2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Konut kredisi çekerken bu tavsiyelere dikkat! Hazine Evler Brokerı Gözde Deniz Bilir yazdı.

20 Haziran 2017

Konut almak istiyorsunuz, kredi kullanacaksınız. Peki krediyi neye göre kıyaslayıp, hangi kriterlere göre banka seçimini yapacaksınız? Hazine Evler Brokerı Gözde Deniz Bilir, kredi kullanacaklar için dikkat çeken tavsiyelerde bulundu.



Gayrimenkul sektörü sadece Kıbrıs değil, dünyanın her yerinde bankalarla yakın ilişki içerisinde. Gayrimenkul alımlarında krediler büyük önem taşıyor. Doğru kredi ile alım yapmak, kazandırıyor. Fakat hesapsızca borçlanma yapanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. ABD’de patlak veren mortgage krizi yakın tarihteki en net örnek. Herkes rahat rahat uzun vadeli borçlandı, konut aldı. Ama sonrası hesap ettikleri gibi olmadı. Krediler döndükçe ekonomi kabusu yaşadı. Tüm tedbirlere rağmen ABD ekonomisi hala eski haline ulaşamadı.

Peki bu süreçte nasıl bir hesap yapmak gerekir.

Her konuda uzman isimlerden yazılar paylaştığımız Kıbrıs Emlak Merkezi’nde, bu kez konuğumuz Hazine Evler Brokerı Gözde Deniz Bilir.

Uzman bankacılık kariyerinden gayrimenkul sektörüne geçen Gözde Deniz Bilir, kredi kullanmayı düşünenler için yol haritasını çizdi.

İşte o yazı:

Banka Kredisi Alırken Nelere – Niçin Dikkat Etmeliyiz?

Herkes gönlüne göre ev sahibi olmak ister, fakat satın alacağımız konutun öncelikle bütçemize uygun olması gerekiyor. Konut kredisi ile konut satın almaya karar verdiyseniz, gelirinize göre kredi başvurusunda bulunmalısınız,

İnsanlar artık kira ödemek yerine, cazip fiyatlarla konut kredisi çekerek ev sahibi olabiliyorlar.

Konut kredisi almak isteyen kişi nelere dikkat etmelidir?

%25 Peşinat;
Satın alacağımız evin fiyatı, gelirimize uygun olmalıdır. Gelirimizin üzerinde taksit ödeyemeyeceğimiz için bütçemize göre evlere bakmalıyız. Bankalara göre farklılık göstermekle birlikte, gelirinizin maksimum %60’ına kadar karşılık gelen taksitleri çekmenize uygunluk verirler.

%75 Exper Raporu;
Kredi alabileceğimiz maksimum rakamı exper raporu belirler. Expertiz, expere gittiği konutun değerini kredi çekilecek olan bankaya raporlar, raporda yazan değerin %75’ini kredi alabiliriz.

Kredi Faiz Oranları
Kredi çekmeden önce; çeşitli bankaların kredi faiz oranlarına, zorunlu gibi görünen sigortalara ve dosya masraflarına dikkat etmeli ve çok iyi bir karşılaştırmalı piyasa analizi yapmalıyız. Bir bankanın sadece faiz oranı sizin banka seçiminizde tek kriteriniz olmamalı. Faiz oranı düşüktür, dosya masrafları yüksektir, bu nedenle mutlaka kredi vade sonunda toplam anapara olarak ne ödeyeceğiniz de yapacağınız karşılaştırma maddeleri arasında yer alsın. Döviz kredilerinde, geliriniz döviz değil ise uzun vadede kur riski almanızı önermiyorum.

Kredi Notunuz Kaç Puanda?
Geçmişte aldığınız krediler, kredi kartları ödemelerinizdeki gecikme vs yok ise kredi notunuz yüksektir. Bu bir avantajdır. Eğer eşlerden birinin kredi notu düşük ise diğer eşin üzerine kredi alınabilir. Bu durumda kredi kimin adına olacaksa, evin tapusu da onun adına olur.

GöZDE DENİZ BİLİR

HAZİNE EVLER BROKERI


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır