2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kredi Ödemeleriniz Gecikirse Ne Olur?

27 Ağustos 2016

Yanlış seçilen ödeme planları, bütçelerde yaşanan dalgalanmalar, önceden hesaplanamayan değişiklikler kredi ödemeniz sırasında sizi zor duruma düşürebilir. İşte detaylar…



Yanlış seçilen ödeme planları, bütçelerde yaşanan dalgalanmalar, önceden hesaplanamayan değişiklikler kredi ödemeniz sırasında sizi zor duruma düşürebilir. Bu zor durumlardan kurtulmak için birçok yöntem deneyecek, uzmanlara başvuracak ve bir şekilde kredinizi kurtarmak isteyeceksiniz.
Peki, kredi ödemeleriniz geciktiğinde ne oluyor?
2015 yılında yürürlüğe giren Tüketici Kredisi Yönetmeliği ile birbirini izleyen iki taksit ödemesi yapılmaması durumunda bankalara kredi taksitlerini iptal etme ve kredinin tamamını tüketiciden talep etme hakkı verildi. Bankalar genelde bu hakkı kullanmak için üst üste üç taksit ödemesi yapılmamasını bekliyorlar ancak her an için iki taksit ödenmemesi durumunda takip için harekete geçebilirler.
Gecikme Faizi Nedir?
Bankalar, ödemelerinizin gecikmesi halinde size bunu gecikme faizi olarak yansıtacaktır. Gecikme faizi ise yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranının en fazla %30 fazlası olabiliyor. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanmanız durumda, aylık gecikme faiziniz en fazla %1,30 olacaktır. Yani %1 ile kullanılan kredinin geciktirilmesi durumda toplamda ödenecek olan faiz yükü, aylık %2,30 olmaktadır.
Geciken Kredilerde Süreç Nasıl İlerliyor?
Bankalar aslında taksitlerinizdeki gecikmenin başlangıcından itibaren sizinle iletişime geçiyor. Yaşadığınız gecikme sonrası süreç yaklaşık olarak aşağıdaki gibi ilerliyor:
1- Banka ilk taksit gecikmenizi telefon, mesaj, e-posta gibi iletişim bilgilerinizin bir ya da birkaçını kullanılarak size bildiriyor.
2- Kısmi ödeme yaptıysanız, yine gecikme sayıldığı için iletişim kanalları ile bildirim yapılıyor.
3- Beraberinde bu gecikmenizin Kredi Kayıt Bürosuna gönderiliyor ve geç ödemeniz tüm finansal kurumlar tarafında görülüyor.
4- Genellikle ilk iki taksit ödenmemesi durumda kayıtlı adreslerinize ihbarname gönderiliyor.
5- İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapmamanız durumda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılıyor.
6- Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılıyor ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap oluyorsunuz. Ayrıca bu sürecin başında genellikle haciz işlemleri de başlatılmış oluyor.
7- Kredi borcunuzu ödememeniz veya haciz yolu ile tahsil edilememesi durumunda, çoğu banka kredi borcunu BDDK tarafından lisanslanmış varlık yönetim şirketlerine devir ediyor. Bu devir işlemi yasal işlemler başlatıldıktan genellikle bir yıl sonra yapılıyor. Bu süreçten sonra alacaklı varlık yönetim şirketi oluyor ve borcunuzu onlar takip etmeye başlıyor.
Geç Ödemelerinizin Kredi Notunuzu Kötü Etkilediğini Unutmayın!
Geciktirdiğiniz ödemeler aslında sadece süreç içerisindeki kredinizi etkilememektedir. Aynı zamanda kredi sicilinize de olumsuz bir not olarak düşerek ileriki dönemlerde yapacağınız kredi başvurularınızı da etkilemektedir.
Unutmamak gereklidir ki bankalar ödeme düzeninize ve büyük oranda bunun sonucunda oluşan kredi notunuza bakarak sizi değerlendirir. Eğer kredi ödemelerinizde gecikmeler varsa, bu değerlendirme sonucunda yeni kredi kullanma ihtimaliniz oldukça az olabilir. Ayrıca bozulan kredi sicilinizin düzelmesi de zaman alacaktır. Bu yüzden “Geciken taksitlerimi sonra öderim, kredi notumu düzeltirim” düşüncesine kapılmadan ödemelerinizi düzenli yapmaya dikkat etmelisiniz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır