2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kroki Nedir? – Emlak Sözlüğü

18 Ağustos 2017

Emlak ve gayrimenkul terimi olarak kroki: Bir bölgenin veya parselin üzerindeki yapı ve tesisleri de gösterecek şekilde bir altlığa yaklaşık biçimde çizimi olsa da içinde birçok ayrıntı mevcut.



Kroki ne demektir?

Kroki, detaylı bir anlatıma sahip olmadan yakın çevrenin kağıt üzerinde temel özellikleriyle gösterilmesine yarayan uygulamadır. Kroki ne demektir, kroki tanımı ; ölçek kullanılmadan bir yerin kuş bakışı görünüşünün kabataslak küçültülerek kağıt veya düzlem üzerine çizilmesine kroki denir. Kroki çizilirken herkes tarafından bilinen cadde, sokak ve önemli yapılar yönlerine dikkat edilerek çizilir.

Kroki özellikleri nelerdir?

– Krokide ölçek kullanılmaz.

– Çizimde uzunluklar göz kararı ile çizilir.

– önemli yerler şematik olarak gösterilir.

– Krokide kuzey-güney yönünü gösteren ok belirtilir.

Kroki çizimi
Yakın çevremizi kâğıt üzerinde gösterebilmek için kroki ve plândan yararlanırız.

Sokağımızın, mahallemizin ya da semtimizin, kuş bakışı görüşünün küçültülerek, ölçüsüz olarak düzlem üzerine çizilmesine, kroki denir.

Kuş bakışı, yüksek bir yerden aşağıya doğru bütün genişliği içine alabilecek şekilde bakmak demektir. Kroki, günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız çizimdir. Bu çizimler, ana hatlarıyla ölçmeden yapılır.

Krokiye ölçek konulmaz. Uzunluklar göz kararı ile belirtilir. önemli yerler şematik olarak gösterilir. Krokinin çizildiği kâğıdın bir köşesine kuzey-güney doğrultusunu gösteren bir ok konulur.

İyi bir kroki nasıl olmalıdır?

1) Okuyucunun konudan haberdar olabilmesi amacını güden taslak, öncelikle bilgi verici olmalıdır. ölçü, biçim, renk vb. nitelikleri kendi içinde dengeli ve uyumlu olmalıdır.

2) İlgi uyandırıcı ve etkili olmalıdır.

3 Temel ögeleri belirtme amacı gütmesi sebebiyle son derece basit, sade olmalıdır. Gereksiz eklemelerden, bilgi kirliliğinden kaçınılmalıdır.

4) Taslakta algılamayı kolaylaştırmak ve dikkati konuya yönlendirmek için yeterince boş alanlara, boşluklara da yer verilmelidir.

Minyatür Layout (Küçük Kroki): Orijinalin 1/4 küçüklügünde hazırlanır. Tüm ögeler çok basit olarak gösterilir. Ekonomiktir, zaman ve enerjiden tasarruf saglar. Büyük boyuta dönüşürken daha geliştirici fikirlerin ortaya çıkmasına olanak saglar.

Kabataslak Layout: Minyatür layout’un tam boyutta kabataslak çizimidir, Konunun tam olarak yerleştirimidir. Başlık ve metin orijinal büyüklükte serbest, illüstrasyon veya fotograf kabataslak çizilir.

Kesin Layout: Kabataslagın ileri aşamadaki bir düzeltimidir. Reklamın son şeklinin elle yapılmış bir kopyesidir. Metin, aynı puntoda basılı dergilerden kesilip alınmış yazıların pikaj yapılması ile oluşturulur. Görüntü ögesi aslına uygun çizilir, boyanır.

Orijinal layout: Çalışmanın basıma hazır şeklidir. Yazılar, dizdirilip, alınan provalar yerlerine yapıştırılır. Görüntü ögelerinin asılları yerleştirilir. Basım öncesi yapılacak işler için renk ayrımcısına gönderilecek duruma getirilir.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır