözlü olarak değiştirme durumu olup olmadığı sorulduğunda bunun olmadığı, İmar Planı çalışmalarının başlayacağı yönünde cevap almıştır. Bir değişiklik yapılacaksa orada yapılacaktır, katlarla ilgili yükseltilir mi alçaltılır mı bir şey söyleyemiyoruz dedik”
“Geçmiş Hükümet döneminde kat sayılarıyla ilgili değişikliği reddetmiştik, şimdi ne oldu?”
Öztek, Özkan Yorgancıoğlu ve Ömer Kalyoncu’nun Başbakan olduğu geçmiş hükümetler döneminde bu konuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını, kat sayılarıyla ilgili bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde karar verildiğini açıkladı.
“Şimdi ne değişti de bunlar oldu? Ben bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. Basında da birçok yazı çıkıyor. Eski Bakanımın da bu konuyla ilgili yazıları var ” şeklinde konuşan Öztek, değişikliklerle ilgili ‘çok tehlikeli’ bir durumda olunduğuna dikkat çekti.
“Sahile temas eden alanlarda 7 kattan bahsediliyor… Bu Karşıkaya’dan Esentepe’ye Çin Seddi demek…”
Öztek, Girne Beyaz Bölge’de 2010 yılında yapılan değişiklikle kay sayılarının ve inşaat alanlarının da yükseldiğini bu değişikliğin bir kişi için yapıldığını, bu durumu da herkesin bildiğini açıkladı.
“Bir kişiye yönelik olarak, Girne Beyaz Bölge’yi maffettik. Şimdi 1 veya 2 kişiye yönelik olarak bütün kıyı şeridi maffedeceğiz. Dikkatli olalım, bir iki kişi kırmayacağız diye tüm kıyı şeridini maffetmeyelim” diye konuşan Öztek, sahile temas eden alanlarda 7 kattan bahsedildiğini, Karşıyaka’dan Esentepe’nin sonuna kadar ‘Çin Seddi’nin oluşacağını vurguladı.
“Lefkoşa İmar Planı, Başbakanlık binasının bodrum katında değiştirilmişti”
Öztek,şu anda halkın katılımı ile ve şeffaf bir ortamda Emirname değişikliğinin tartışıldığını, mühim olanın bunun uygulanması olduğunu söyledi.
Geçmişte Lefkoşa İmar Planı’nın Başbakanlık binasının bodrum katında değiştirildiğini hatırlatan Öztek, “Bu değişiklik yapılırken, ne halkın katılımı oldu ne de başka bir şey…” dedi.
Öztek, Eşdeğer Mal Yasası’na bakıldığında birçok kez değişiklik yapıldığının görüldüğünü, bu durumun Yasa veya emirnameyle değil, yetkilerin iyi kullanılmasıyla ilgili olduğunu vurguladı.
“Anayasa’yı takmıyoruz”
Anayasa’da kıyılarla ilgili maddelerin yer aldığını ifade eden Öztek, Anayasa Mahkemesi’nin 1990’lı yıllarda turistik tesislerin kamu yararı olmadığına yönelik kararının olmasına rağmen, kamu alanlarının turistik tesislerine kiralanmasına devam edildiğini vurguladı.
Öztek, “Anayasa’yı da takmıyoruz. Hukuka hepimiz sahip çıkacağız, buna sahip çıktığımız oranda hukuk devletini kazanabiliriz” dedi.
———————————–
Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürlerinden Asilkan Berkut: “Şehir Planlama Dairesi’nin ‘yerlerde sürünüyor’ olmasının nedeni siyasilerin planlama istememesidir”
Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürlerinden Asilkan Berkut, İmar Planları’nın mutlaka tüm yerleşim yerlerini kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
Berkut, geçmişte Lefkoşa İmar Planı’nın da ‘çatır çatır çiğnendiğini’ ve bu konuda hiçbir şey yapılmadığını söyleyerek, “Bir üniversitemiz, yol güzergahını beğenmiyor. İzinsiz cami oturtuyor, oraya çevre yolu yapılıyor. Buna benzer birçok örnek var… Kolejler, sosyal konutlar, turistik eğlence alanları, okul alanları…” şeklinde konuştu.
Müdürlüğü döneminde Karpaz Emirnamesi’nin yayınlandığını, bu emirnamede iyi bir çalışmanın olduğunu belirten Berkut, Yenierenköy altında sahile kadar yüzlerce dönüm alanın bir üniversiteye verildiğini, aynı dönemde başka bir üniversiteye Dipkarpaz Kapalı Bölgesi’nde kampus alanının verildiğini vurguladı.
Berkut, Kumyalı köyünün doğusunda yüzlerce dönüm arazinin Türkiye’deki bir futbol kulübüne verildiğini, kimsenin bu duruma ses çıkartmadığını söyledi.
Siyasi yapının bu anlayıştan mutlaka arındırılması gerektiğine dikkat çeken Berkut, Şehir Planlama Dairesi’nin ‘yerlerde sürünüyor’ olmasının nedeninin siyasilerin planlama istememesinden kaynaklandığını belirtti.
Berkut, 2000 yılından sonra iktidara gelen tüm partilerin bu anlayışı sürdürdüğünü ifade ederek, ülke kaynaklarının hiçbir şekilde halka rağmen yok olmasına engel olunması gerektiğine değindi.
———————————————
CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe: “Yapanın yanına kalıyor, kalması için de yasal düzenlemeler arkadan geliyor”
CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Girne’de ciddi yatırımcının yanı sıra sadece kâra değil bölgeye katkı sağlayabileceklerin istendiğini kaydederek, bunun da öngörülebilmesi için ihtiyaçların belirlenmesinin gerektiğini dile getirdi.
Özdenefe, bölgedeki ihtiyaçların tespit edilmesinin önemine değinerek, bilimsel verilerin olmadığına öncelikle bu eksiklerin tamamlanması gerektiğine işaret etti.
Girne’de İmar Planı’na ihtiyaç olduğunu, merkezden kapalı kapılar ardında değil, yerelden yönetilmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Özdenefe sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yetkiler talep edilirken, belediye başkanlarına güveniyoruz. Bizlerin oylarıyla oraya geldiler. Onlara da çok büyük görevler düşüyor. Bazı yapılar alıp yolu gittiğinde, önlemi ilk günden alınsın. Belediyeler Yasası’nın altında ara emri almak gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Belediyeler bugünden sonra mühürleme yetkilerini, mühürlemeden sonra binalara müdahale ediliyorsa ki ediliyor tutuklama ve şikayet etme yetkilerini de adil ve herkese kullansınlar. Geldiğimiz noktada yapanın yanına kalıyor, kalması için de yasal düzenlemeler arkadan geliyor”
———————————————
Girne Vatandaş İnisiyatifi adına Safay Hakoğlu: “Kaçak yapılar durdurulmalı, İmar Planı’na dayalı sisteme geçilmeli”
Girne Vatandaş İnisiyatifi adına Safay Hakoğlu, kent sınırları içerisinde bulunan kaçak yapıların yasalara uygun olarak durdurulması gerektiğini söyleyerek, yürürlükte bulunan emirnamelerle ilgili tüm değişikliklerin askıya alınması gerektiğini kaydetti.
Hakoğlu, yeni yasama döneminin açılmasıyla en geç 2016 yılı sonuna kadar İmar Yasası’nda değişikliğe gidilerek, merkezi yönetimle yerel yönetimlerin görevlerinin yeniden tanımlanmasının önemine değinerek, Emirname düzeninin ortadan kaldırılarak, İmar Planı’na dayalı bir sisteme geçirilmesi talep ettiklerini açıkladı.
—————————————————–
Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman: “İhtiyaçlar belirlenmeli”
Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, turizmde ‘ihtiyaçtan’ bahsedildiğini ancak bu ihtiyacın ne olduğunun bilinmesi gerektiğini kaydetti.
Karaman, bu konuda veri sunulması gerektiğine değinerek, “Ülkeye gelen turist sayısı nedir? 10 yılda çıkması gereken nedir? Yatak kapasitelere konusunda nelere ihtiyaç vardır… Bunlar bilinmeli…” dedi.
————————————————–
Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu: “Emirname değil, İmar Planı istiyoruz”
Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, birkaç işletmecinin isteğiyle bir gecede ‘Mavi Bölgeyi’ ‘ Kırmızı Bölgeye’ geçirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Refikoğlu, Şehir Planlama Dairesi Müdür Vekili Türkmen Yiğitcan’ın kıyılarla ilgili uzman olup olmadığını sormadan dışarıdan yardım istendiği yönündeki açıklamalarını eleştirdi.
Oda olarak Emirname değil, İmar Planı istediklerini vurgulayan Refioğlu, Bakanlar Kurulu ile geçen Ülkesel Fiziki Plan olduğunu, burada da Girne’nin turizm açısından dolduğunun belirtildiğini hatırlattı.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır