2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kıbrıs emlak yatırımları için dikkat çeken değerlendirme!

27 Ağustos 2017

Kıbrıs’ta yatırım yapan kazanıyor. Peki Türkiyeli yatırımcının tercihi hangi bölge? KKTC emlakçıları bu konuyu değerlendirdi ve ortaya farklı sonuçlar çıktı.



KKTC’de 2016 ve 2017 yıllarında ciddi şekilde artan inşaatlar ile ilk akla gelen soru arz talep dengesinin yeteri düzeyde sağlanıp sağlanamayacağıydı.

Emlak sektörünün önemli oyuncuları bu arz talep dengesinin özellikle Girne’de sağlandığını Lefkoşa’da ise neredeyse sağlanma noktasında olduğunu ifade ediyor.

özellikle Girne’de son dönemde artan inşaatlar ve bu inşaatların alıcı bulması emlak piyasasını da canlandırırken, Türkiye’den yatırım amaçlı gelen kişiler Girne’deki inşaat ve emlak piyasasının patlamasındaki en önemli neden olarak gösteriliyor.

Lefkoşa ve Mağusa’da yurt ve yerli yatırımcı tarafından daha fazla rağbet görürken Girne’de neredeyse yüzde 70 daire alıcısını Türkiyeli vatandaşlar oluşturuyor.

GİRNE DORUK NOKTASINDA

Son dönemde ülkenin genelinde başlayan inşaat furyası arz talep dengesi bakımından da olumlu ilerliyor. Lefkoşa’da Girne’ye göre biraz daha az satış olsa da özellikle Girne bölgesindeki ciddi satışlar, hem Girne’nin gelişimini hem de daha fazla inşaat ihtiyacını ortaya koyuyor.

2000’LERDEKİ GİBİ… BU KEZ TÜRKİYELİ VATANDAŞLAR…

Emlakçılar Girne’de son dönemde yaşanan satış patlamasını 2000’lerin başında yaşanan inşaat ve emlak patlamasına benzetiyor. 2000’lerde İngiliz vatandaşları tarafından yaratılan ciddi talep şimdilerde ise Türkiyeli vatandaşlar tarafından yaratılmış durumda.

LEFKOŞA’DA YERLİ YATIRIMCI

Girne’nin aksine Lefkoşa’da inşaatların alıcıları yerli yatırımcılar oluyor. özellikle yerli yatırımcıların kredilendirme usulü ile aldığı daireleri kiralaması ve ortalama 8 yılda bu kiralama usulü ile evin ücretinin karşılanması yerli yatırımcılara da makul geliyor.

BANKACILIK SİSTEMİ DE YARARLANIYOR

İnşaat ve emlak sektöründe yaşanan ve artış ve patlama bankacılık sisteminin de işin içerisine katılmasına neden oldu.

Hem Türkiye’den gelip KKTC’de yatırım amaçlı daire alanlar hem yerli vatandaşlar satın alımlarında bankaların verdiği kredilendirmeden yararlanıyor.

MAZHAR: GİRNE’DE ARTIŞ LEFKOŞA’DA DÜŞÜŞ VAR

Boray Emlak Direktörü Aykut Mazhar Havadis’e yaptığı açıklamada Girne’de gerek yerli gerekse KKTC vatandaşlarının yeni ev ve daire alımları yaptığını ancak ağırlıklı olarak Türkiyeli vatandaşların portföyü oluşturduğunu ifade etti.

Lefkoşa’da ise durumun biraz daha değişik olduğunu kaydeden Mazhar, Lefkoşa’da satılan dairelerin alıcılarının dörtte üçünün yerli vatandaşlar olduğunu ifade etti. Yerli vatandaşların yatırım amaçlı satın almalar yaptığını da kaydeden Mazhar, son dönemde Lefkoşa’da alım gücünün düştüğünü ifade ederek inşaat yapımlarının artmasına rağmen sadece yatırımcıların daire aldığını kaydetti.

Yatırımcıların da yerli halkın da bankacılık sistemini kullanarak kredilendirme ile borçlanarak ev alabildiğini de kaydeden Mazhar, sektöre bankacılık sektörünün ciddi katkısının olduğunu kaydetti.

CENGİZ: KKTC GöZDE MEKAN OLUYOR

Keller Williams Profesyoneli Duygu Cengiz, şirket olarak Girne’de iş yaptıklarını ifade ederek müşterilerinin Yüzde 90’ının Türkiyeli vatandaşlar olduğunu ifade etti. Cengiz, Türkiyeli vatandaşların gerek yatırım amaçlı gerekse kendileri için ciddi satın almalar yaptığını kaydederek son dönemde inşaat sektörünün ciddi gelişme içerisinde olduğunu söyledi.

Yakın bir süre sonra Keller Williams olarak Lefkoşa şubelerini de açacaklarını sözlerine ekleyen Cengiz, toplu satışların da bireysel satışların da yapıldığını belirtti.

KKTC’nin son dönemde yatırım yapmak isteyen Türkiyeli yatırımcılar için gözde mekan haline geldiğini de kaydeden Cengiz, Türkiye’deki alıcıların KKTC emlak ve inşaat piyasası için öneminin büyük olduğunu söyledi.

KÜRŞAT: BU HİKAYEYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Avertiss Exclusive Kuzey Kıbrıs Gayrimenkul Danışmanı Dengiz Kürşat, Girne’de özellikle merkezde ciddi bir talep olduğunu kaydederek kiralamaya yönelik KKTC’den konut satın almanın Türkiye ve özellikle İstanbul’da trend olduğunu söyledi.

“İstanbul sermayesi bir yere aktı mı orası patlar. Girne’de bu yaşanıyor” ifadelerini kullanan Kürşat, lokal piyasada da artış olduğunu söyledi.

Girne’de müşteri portföylerinin yüzde 70’ini Türkiyeli vatandaşların oluşturduğunu kaydeden Kürşat, “Bazen bazı yerler markalaşır. İstanbul için bu yer Girne’dir. Türkiyeli vatandaşlar ev satın almak için Lefkoşa ve Mağusa’yı düşünmüyor” dedi.

Daire satışlarının Lefkoşa’da tam tersi olduğunu ifade eden Kürşat, müşteri portföyünün Lefkoşa’da yüzde 80’inin yerli olduğunu belirtti.

“Girne’ye kaliteli nüfus geliyor. Darbe girişiminden sonra Türkiye’den ‘yurt dışında malım olsun’ diyenler gelip Kıbrıs’tan mal alıyor. Hem de cebinde parası ile gelip alıyor” ifadelerini kullanan Kürşat, “Türkiyeli bir vatandaş gelip Girne’den ev satın aldıktan sonra daireyi kiraya veriyor. Bu kira ile de 8 yılda evin parasını karşılıyor. Bunu Türkiye’de yapsa 15 yıldan önce kirasının evi ödemesi çok zordur.

Bu insanlara çok cazip geliyor. Bu hikayeyi devam ettirmemiz gerek. Eğer fiyatları çok yükseltirsek bunu sağlayamayacağız. Bu açılımlara devam etmemiz gerek. Alsancak ve Çatalköy’ü de bu hikaye dahil etmemiz gerek. önümüzdeki 2 yılda dikkatli davranmamız gerek” dedi.

Bertuğ Topal – Havadis Gazetesi


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır