2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Önce ev mi alalım, yoksa araba mı?

23 Temmuz 2016

Bu soruyu birçok kişinin kendi kendine sorduğuna eminim. Önce ev mi alalım, yoksa araba mı?



Bu soruyu birçok kişinin kendi kendine sorduğuna eminim. Önce ev mi alalım, yoksa araba mı? Son zamanlarda tercihlerin evden yana yapıldığı ortada. Zaten otomotivciler de, “Emlak, otomotivin müşterisini çalıyor” diye sitem etmeye başladı. Acaba öyle mi?
Merkez Bankası verilerine göre 2005’in ilk yarısında konut kredileri yüzde 131 oranında artarak 6 milyar 93 milyon YTL’ye ulaşırken, taşıt kredilerindeki artış yüzde 15.1 oranında kaldı ve kullanılan kredi tutarı 4 milyar 975 milyon, yaklaşık 5 milyar YTL oldu. Konut kredilerindeki artış temmuz ayında da devam etti ve 6 milyar 739 milyon YTL’ye ulaştı.
Rakamları doğru okumaya çalışalım. Evet taşıt kredilerindeki artış az görünüyor ama kullanılan kredi emlakta 6.7, taşıtta 5 milyar YTL. Aradaki yaklaşık 1.7 milyar YTL. Henüz büyük bir fark sayılmaz. Ama bu hızla giderse ve mortgage başlar da konut kredi faizleri yüzde 1’in altına, hele hele Amerika’da olduğu gibi yüzde 0.50’lere inerse farkın katlanması işten değil.
Kredi faizleri açısından otomotiv sektörünün aleyhine bir durum var. Konut kredilerinde vadeler 25 yıla uzarken, faizler yüzde 1.33’e kadar geriledi. Hatta 1.30 faizden sözediliyor. Taşıt kredilerinde ise en ucuz kredinin faizi yüzde 1.38 ve en uzun vade de 36 ay.
Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre 2005’in ilk altı ayında otomobil satışları 2004’ün aynı dönemine göre yüzde 21 oranında geriledi. 2004’ün ilk altı ayında 235 bin, 2005’in aynı döneminde ise 186 bin otomobil satıldı.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre 14 büyük şehirde konut satışları 2004 yılında 463 bin 379 adet oldu ve gayrimenkulde 16 milyar YTL’lik satış yapıldı. Son derece kayıtdışı olan emlak sektöründe güncel verilere ulaşmak ve toplam işlem hacmini hesaplamak mümkün değil. Kullandırılan krediler ile tapuda yapılan işlemler, toplam hacmi yansıtmaktan uzak. Çünkü kredi kullanmadan ve noter senediyle yapılan satışların istatistiğine ulaşmak olanaksız.
Ev mi, araba mı ikileminde kalanlar elbette bütçesi sınırlı olanlar…Herkesin öncelikleri farklı olacağından, buradan akıl vermeye kalkacak halimiz yok. Kendi tercihimi anlatmakla yetineceğim. Madem ki bütçe kısıtlı, ben olsam önce ev almaya gayret ederim. Neden derseniz? Önceliği arabaya verirseniz, yakıttı ve bakımdı derken ne tasarruf edebilir ne de kredi taksidi ödeyebilirsiniz. Ama önce evi alıp da kendinizi kuruya atarsanız, otomobili daha zahmetsiz alırsınız. Ama otomotivciler boşuna korkmasın. Ev ve araba, ayrılmaz ikilidir. Ev alan kişi hemen arabayı düşünmeye başlar. Öte yandan yeni evler şehir dışına yapıldığından araba almak şart olacak.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır