2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Mimar Mustafa Kansay yazdı, dar alanları daha geniş gösterme tüyoları..

16 Haziran 2017

Evinize yeni dokunuşlar yapmaya hazır mısınız? Hızla küçülen metrekareleri daha etkili kullanmanın çok akılcı yöntemleri var. Mimar Mustafa Kansay, bu tüyoların bir kısmını Kıbrıs’ın tek ekonomi ve iş dünyası dergisi Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisi için yazdı.



EKONOMİ KIBRIS PRESTIGE / öZEL

YAŞAM ALANLARININ DAHA VERİLMİ KULLANILMASI

VE

DAR ALANLARI DAHA GENİŞ GöSTERME TÜYOLARI

Günümüzde alanların giderek kıymetlenmesi ve alım gücünün düşmesi, toplumun konut ve yaşam ihtiyaçlarının artmasına sebep olmaktadır. Bunun yanında merkezi alanların azalması, ne üzücüdür ki ev ve yaşam alanlarının metrekarekerini etkilemektedir. Bugün, günümüz mimarisinde eskiden olduğu gibi geniş odalı, büyük ve ferah evler bulmak giderek zorlaşmıştır. Ekonomik şartlar, bireylerin ve ailelerinin gelecek kaygıların artması, arzu ve isteklerin çoğalması, tüketici bir toplum olma yönündeki ivmenin giderek büyümesi ile birlikte yoğrulduğunda bireylerin ve ailelerin ihtiyaçlarını sınırlandırmaya, daha küçük mekanlarda kompakt yaşamaya zorlamaktadır. Tabii ki tüm bunları kalabalık olmayan aileler ve yalnız yaşamak isteyen bireylerin çoğalması daha da tetiklemekte…

Gelişen teknoloji ile giderek artan ihtiyaçlarımızı karşılayacak eşyaların, ekipmanların ve bunların saklanacağı ve kullanılacağı alanların dikkate alınıp iyice hesaplanarak tasarıma katılması gerekmektedir. Bütün ihtiyaçlarımızı, oluşan bu dar alanlara sığdırabilmek için de biz mimarlara büyük ölçüde görevler düşmektedir. Ayrıca tüm bu ihtiyaçları şekillendirecek fonksiyonlara cevap verebilmek adına yenilikçi ve yaratıcı tasarımlar oluşturmaya kendimizi zorlamalıyız.

Yaşam hacimlerindeki alan daralması tasarımı şekillendirmekte, ölçek ve tasarım kriterlerini etkilemektedir. Çoğumuzun evinde eminim ki; büyüklüğünden memnun olmadığımız eşyaları sığdıramakta güçlükler yaşadığımız küçük mekanlar vardır. Eğer geniş bir eve sahip değilseniz ve alanlarda tasarruf etmek isterseniz aşağıda bahsedeceğim tasarım yöntemleri ve göz hilelerinin dikkatinizi çekeceğine inanıyorum.

Dar Mekanları Geniş Gösterecek Birçok Yöntem Var

öncelikle mekanın köşelerinin ve duvarlarının iyice gözden geçirilmesi ve etraflı bir planlama yapılması lazım. Tasarımın birinci kuralı, merkez noktalarını belirlemekle başlar. örneğin oturma odasının vazgeçilmez dekorasyon ögesi köşe takımlarıdır. Bu tarz mobilyalar dar ve şekilsiz salonların kurtarıcısı olmakla beraber merkez, yani odak oluşturmaya yarayan temel etkenlerdir. Bunun yanında şeffaf sehpalar transparan yapılarının sayesinde odada yokmuş gibi duracak ve gözde çok fazla doluluk hissi uyandırmayacaktır. Katlanabilir özellikleri ile yer tasarrufu sağlayacak mobilyalar, aksamlar, dolap ve zigonlar vs. tercih sebebiniz olmalı.

Dar Alanlarımızı Hangi Renkte Boyamalıyız?

İnanmayacaksınız ama duvarlar renklerindeki oynamalar bile yaşadığımız mekanlara genişlik ya da darlık hissi verebilmektedir. Koyu renk seçimi, mekanları olduğundan daha dar göstermektedir. Bu duruma en iyi örnek olarak fazla kilolarımızı saklamak adına giydiğimiz siyah renkli elbise ve takımlarımızı hatırlayalım.

Zemin Yüzeyleri Ve Renk Seçimleri Nasıl Olmalı?

Zeminlerde eğer ki seramik yüzeyler tercih edilecekse, seçilecek olan seramikler yarı mat açık renklerde olmalı ve çok büyük ebatlar uygulanmamalıdır. Bunun yanında duvar renkleri de açık renkler tercih edildiğinde, zeminin de açık renk seçilmesi mekan bütünlüğüne olan katkıda bulunup mekanlarınızın daha geniş ve derinlikli görünmesini sağlayacaktır.

Dar Mekanlarda Pencereler Ve Aydınlatmalar Nasıl Olmalı?

Eğer imkanınız varsa mekanlarınızı çok pencereli yaptırın. Pencere ve dışa açılımlı sürme kapıların ölçülerini büyütmek de bu anlamda mekanlarınıza katkı sağlayacaktır. İçeriye alacağımız ışığın miktarı, mekan ferahlığı ve genişliğini artırmak bağlamda rölü büyük olacaktır. Kullanacağınız aydınlatmaların da bu işte önemi büyüktür. Kullanacağınız gizli aydınlatmalar sayesinde aydınlık etkisini artırıp mekanlarınızı ferahlatabilirsiniz.

Çok Kitabınız Mı Var? Yerlerde Döküm Saçım Mı Kaldı?

Eskiden hatırlayacağınız üzere evlerin salonlarının tüm iç duvarlarını sarmalayan oymalı ahşap raflar vardı. Bunların amacı fazla sık kullanılmayan eşyaların ortada durmalarını önlemek ve alan kayıplarının önüne geçmekti. Bu eski mantığı günümüz mimarisine adapte edebiliriz nasıl mı?

Şık, estetik şekilde duvarlara monte edilecek tasarım raflar size hem alan sağlayacak, hem dekoratif görünecek, hem de pratik bir kullanım sağlayacaktır. Bu arada evde fazlalık kitaplarınız ve bunun gibi eşyalarınız mı var? Buralara istifleyin gitsin.

Boyuna kullanacağınız aynalar ise tavanlarınızı daha yüksek gösterecek, yatay ve uzun aynalar ise mekanlarınızı daha geniş ve ferah gösterecektir.

Klasik Perdelerden Kurtulun Biblolarınıza Veda Edin

Klasik perdeler yerine stor kullanmak, evinizde yoğun bir görüntü oluşturmayacaktır. Stor perdeler ferah ve daha modern bir görüntü sağlayacaktır. Mümkün olduğu kadar biblo ve süs eşyaları dekorasyona katmamak da, size bu amaçta faydalı olacaktır.

Dar Mekanlarda Aksesuar Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bunun yanında tek mekanları çift fonksiyonda kullanmak, alanları birbirinden ayırmak içinde kilim ve halıları da kullanabilirsiniz. özellikle düz veya enine çizgi desenlileri tercih edebilirsiniz. Aksesuar kullanımını daha minimize etmek, yani daha az aksesuar kullanmak duvarları fazla doldurmamak, her oda için tek bir fokus noktası belirlemek, küçük ebatlı birkaç çerçeve asmak yada tek ve büyük bir resim kullanmak ve dikkatleri bu noktalara çekmek mekan ferahlığı için seçilebilecek yöntemler arasında yer almaktadır…

Mustafa Kansay

Mimar

Mustafa Kansay’ın Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisinde yayınlanan bu yazısını linke tıklayar da e-dergi formatında okuyabilirsiniz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır