2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

KKTC’de yatırım yapacaklar için öneriler! Coldwell Banker Novest’ten Tunç Aybars yazdı.

10 Mayıs 2017

Kıbrıs emlak sektörüne ilgi artıyor. İşte bu süreci doğru yönetmek, mağduriyetleri ortadan kaldırmak için bilgilendirme önemli. Coldwell Banker Novest ekibinden Tunç Aybars, yabancı yatırımcıların dikkat etmesi gereken başlıkları sıraladı, KKTC’de emlak alımında ödenen vergi ve harçların detayını paylaştı. İşte detaylar.



KKTC’de yatırım yapmak isteyen müşterilerimiz için hazırladığımız yazımızın ilk bölümünde yasal sınırlamalar hakkında bilgi vermiştik:

Yazımızın 2. bölümüyle aklınızdaki soruları yanıtlayabildiğimize inanıyoruz.
Dikkat Edilmesi Gereken önemli Hususlar
Yabancı uyruklu kişilerin, herhangi bir mağduriyet yaşamaması için aşağıda belirtilen konularda dikkatli olmaları önerilmektedir;
Satın alınacak malın mülkiyet durumu öğrenilmeli ve taşınmaz malın müstakil veya müşterek/hisseli mülk olup olmadığı önceden bilinmelidir.
Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde, ipotek, haciz v.b. bir kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir kişisel beyan veya durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar mutlaka ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden kontrol edilmelidir.
Mal sahibi ile alıcı arasında yapılacak sözleşmede yer alan hususlarla ilgili yasal hakların korunabilmesi için, sözleşmenin kayıtlı bir Noter ofisinde tasdik edilmesi ve halinde sözleşme imzalanmadan önce bir avukatlık ofisinden yasal görüş alınması önerilmektedir.
öncelikle satın alınacak olan taşınmaz mal ile ilgili projenin tüm teknik şartname ve detaylarının öğrenilmesi, ondan sonra sözleşme imzalanması tavsiye edilmektedir. Sözleşme imzalandıktan sonra projenin her iki taraf açısından da bağlayıcı olduğu unutulmamalıdır.
Satın alınacak taşınmaz mal henüz inşaat aşamasında ise, yüklenici firmanın projeyle ilgili İnşaat Ruhsatı izinlerini alıp almadığının öğrenilmesi tavsiye edilmektedir.
Satın alınacak olan taşınmaz mal ‘tamamlanmış arsa’ niteliğinde ise, hisseli yada müstakil mülk olup olmadığı ve devir şartları öğrenilmelidir. Taşınmaz mal halen devam eden ‘parselasyon projesi’ niteliğinde ise yüklenici firmanın projeyle ilgili İnşaat Ruhsatı izinlerinin alınmış olduğundan emin olunmalıdır.
Taşınmaz mal ile ilgili, taraflar arasında ihtilaf olması halinde, durumun adli makamlara yasal ve sağlıklı koşullarda aktarılabilmesinin ve alıcının herhangi bir mağduriyete uğramamasının, ancak ve ancak doğru, kapsamlı ve yasal bir şekilde yapılmış olan sözleşme ile mümkün olabileceği unutulmamalıdır.
Satın alınacak taşınmaz malın toplam satış bedeline nelerin dahil olduğu iyice anlaşılmalı, taraflar arasında yapılacak sözleşmede tüm uygulamalar ve rakamlar açıkça belirtilmelidir. Alıcıya vaat edilen her şeyin sözleşmeye dahil edilmesi ve sözleşme ile ilgili tüm harçların ödenerek Tapu ve Kadastro Dairesine 30 gün içerisinde resmi başvuru yapılması gerekmektedir.
Vergiler ve Harçlar
Satış sözleşmesi üzerinden %0.5 pul harcı. (Alıcı tarafından ödenir).
Taşınmaz mal değeri üzerinden %6 Taşınmaz Mal Devir Harcı. (Alıcı tarafından ödenir. Alıcı muafiyet hakkını kullanmak isterse bu oran %3 olur).
Taşınmaz mal değeri üzerinden %5 KDV. (Satıcı profesyonel ise KDV alıcı tarafından ödenir.Satıcı profesyonel değilse KDV ödenmez).
Taşınmaz mal değeri üzerinden satıcı profesyonel ise stopaj %4, eğer profesyonel satıcı durumunda değil ise %2.8 stopaj ödenir. (Satıcı tarafından ödenir)
Daha detaylı bilgi için KKTC İçişleri Bakanlığı ve/veya Tapu ve Kadastro Dairesi’ne başvurabilirsiniz.

TUNÇ AYBARS
COLDWELL BANKER NOVEST


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır