2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

“Nerede bu binanın yangın merdiveni?” Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin değerli okuyucularımız için yazdı…

18 Eylül 2018

Konutunuzun yangın merdiveni var mı? Yardım merdivenin önemi, yangın merdivenin denetimsizliği vb. konuların ele alındığı bu yazı Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…



İşte, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin’in “NEREDE BU BİNANIN YANGIN MERDİVENİ?” konulu yazısı:

“Kıbrıs Emlak Merkezi takipçileri ve değerli okurlarımız,

Öncelikle gündemimiz bu hafta çok önemli.

Sizler yatırımlarınızı yaparken kâr etme, size uygun bir lokasyonu bulma, mimari olarak tarzınıza ve yaşam kalitesine uygun bir yapıyı seçme ve daha birçok unsuru dikkate alıyorsunuzdur. Ancak bu unsurlar arasında dikkate almadığınız veya sıralamada geride kalan bir unsuru atlıyorsunuz. Yatırım yaptığınız konut gerekli güvenlik önlemi anlamında YANGIN YÖNETMELİĞİ.

Günümüzde en çok karşımıza çıkan yapılar APARTMANLAR. Ada ülkesi olmanın da normalde gerektirdiği yapı düzeni çok katlılık olarak dünyada görsek de bizde daha yaygın yapılaşma düzeni hâkim. Tabii şu an ülkemiz için bu duruma şükredenlerdenim. Neden mi? Öncelikli bu tip bir yapılaşma düzenine göre planlı yürüyecek ve uygulanabilir bir ALTYAPI ülkemizde henüz yok. Artan nüfusla ileriki yıllarda boş arazi, arsa sayısı azalınca bu tip yapılaşmalar daha da su yüzüne çıkacaktır.

En yüksek apartmanlar ülkemizde çoğunlukla 7 kat ve üzeri olup 11-12 katı genelde geçmiyor. Son yıllarda yapılan lüks rezidanslar ile apartmanlar daha özellikli mimaride karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu tip yapıların olmazsa olmazı yangın alarmı ve yangın merdivenidir.

Gelin görün ki bizde yangın merdiveni hâlen daha tamamen uygulanmıyor. Yasada koşul olarak belirtilmesine rağmen yerinde göremediklerim de var.

Bakın Girne’ye. Girne 7 katlı apartmanlara en çok ev sahipliği yapan kentimiz. Bir müteahhit firmanın inşa ettiği apartmanda ekspertiz yapıyorum. İnşaat ufak tefek detayları hariç tamamlanmış ve KAT İRTİFAK tapuları çıkarılmış, iyi kalite ve malzeme kullanılmış gayet güzel bir bina. Ama yangın merdiveni arıyorum ya da çıkış kapısı, yok. Daire sahibine soruyorum: ‘NEREDE BU BİNANIN YANGIN MERDİVENİ?’ ‘Bilmiyorum.’ diyor hemen ekliyor: ‘Olması lazım, buralarda bir yerlerde var kesin.’

Yapmayın lütfen bu kadar basit olmamalı. Bu sizin için ilk bakıp kontrol edeceğiniz unsur.

Konuşmanın sonunda tüm binayı dıştan geziyorum ancak çıkış kapısı ve merdiven yok. Ama koridorlarında yangın hortumu ve vanası mevcut.

Acil bir tahliye durumunda hortum yeterli demek ki!!!

Bu kadar yoğun birçok katlı yapılaşma furyasının yaşandığı 2 yıllık süreçte hâlen daha bu noktada yeterli önemlerin alınmadığı görüyorum.

YANGIN MERDİVENİ

Çok katlı binalarda koşul olarak muhakkak yangın merdiveni olmalıdır. Bunun yasal mevzuatı olmasına karşın denetim eksikliği olduğunu görmekteyim. Ülkede, çok katlı binalarda yangın merdiveni şartı yasal olarak bulunmasına rağmen binaların inşası sırasında denetim eksikliğinden dolayı bu önemli ayrıntı atlanıyor.

Fasıl 96 Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’ndaki tüzükte, yangın merdiveninin olması gereken projelerde, merdivenin bulunması konusunda büyük hassasiyet gösteriliyor.

Bunun adını ne koyarsınız?

-İHMAL?

-DENETİMSİZLİK?

-PLANSIZ YAPILAŞMA?

ASLINDA CEVABI BELLİ!

Peki, bu noktada kim suçlu? Öncelikle kendinizi sorgulamalısınız, çünkü bu sizin hayatınız. Hayatınız her şeyden önemli olmalı ve yatırım yaparken de öncelikli olmalıdır.

Sonrasında bir facia olmadan YASALARIN UYGULANMASI VE DENETLENMESİ için gereğinin yapılmasını en kısa zamanda temenni ederiz.

Güvenle kalın, HOŞÇA KALIN.”


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır