2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Satış kapama sorunlarından kurtulmanın yolları

9 Ağustos 2016

Emlak danışmanlarının iş süreçleri boyunca bir takım sorunlar yaşadıkları bir gerçektir. Bu sorunların bir kısmı da satış kapama aşamasında yaşanıyor. Ortaya çıkan yasal sıkıntılar, karşı tarafı ve emlak danışmanlarını etkileyen durumlar, satış yapılmış olsa bile sonradan ciddi problemler edinmenize sebep olabiliyor. O zaman gelin şimdi satış aşamasında yaşanan bazı sorunlara ve bu sorunları bertaraf etmenin yollarına bir göz atalım.



Alıcı ve Satıcının Kontrat İçeriği Hakkında Haberdar Edilmesi
Bir gayrimenkulün satışı gerçekleştirilirken aslında sadece o gayrimenkulün satışını yapmış olmazsınız. Veya bir mülkü satın alırken sadece o mülkü satın almış olmazsınız. O mülkün kapsamı içerisinde bulunan fırın, ocak, klima sistemi, alarm sistemi ve kombi gibi sistemlerin de satışı da kontratınızın içeriğine dahil olur. Bu nedenle sonradan ekstra bir fatura yansımaması için gelecek tüm faturaları kontrol etmeniz önemlidir.
Örneğin bazı durumlarda evin bakımının yapılması için anlaşılan bazı güvenlik ve bakım firmaları kontrata dahil edilir. Gerektiğinde ihtiyaç duyulan bakımların yapılması için bir şirketle anlaşılır ve para ödenir. Ancak sonradan bu şirketin iflas edip kapanması veya anlaşma şartlarını yerine getirememesi durumunda şirket kontrata bağlı olarak borçlu durumunda kalır. Ve siz paranızın karşılığını alamamış olursunuz.
Tüm bu sebepler ile kontrat imzalaması gerçekleştirerek satışı kapamadan önce, satıcı ile alıcıyı çağırarak ortaya konulan örnek kontrat metninin içerdiklerinden iki tarafın da haberdar olmasını sağlamanız gerekir. Özellikle satıcının hangi durumlara imza atacak olduğunu bilmesi sonradan çıkabilecek olan sorunları görmesi açısından çok önemlidir. Dolayısıyla alıcı ile satıcı arasında aracı olan emlak broker/danışmanı da bir sorumluluk derdinden kurtulmuş olur.
İlgili: GLENGARRY GLEN ROSS” – İFLAS ET YA DA KURTUL!
Satıcı Tarafından Temin Edilecek Anahtarların Sözleşmeye Eklenmesi
Satıcının alıcıya teslim etmesi gereken anahtarların bilgisini kontratınıza mutlaka açık ifadelerle ekleyin. Kapı anahtarı, dış kapı anahtarı, bahçe kapısı anahtarı, posta kutusu anahtarı, garaj kapısı anahtarı gibi mülke dair tüm anahtarlardan kaçar tane teslim edildiğini net şekilde sözleşmeye yazmanız çok önemlidir.
Fiyat Pazarlığı Sırasında Ev Kontrolünün Teklif Edilmesi
Alıcılar, her zaman pazarlık aşamasında hiçbir şartı göz önünde bulundurmadan bir teklif sunabilmek için emlak brokerları/danışmanları üzerinde baskı oluştururlar. Bu nedenle bir emlak danışmanı olarak onlara ev kontrolü gerçekleştirmelerini tavsiye ederek şartların neler olduğunu göstermeyi deneyebilirsiniz.
Alıcıların satıcılar tarafından kabul edilemez gibi görünen teklifleri sizi zorlayacaktır elbette. Ancak onları kullanacağınız yöntemlerle ne kadar ikna edebilirseniz o kadar iyi olacaktır. Fakat şunu da unutmayın ki önemli olan alıcının isteklerinin maksimum oranda sağlanmasıdır. Ev satın alacak ve uzun yıllarını o evde geçirecek olan kişi odur.
Bu nedenle müşteriyi ev turu sırasında gezdirirken, göz ardı ettiği şartların farkına varmasını sağlayacak şekilde bilgilendirebilirsiniz.
İhtiyaç Duyulduğunda Bir Uzman Tavsiyesinin Alınması
Müzakereler boyunca herhangi bir şey hakkında emin olamıyorsanız, mülke konu olan meseleleri bölümlere ayırın. Bu bölümlerden hangisi üzerine sorun yaşıyorsanız(geçmiş dönem aidat, elektrik faturası, banka kredi borcu vb.), anlaştığınız bir avukattan meseleyi çözmek için yardım alın. Bir emlak profesyoneli, her zaman avukat, güvenlik görevlisi, tamir şirketi ve buna benzer firmalarla yardımlaşma içerisinde olmalıdır.
Satış Kapatma Gerçekleşene Kadar Anlaşma Dahilinde Kalınması
Sözleşme imzalandıktan sonra emlak danışmanları işlerinin bittiğini düşünmemelidir. İmzalanan sözleşmenin ardından depozitoların ve ödemelerin yapıldığından ve sözleşmede yazılmış olan tüm şartların zamanında gerçekleştirilmiş olduğundan emin olmak zorundasınız.
Eğer sonradan çıkabilecek bir sorun gözünüze çarparsa, bu konuda tarafları bilgilendirmek de sizin görevinizdir. Çünkü çıkan tüm sorunlarda aracı olan sizin payınız olduğunun görülmesi muhtemeldir.
Örneğin satış kapanmadan önce satılan mülkte bir hasar veya beklenmedik bir durum görürseniz, hemen bunun fotoğrafını çekin ve beklemeden satıcı ile iletişime geçerek bunu düzeltmesini isteyin. Bu durum satıcının başını ağrıtacaktır, ama sonradan sizin ve alıcının başının ağrımasından daha iyidir.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır