2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Krediyle ev alırken dikkat edilmesi gereken 11 altın kural!

29 Mayıs 2017

Krediyle bir ev almak istiyorsunuz ancak tam olarak işlerin nasıl ilerleyeceğini bilmiyorsunuz. Konut edinme hayalinizin hüsranla sonuçlanmaması için ev alınacakken dikkat edilmesi gerekenler listemize dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.



1 – Kredi Notunuzu Kontrol Edin
Bu kredi kullanarak konut almayı düşünenlerin atması gereken ilk adım olmalıdır. Çünkü kötü bir kredi notu konut kredisinin ret olmasının en yaygın nedenidir ve kredi için başvurmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. İyi bir kredi notunuzun olması, banka tarafından yeşil ışık anlamına gelir. Bunun için düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu iyi seviyede tutmak her zaman önemlidir.

2 – Verebileceğiniz Peşinatı Hesaplayın
Kredi puanınızı kontrol ettikten sonra peşinat için verebileceğiniz miktarı hesaplamalısınız. Çünkü, bankalar alacağınız evin ekspertiz değerinin %80’ini size sağlıyor. Geriye kalan %20’lik kısmı ise sizin peşinat olarak temin etmeniz gerekiyor. Böyle bir durumda yeterince birikiminiz yoksa peşinat biriktirmek ya da bulmak için beklemeniz gerektiği anlamına gelir.

3 – Acil Durumlar İçin Hazır mısınız?
Heyecan içinde yeni alacağınız evi düşünüyorsunuz. Ancak bu aşamada kredi taksitleriniz ile birlikte değişecek bütçenizi de düşünmelisiniz. Acil durumlarda devreye girecek maddi bir hazırlığınız var mı? Bu tür riskli durumları düşünerek, bütçenizi sarsmayacak ve sizi zor duruma sokmayacak bir kredi yükünün altına girmek yararınıza olacaktır.

4 – Alacağınız Evi İyi Seçin
Gördüğünüz her eve âşık olmayın, ev alırken dikkat edin. Hissettiğiniz tutku o evin doğru seçim olduğu anlamına gelmez. Evet demeden önce mümkün olduğunca çok sayıda eve bakmak yararlı olacaktır. Eğer bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, ayrıntılı kontrol etmek gerekir. “Hep Fransız pencereler hayal ederdim.” diye düşünmeniz, tek özelliği Fransız pencerelere sahip olmak olan bir evi satın almanızı sağlamamalı. Evin yapımında kullanılan malzemenin piyasa güvenilirliği, konutun bulunduğu bölge, evde oluşabilecek mevcut bakım masrafları gibi kriterler ev alırken daha ön planda kontrol etmeniz gereken özellikler olmalı. Ayrıca, almak istediğiniz evin krediye uygun olup olmadığını da kontrol etmeniz lazım.

5 – Kontrol Elinizde Olsun
Bir konut almadan önce bina ve ev hakkında iyi araştırma yapmalısınız. öncelikle ev ile ilgili bütün evrakları satıcıdan isteyerek bir uzmana kontrol ettirmenizde fayda var. Deprem testleri yapılmış mı? Tapusuyla ilgili herhangi bir sorun var mı? Bu sorulara yanıt bulmadan belgelere imza atmayın. Evi almadan yaptığınız bu araştırmalar sonraki dönemlerde yaşamanız muhtemel birçok soruna engel olacaktır. (Evi kredi ile almanız durumunda, tapu ile ilgili araştırmaları sizin adınıza eksperler yapmaktadır.)

6 – Kredi Faiz Oranlarını Karşılaştırın
Konut kredisi çekerek alacağınız bir ev için bankaların faiz oranlarına ve çıkacak diğer masraflara göz atmanız yararlı olacaktır. Bu konuda karşılaştırma siteleri, size iyi bir yol gösterici olacaktır. Tüm bankaların faiz oranlarını ve toplam geri ödemelerini Hesapkurdu.com’dan karşılaştırarak size en uygun bankayı bulabilirsiniz. Karşılaştırma yapmadan banka seçimi yaptığınız takdirde, belki düşük taksit ödediğinizi düşüneceksiniz ancak ödeyeceğiniz masraflar ya da toplam geri ödemeniz yüksek olsa dahi bu durumdan haberdar olamadığınız için zarar edebilirsiniz.

7 – Alacağınız Evde Kiracı Varsa
Alacağınız konutta bir kiracı oturuyorsa yapılan kira kontratını inceleyin. Kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırın. Evi aldığınızda kendiniz oturacaksanız, kiracıyı noter kanalıyla bilgilendirerek 2 ay içinde daireyi boşaltmasını isteyin. Eğer kiracı konutta oturmaya devam edecekse yeni bir kontrat yapmalısınız.

8 – Yasal İzinleri Kontrol Edin
Konutun kat irtifakının, iskânın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığını kontrol edin. Alacağınız konut aile konutu ise eş muvafakatnamesi mutlaka alınmış olmalı. Alınmaması halinde ileride açılacak tapu iptal davasında tapu devredilse bile tapu iptaliyle karşı karşıya kalınması söz konusudur.

9 – Ev Satış Değerinin Doğru Gösterildiğinden Emin Olun
Tapu işlemleri için konutu alacağınız değer üzerinden beyan etmelisiniz. Tapu harcı ödemesi, beyan edilen satış bedeline göre yapıldığı için tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz, daha düşük tapu harcı ödersiniz. Hâlbuki bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yakın takip edildiği için, hem alıcıya hem de satıcıya geriye dönük önemli cezalar kesilebilmektedir. Bu konuda detaylı bilgiye “Tapu Harcı Hesaplama” yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

10 – Evi Satın Aldığınız Kişiyle İrtibatta Kalın
Emlakçı ya da müteahhit, evi kimden aldıysanız onun ile teması ödemeyi yaptıktan sonra da devam ettirin. Zamanında arama yapmanız yeni bir projeden ev aldıysanız inşaat ilerlemesi hakkında bilgilerinizin güncel olmasını sağlayacaktır. Eğer eviniz inşaat halinde ise ara ara inşaatı ziyaret edin. Eğer bir şeyler yanlış gidiyorsa bu durumu diğer alıcılar veya yeni komşularınız ile paylaşın.

11 – (Bonus) Geliriniz Kredi Taksitine Yetmiyorsa
Eğer geliriniz bankanın size önerdiği eşit taksitli ödeme planındaki taksit tutarını ödemeye yetmiyorsa bankadaki müşteri temsilcisinden farklı ödeme planı alternatifleri çalışmasını isteyin. Mesela artan taksitli kredi ödeme planıyla bugün ödeyeceğiniz taksitleri düşürüp ileride alabileceğiniz maaş zamlarını da dikkate alarak senelik ufak artışlarla devam eden şekilde geri ödemenizi tamamlayabilirsiniz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır