2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Konut kiralarken nelere dikkat edilmeli? Sözleşme nasıl yapılmalı? – Kıbrıs Emlak Merkezi

14 Eylül 2018

Okulların açılması ile birlikte Kıbrıs emlak piyasası kiralık konut arayışları ile canlandı.
Özellikle okullara yakın olan kiralık daireler soruluyor, Kıbrıs Emlak Merkezi’ne. Tabi bunun yanı sıra ailesi ile birlikte gelmek isteyen, kiralamak yerine satın almak isteyenler de çoğunlukta. Ve hemen hemen herkes araştırma yapmadan karar vermiyor.
Mutlaka fiyatlar inceleniyor, bölgeler inceleniyor ve sonucunda uzman desteğine başvuruluyor. Başvurmayanlar da maalesef mağdur olabiliyor.
Peki kiralık ev arama sürecinde nelere dikkat edilmeli? Nasıl ilerlenmeli? Bu zor ama güzel süreci nasıl başarıyla atlatırız?



Öncelikle çok iyi araştırma yapılması gerekiyor. Evin olduğu bölge, eşyalı-eşyasız olması, ekstra masrafının olup olmaması, bölgede ortalama kira rakamları, kiranın yıllık ya da aylık olduğu durumlar, döviz ile mi yoksa Türk Lirası ile mi kiralık gibi.. Tüm bu kriterin bir araya geldiği bir evi bulmak da oldukça zor olabilir.

Bu noktada ise, ev kiralamak isteyen kişilerin kendisine belli bir yol haritası çizmesi gerekir. Dolayısıyla kiracıların bazı noktalara dikkat etmesi büyük önem taşır. Peki ev kiralarken nelere dikkat edilir? İşte her kiracının bilmesi gereken detaylar…

Ev kiralamadan önce kriterlerinizi belirleyin

Her birey, güzel ve uygun fiyatlı bir evde yaşamak ister. Ev arayışından en kısa sürede sonuç alabilmek içinse kiracının, ne istediğinden ve neye ihtiyacı olduğundan emin olması gerekir. Dolayısıyla ilk olarak; kiralanacak evin konumu, kaç odalı olacağı, emlakçıdan mı ya da sahibinden mi tutulacağı gibi kriterler belirlenmelidir. Ayrıca kira miktarı için de bir bütçe belirlenmesi gerekir.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Kıbrıs Emlak Merkezi olarak bizim tavsiyemiz kurumsal emlak acenteleriyle çalışmanız. Aradığınızda ulaşabildiğiniz, bir sıkıntı ile karşılaştığınızda sizi yönlendirebilecek acenteler ile. Ayrıca ihtiyaç analizinizi yapabilecek ve sizi doğru konutlara yönlendireceklerdir.

Ev kiralarken iyi araştırın, iki kere düşünün

Günümüzde internet hayatı oldukça kolaylaştırıyor. Tabi eve arama sürecini de. Sadece bir tık ile yüzlerce konutu görebiliyor, size uygun olup olmadığına karar verebiliyorsunuz. Ancak mutlaka internetten bulduğunuz konutu gezmeden karar vermeyin.

Yani aslında ev kiralarken nelere dikkat edilmeli sorusunun en önemli cevaplarından biri de tutulacak dairenin niteliğidir. Buna göre;

Daireleri yalnızca internetten değil, birebir olarak da görmelisiniz.
Kiralayacağınız evi günün farklı saatlerinde ziyaret etmeli ve evin iç kısmını ve bulunduğu lokasyonun durumunu incelemelisiniz.
Yalnızca evin içi değil, yaşayacağınız çevre de önemlidir. Dolayısıyla evin konumunun size uygun olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
Eğer komşuluk ilişkileri sizin için çok önemliyse, gerektiğinde apartmandaki komşularla da tanışmalısınız.
Kiralayacağınız evle ilgili önceden sorular hazırlamalı ve bu konuda emlakçı ya da ev sahibi ile detaylı bir görüşme yapmalısınız.
Evde tamir edilmesi gereken bir yer olup olmadığı konusunda kontrol sağlamanızda da fayda var.
Tabi ki en önemli aşama, eğer kiralamaya karar verirseniz kontrat aşaması.
Kontratı dikkatli incelemeden imzalamayın

Kontrat içeriğini dikkatlice okumalısınız. Elbette bazen emlak acentesi ya da ev sahibi kontrattan yana olmayabilir. Size tavsiyemiz kontrat yapmak istediğinizi belirtmeniz. Eğer karşı taraf ısrarla kontrat istemiyorsa o evi tutmaktan vazgeçmelisiniz.

Kontratta ise şu noktalara dikkat etmelisiniz;

Kira artış oranı sözleşmede belirtilmeli
Evi teslim alma ve teslime etme şekilleri sözleşmede yer almalı
Depozito ve masraflar belirtilmeli
Apartman aidatı sözleşmede yer almalı
Ortak alanların kullanımı ile ilgili detayları sözleşmede bulunmalı
Kira tutarı, ödeme zamanı ve evin teslim koşulları gibi detaylar mutlaka sözleşmede bulunmalı
Evde herhangi bir eksiklik varsa bu durum sözleşmeye eklenmeli
Kontrat imzalandığında Vergi Dairesi’nden pullatılmalı.
Tüm bunlara bakıldığında ev kiralama aşamasında nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı aslında oldukça açıktır ve sizleri doğru şekilde yönlendirebilir. Dolayısıyla iyi bir araştırma yaparak, aynı zamanda planlı bir şekilde ilerleyerek siz de idealinizdeki kiralık daireyi bulabilir, Kıbrıs Emlak Merkezi üzerinden daire bulma sürecinizi hızlandırabilirsiniz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır