2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Navion Consulting’den eviniz için akıllı çözümler-Kıbrıs Emlak Merkezi

13 Aralık 2017

Akıllı ev teknolojisi, dünyada en hızla büyüyen sektörler arasında. Hayatı kolaylaştıran ürünlere talep hızla artıyor. Bu ayrıcalıklı teknoloji KKTC’de yaygınlaşmaya başladı. Navion Consulting Direktörü İzzet Çınar’la akıllı ev teknolojisi hakkında konuştuk. İşte detaylar..



Teknoloji alanında birçok hizmet sunan Navion Consulting, akıllı ev konusunda da oldukça iddialı. özellikle yeni konut projeleri için sundukları hizmetler ve ürünler dikkat çekici.

Neler yapıyor Navion Consulting?

Navion Consulting, bir IT danışmanlık firmasıdır. IT danışmanlık firması olarak isteyen tüm şirketlere IT kapsamında, teknolojik danışmanlık başta olmak üzere hizmet veriyoruz. Bir şirketin kendi içerisinde gerekli olan IT işlerini çevirmesi için gerekli hizmetler, ki bu hizmetler gerekli network altyapısının kurulması, firewall kurulması, yedekleme sisteminin yapılması, web sitesi ve yazılım gibi hizmetlerin hepsinin bir araya getirilmesi gibi hizmetleri de sıralayabiliriz.

Reklamcılık sektöründe çalışmakta olduğumuz Lemar Sinemaları var. Referans olarak Lemar, Korman Construction, tüm havalimanı, hukuk büroları, gıda firmalarından Şener Trading, Dörtgazi Lojistik firması, Cyprus XP..

Son zamanlarda sıklıkla duymuş olabileceğiniz bir olay var, bir mail açarsınız ve bütün bilgileriniz şifrelenir. Daha sonra da bu işi yapan hackerlar, fidye isterler. İşte bizimle çalıştığınızda biz bu tür zorluklar yaşamamanız için bütün önlemleri alıyoruz. Dolayısı ile sizin şirket olarak bir IT elemanına ihtiyacınız yok, bizimle çalıştığınızda biz bu hizmeti size sağlıyoruz.

Bunun dışında ayrıca yeni olarak akıllı ev işine başladık.

AKILLI EV = GÜVENLİK, TASARRUF, KONFOR VE SAĞLIK

Smart Home’dan bahsedelim biraz. Dünyanın yakından takip ettiği, pazarın rekor seviyede büyüdüğü, fakat KKTC’nin biraz uzak kaldığı bir sektör. Siz neler sağlıyorsunuz bu alanda?

Smart Home’u dört bölümde özetleyebiliriz. Güvenlik, tasarruf, konfor ve sağlık.

Bunları açıklayacak olursak; akıllı evlin temelinde sensörler vardır. Ki bu sensörler mesela güvenlik kapsamında, kapı pencere sensörü. Kapı pencere sensörü nedir, mesela kapı pencere sensörü küçücük bir cihazdır. Kapı ya da pencere açıldığında bize bilgi gönderir. Der ki; İzzet senin ofisindeki pencere açıldı. Eğer ben dersem ki gün içerisinde kapı pencere açıldığında uyarı gönderme, cihaz göndermez. Diyelim ki uyuyorum ya da gece moduna aldım, evden çıkmış olayım, evde yokum ve kapı pencere açıldı. O zaman benim belirlediğim şekilde bana e-mail atar, telefonla arar, istediğim diğer kişileri bilgilendirir, hatta polisi bile arayabilir. Yani der ki evinde kapı pencere açıldı İzzet, bir an önce evine ulaşmalısın.

Ayrıca sisteme kameralar bağlıdır. Kameralar ne yapar, kapı pencere açıldığında, görüntünün anlık resmini çeker, bana görüntüyü yollar ve der ki, İzzet kapı pencere açıldı işte bak bu da görüntüsü.

Mesela su sensörü var. Su sensörü ne yapar? Evde su sızıntısı benzeri bir durum olduğunda su sensörü bana der ki; İzzet yerde su var sonra ne yapar, istersek evin ana giriş vanasını kapatır ki daha fazla su gelmesin yere. Ona göre bizi arar yine istediğimiz kişilere bilgi gönderir, ayrıca Yangın sensörü vardır duman sensörü dediğimiz sensör. Bu sensörde yine itfaiyeye bilgi gönderir Ayrıca bize de bilgi gönderir. Karbondioksit, karbonmonoksit sensörü vardır. Evin içerisindeki oksijen seviyesi azaldığında sizi uyarır. Hatta kapı ve pencerelere özel sensörler takarak, evin içerisindeki hava kalitesi belli bir seviyenin altına düşerse evin kapı ve pencerelerinin otomatik olarak sensör aracılığıyla açılması sağlanabilir.

Bunun dışında güvenlik olarak hareket sensörlerimiz var. Hareket sensörünü evin içerisine monte ettiğiniz zaman, siz gece yatıp uyudunuz ve evin içerisinde sizden bağımsız bir hareket oldu. Otomatik olarak sizin istediğiniz ışıkları açılabilir, sizin istediğiniz kişilere haber gönderebilir. Aslında bu sistemi akıllı hale getiren şey nedir? Mesela evin içerisinde küçük küçük pek çok sensör var. Size güvenlikten bahsettim, bu konuda senaryolar yazılabilir. Mesela oradaki hareket sensörü bir hareket algılarsa, sen evdeki bütün ışıkları aç, televizyonu aç, pencereleri aç diye senaryolar üretebilirsin ve sisteme tanımlanabilir.

O zaman bu sistemin her şeyle bağlantısı olduğunu söylersek abartmış olmayız.

Evet, çalışma sistemi olarak evdeki her türlü elektrikli alete küçük sensörler takıyoruz. Mesela sensörlerin ışıkları açıp kapatabilmesi evin akıllı ev olduğunu göstermez. Ama aynı ışıklar gece güneş battıktan sonra ben eve geldiğimde otomatik olarak açılabiliyorsa burada akıllı evden bahsedebiliriz. Veya 50 santigrat derecelik sıcaklıkta, tepede güneş varken benim panjurlarımı güneşin yönüne göre kapatırsa ki boşuna eve güneş girmesin ve ev soğuyabilirsin, burada da bir akıllı ev mekanizmasından bahsedebiliriz.

“ACİL DURUMDA ERKEN UYARI ÇOK öNEMLİ”

Güvenlikten bahsettiniz. Peki işin sağlık boyutu nedir?

Şimdi sağlıkta ne yapıyoruz? Mesela yaşlılar için büyük düğmelerimiz var. Evin çeşitli yerlerine koyabiliyoruz. Herhangi bir şekilde bir ihtiyacı olduğunda kullanılabiliyor, yaşlıların evin içerisinde bulundukları ortamın karbondioksit seviyesi, ışık seviyesini, ısı seviyesi görülebiliyor. Bu değerler anlık ölçülebiliyor. Mesela senaryoya göre benim istediğim değerleri tanımlıyorum sisteme ve diyorum ki bu değerlerin üstüne çıkarsa bana uyarı gönder. Mesela akşam karanlık oldu, dedem ışıklarını açmadı, neden açmadı? Kameradan kendisini izleyebiliyorum acaba uyudu mu, ayakta mı, yoksa başına bir iş mi geldi görebiliyorum. Böyle bir durumda kendisi boynuna takılan bir sensörden düğme ile bize çağrı gönderebiliyor. Bu tarz acil durumlarda erken uyarı çok önemli.

“EVE GELMEDEN KLİMALARI AÇABİLİRSİNİZ”

Size biraz da tasarruf konusundan bahsedeyim. Tasarruf aslında bu sistemin temel amaçlarından bir tanesi. Mesela evde üç dört kişi yaşıyoruz. Anne baba ve çocuklar diyelim. Şimdi akıllı ev dediğin sistemde bir telefonunuzdaki programdan, birde evinizde olan anahtarlıklar da sizin evde olup olmadığınızı anlıyor. Diyelim ki siz evden çıktınız ve evin içinde hala insanlar var sistemde bir değişiklik yok. Ama evdeki herkes dışarı çıktığında, siz hareket sensörlerinden bilgi alarak ya da telefonundaki kurulu programdan bilgi alarak evdeki insanları dışarı çıkıp çıkmadığını anlayabilirsiniz. Buna bağlı olarak vereceğimiz komutla sistem, evdeki klimaları kapatabilir, ışıkları kapatabilir panjurları kapatabilir ya da prizlerde takılı herhangi bir elektrikli cihaz varsa onu kapatabilir.

Mesela siz eve geleceğinizde, sisteme benim işimin adresi burası, ben işten saat 5’ten sonra ayrıldığımda sen yatak odasını ya da oturma odasının ısısını 25 dereceye getir, Evdeki şu ışıkları aç, ben aracımla eve girerken garaj kapısını otomatik olarak aç gibi komutları verdiğinizde ya da tanımladığınızda, sistem bunu yapar.

Bunun gibi konular ciddi anlamda elektrik gibi pek çok unsurdan tasarruf sağlıyor.

“TASARRUF DA SAĞLIYOR”

İşin konfor kısmına gelecek olursak; Mesela televizyonun önünde koltuğa oturup televizyon seyrederiz, ışıklar açık, panjur açık, benim eşim ışıkta oturmayı çok sever mesela, evin içerisinde bütün ışıklar açık olur. Gece olduğunda yatmaya gitmeden önce bütün ışıkları teker teker kapatmam gerekiyor. Sadece bu da değil klima gibi diğer pek çok ev eşyasını da yatmadan önce kapatmanız gerekir. Bunları kapatmak için evin içerisinde gezerken de zaten uykunuz ister istemez kaçar. Ama akıllı ev sisteminde yatmak için odanıza çekildiğiniz de sistemin gece modunu aktif hale getirerek, sadece bir düğmeye basarak, siz uyurken çalışmaması gereken fuzuli ne varsa otomatik olarak kapatır. Sadece bu da değil, elektrikli aletlerin ya da ışıkların senin istediğin değerlerde çalışmasını da sağlayabilirsin, örneğin ışıkların %100 yerine %50 çalışmasını sağlayabilirsin ya da belirli aletlerin çalışıp belirli aletlerin çalışmamasını sağlayabilirsin. Bunların hepsini sistem sayesinde teker teker tanımlayarak istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Bunu siz ev sahibi olarak rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu sisteminin çok kolay bir arayüzü var ve istediğiniz aletleri istediğiniz şekilde çalıştırabilirsiniz. Mesela ben uyuduktan sonra yatak odasının ısısını 20 dereceden 25 dereceye çıkar, oturma odasının klimasını kapat gibi.

“AKILLI EV ARTIK LÜKS VE PAHALI DEĞİL, UCUZLADI”

KKTC’de bu teknolojiye bakış ve kullanım oranı nasıl? özellikle bir de elektrik ve internetteki daimi kesintileri düşünürsek..

Şimdi sistemimiz lokal network içerisinde zaten çalışıyor. Lokal network dediğimiz şey evin içerisinde olduğunuzda, internete gerek olmayan bir sistem. Dışarıdayken internete ihtiyacınız olur onu da biz genelde back up’lı internet ile çözüyoruz. Hem sabit internet hem de mobil internet veriyoruz. O şekilde çözülebiliyor.

Sorduğunuz soruya gelecek olursak; Şu an için baktığımızda Kıbrıs’taki insanlarımız akıllı evi lüks ve pahalı olarak görüyor. Aslına bakıldığında durum böyle değil fiyatlara baktığımızda, fiyatlarımız oldukça ucuzladı. 3 yatak odalı, bir mutfak ve bir salonu olan bir apartman dairesini 1500 ile 2000 dolar arasında akıllı eve çevirebiliyoruz. Burada bir şeyi özellikle belirtmem gerekiyor akıllı ev sistemi sadece yeni yapılan binalara ya da dairelere değil, eskilere de ya da şu anda oturmakta olan dairelere de uyumlu bir sistem.

Bunun sebebi sensörlerin prizlerin arkasına takılması ve hiçbir şekilde gözükmemesi. Bu şekilde herhangi bir evi akıllı ev yapmak mümkün. Evimizi akıllı evi çevirdiğimiz zaman neleri de kontrol edeceğimize gelecek olursak; aydınlatma, klima, güvenlik, havalandırma ve multimedya televizyon gibi. Bu 4 şeyi kontrol edebiliyoruz. Bu sistemin esasları da bunlardır.

“İNTERNET YAPISI öNEMLİ”

Bir eve akıllı ev sistemi yapmak mı daha maliyetli yoksa eski bir evi akıllı ev haline getirmek mi? Farkı nasıl kıyaslarsınız?

öncelikle şunu belirtmem gerekiyor. İki çeşit akıllı ev sistemi var, birisi kablolu birisi kablosuz. Mesela kabloluda her prizin arkasına sensör takmak yerine kablo çekilir, daha sonra kablolar bir kontrol panelinin üzerine bağlanır, sistemi bu kontrol paneli idare eder. Kablosuz sistemde ise küçük sensörler takılır, bu sensörler kontrol paneline sinyaller ile bağlıdır, o şekilde kontrol edilir. Tabii kablosuz sistem uygulanırken en önemli olan, evin internet yapısının bu sisteme uygunluğudur. Bütün bunların da bilinip uygulanabilmesi için evde, önceden keşif yapmak şarttır.

“GARANTİ VE KURUMSAL DESTEK VERİYORUZ”

Peki sistemin garanti süresi ve müdahale süreleri nedir?

Tüm ürünler içir önce gidip akıllı ev için keşif yapıyoruz. Sonra ölçüm cihazlarıyla montaj işlemini gerçekleştiriyoruz, bütün iş ve montaj bittikten sonra ev sahibine dönüp akıllı ev sisteminiz devreye girdi, bundan sonra sistem de her şeyi kontrol edebiliyorsunuz diyoruz. Sen bir hafta boyunca bunları kullan ve bir hafta sonra biz gelelim, ev ile alakalı senaryolar oluşturalım diyoruz. Mesela ben eve geldiğimde ışıklar açılsın diyorsun, evden çıktığımda da ışıklar kapansın. O bir hafta içerisinde ev sahibi de bunu düşünüyor ve hatta daha farklı senaryolar da kafasında üretiyor ve uyguluyor.

Bir hafta sonra biz elimizde hazır senaryolarımızla geliyoruz, ayrıca kullanıcıya nasıl senaryo oluşturabileceğini de öğretiyoruz. Kullanıcı sistemi iyice tanıdıktan sonra yaklaşık 1 ay sonra tekrar geliyoruz. Bu arada herhangi bir şey olduğunda bir sene boyunca hem garantimiz var hem de kurumsal destek veriyoruz.

“TEMEL HEDEF KİTLEMİZ MÜTEAHHİTLER”

Hedef kitleniz kimler?

Aslında bizim hedef kitlemiz herkes. Az önce bahsettiğim bu 4 gereksinime ihtiyacı olan herkes bizim hedef kitlemiz.

Ancak şu anda temel hedef kitlemiz müteahhitler, amacımız daha evin yapım aşamasında bu sistemleri devreye sokabilmek. İşin birde fiyat kısmı var, akıllı ev satış aşamasında normal bir eve göre daha fazla dikkat çekmekte. Bahsettiğim gibi fiyatlarımız da çok yüksek değil artık. Ancak hala insanların aklında akıllı ev çok pahalı bir algı olduğundan dolayı, hatta sadece kullanıcıların değil müteahhitlerin de kafasında böyle bir ön yargı var, biz de özellikle fuarda ve fuar boyunca bu ön yargıyı kırmaya çalıştık. Fuar boyunca müteahhitlerle konuştuk, görüştük ve kafalarındaki bu ön yargıyı olabildiğince azalttık, çoğunu da bizimle çalışma konusunda ikna ettiğimizi düşünüyorum.

Mesela akıllı ev sistemi ile daha evvel Çatalköy’deki villalarda çalıştık. 22 villalık bir proje. Yeni aldığımız akıllı tarla projesi var, adam uzaktan bahçesini ya da tarlasını sulamak istiyor, buna uygun çözüm üretiyoruz. Başka bir örnek vereyim mesela bir sulama sistemi kurdum babamın evine, saat beşte benim belirlediğim fıskiyeleri benim belirlediğim zaman aralığında sulamada kullanıyorum.

Ayrıca sisteme toprağın nemine bak, istenen nemin altına düştüğü zaman tekrar sulamaya başla. Ama güneş ışığı direk var ise sulama. Ve benzeri akıllı işler yapılabiliyor. Dolayısıyla ne kadar su harcadığımızı biliyoruz. Normal damla sulamadan temel farkı da bu. Hem ne kadar su harcadığını bilirsin hem de toprağın nem miktarını bilerek buna uygun hareket edersin.

Ayrıca her bitkinin de kendine uygun bir nem oranı vardır verimlilik açısından bu nem oranına uygun şekilde oluşturulacak bir sulama sistemi hayati önem taşımaktadır.

Bunların dışında size farklı çeşit akıllı ev ürünlerinden ve bahsedebilirim mesela akıllı kapı zili buna bir örnek. Biri sizin kapınızı çaldığında, eğer kapıda akıllı kapı zili var ise ev sahibinin telefonuna mesaj gönderir. Ayrıca akıllı kapı ziline entegre hareket ve kamera sensörleri ile kapının önünde belirlediğim bir alanda herhangi bir giriş çıkış durumunda, bu giriş çıkışı yapan insan ya da nesnenin resmini çekip cep telefonuma göndermesi konusunda da sistemi ayarlayabilirim.

Ayrıca akıllı kameramız var, akıllı kamera monte edildiği yerde, gelenin ya da hareket edenin insan mı hayvan mı olduğunu saptar. Sizin belirlediğiniz insanlar ya da başka nesnelerin hareketlerini yine sizin belirlediğiniz parametrelere göre size bildirir ya da bildirmez onu siz ayarlarsınız.

Bunun dışında ayrıcalıklı olarak multimedya kontrol sistemimiz var. Bunu da şöyle anlatmak isterim, mesela sizin Digiturk’ünüz var, DVD playerınız var, kullanıyorsanız Apple TV ve benzeri dijital platformlarınız var, dört beş farklı görsel sisteminiz var. Mesela Digiturk’ten DVD’ye geçmek istiyorsunuz. Ne yaparsınız, önce televizyonun kumandasını alırsınız, televizyonun kumandasından HTML 1’den HTML 2’ye alırsınız, Digiturk’ü kapatırsınız, DVD’yi açarsınız Sonra DVD player in kumandasını alırsınız ve DVD Player’da oynatmaya başlarsınız. Ayrıca bunları yaparken de televizyonda daha farklı ayarlar ve DVD player da daha farklı ayarlar yapmanız gerekir.

Biz bunu şu şekilde çözdük bizim sistemimizin çok akıllı bir komutası var, bu komutaya otomatik olarak DVD izleyeceğim derseniz, bir komutlu bütün multimedya sistemlerini kontrol edebilirsiniz.

Bunun dışında her türlü perdeyi artık akıllı perde haline getirebiliyoruz. Akıllı ev sistemine entegre akıllı perdeler tek bir düğmeyle açılıp kapanabilir. Hatta zaman ayarlı şekilde istenilen zamanda açılıp istenilen zamanda kapanması sağlanabilir.

Yine klimalar için akıllı kontrol sistemleri var. Bunlara gerekli sensörler takılarak istenildiği zaman istenildiği yerden uygun şekilde çalışmaları sağlanabilir. Bütün bu bahsettiğim akıllı ev sistemlerinin ayrı ayrı da alabilirsiniz ya da hepsine paket olarak da sahip olabilirsiniz. Yani bütün sistemi almanıza gerek yok parça parça da sahip olabilirsiniz.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır