2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Salgından sonra yatırımcıların tercihi nasıl değişecek?

21 Mayıs 2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgından sonra yatırımcıların tercihleri değişir mi? Ahis Estate Brokeri Selim Arıtı yazdı.



Pandemi sonrası hem yatırımcı tercihlerini hem de gayrimenkul sektörünün ilerleyişini yazdı, Ahis Estate Brokeri Selim Arıtı. Kıbrıs’ın aldığı tedbirlere güvenilirliğini bir kez daha ispatladığını, pandemi sürecinde bile yurt dışından taleplerin olduğunu anlattı. İşte Selim Bey’in yazısı..

Sektör ciddi şekilde değişmeyecek, dönüşecek.

Salgın şirketimiz ve bize benzer tüm orta ölçekli işletmeler de şimdiden maddi hasar bıraktı. Bizler de web tabanlı tüm ulaşım araçlarıyla sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.

Salgın tüm sektörlerin çalışma prensibini etkilese de ciddi oranda değişiklik olacak denemez. Emlak sektörü döngüsel dinamiklerin daha çok dijital hale gelmesini, rakamsal dönüşümlerin kaçınılmaz olmasını görebiliriz. Dövizin yükselmesi, aniden yaşanan büyük daralma ve salgınla ilgili birçok sebep şirketler üzerinde büyük etki oluşturabilir.

Hali hazırda mutlak satış yapıp, inşaatların devamını sağlamaya çalışan müteahhitler ciddi indirime gidebilir. Doğal olarak süreç uzarsa vereceği hasar artacaktır. Bu da krizi fırsata çevirmek isteyenler için güzel haber. Salgın sonrası tüketicilerin yeni ihtiyaçları artış gösterebilir. Örnek olarak Nisan ayı içinde yurt dışında yaşayan yaklaşık 20 aileden telefon aldık, yıllar önce çalışmak için giden ailelerin birçoğu geri dönüş için bekliyor. Diğer emlak şirketlerini de hesaba katarsak yüksek oranda geri dönüş olacaktır. Bu ilk olarak emlak ve diğer sektörlere etki edecektir.

Bu arada salgın ile gerek yurt dışı talepleri gerek yurt içi taleplerinde daha çok müstakil evlere yönelim tespit ettik. Daha az insan yoğunluğu olan bölgeler, evlerin birbirlerine olan mesafeleri gibi bize gelen sorulardan yola çıkarak salgının gayrimenkul tercihini değiştirdiğini görüyoruz. Bu durumun arsa satışlarına da etkisi olacaktır.

Salgından sonraki yeni dönemde bu tarz isteklerin mimari tarzların değişimine etkisi olacak gibi duruyor. Güneşe dönük, toprağa yakın ve sakin çevreli tarz yapıların daha çok ön plana çıkması muhtemel. Şehirlerden köylere geçiş artabilir.

Ülkemizde yatırım yapmanın salgından sonra ki dönemde yatırımcılar için daha gözde hale gelmesi sürpriz olmaz, Kıbrıs halkı ve sağlık çalışanlarımızın alınan kararları iyi uyguladığını düşünüyorum, tabi nüfus yoğunluğu ve yerleşimin genelde dağınık olması avantaj olarak görünüyor, diğer metropol ülkelerle karşılaştırırsak şanslıyız diyebiliriz.

Salgının hayati önem taşıyan ekonomik boyuta verdiği hasarı yeni dönemde beraber göreceğiz ama ben hızlı şekilde toparlanacağını düşünüyorum, çünkü yatırımcılar Kıbrıs’ın güvenli bir ada ülkesi olduğunu bir kez daha gördüler. Dünya geneli uçuşların açılması ile yüksek oranda artış olabilir, ek olarak Turizm’in tekrar canlanması daha etkin bir normalleşme süreci sağlayacaktır. Dünyanın daha çok büzüştüğünü görüp fazla ümitsizliğe kapılmak doğru olmaz, insanoğlu eskiye nazaran çok daha ileri seviyededir, salgını atlatacak daha çok ileriye gidecektir. Tek dileğimiz ilerleyen teknoloji insani duygularımızı daha çok geriye düşürmemesidir.

Son aylarda oldukça hızlı değişen dünyada bende buradan değerli müşterilerimize bir tavsiye de bulunmak istiyorum, yeni dönemde imkanlar doğrultusunda hareket ederek mutlak bir konut sahibi olmayı hedefleyin, ülkemizde emlak kısa vadede kazandıracak ve daha çok değerlenecektir. Konut almadan önce www.kıbrısemlakmerkezi.com a girip yeni dönem tüm tavsiye ve yorumları incelemeleri faydalı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Selim Arıtı


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır