2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kıbrıs emlak sektöründe hangi emlakçıyla çalışılmaz? – Kıbrıs Emlak Merkezi

8 Kasım 2019

Elini kolunu bağlayan emlakçı oldu. Kimi internet üzerinden götürüyor işini, kimi merdiven altı. O kadar çok mağduriyet yaşayan var ki! Peki bu süreçte zarara uğramamak için hangi emlakçılardan (!) uzak durmak lazım! İşle listesi.



Emlakçılığın kelime anlamı: Emlak alıp satın alma işiyle geçinen kimse ve emlak bürosu olarak geçiyor Türk Dil Kurumu’nda.

Aslında çok eski bir meslek.

Fakat son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en meşhur kariyer planlamalarından biri.

Kendi içinde birçok çeşide ayrılıyor.

Profesyonel, amatör, merdiven altı, kayıt dışı, kaçak, komisyoncu, hatta üçkağıtçı, ayaklı vs……

Hal böyle olunca, mesleğin var olan itibarı da ciddi anlamda zarar görüyor.

Birçok kişi gözünde emlakçıyı, komisyon avcısı olarak görüyor.

ÖNÜNE GELEN EMLAKÇI MI OLUYOR?

Türkiye’de markalı emlak acentelerinin yaygınlaşması, bu anlamda KKTC’de yeni bir vizyon geliştirdi.

Emlakçı yerine, gayrimenkul danışmanı kavramı yer etmeye başladı.

Fakat onun da havalı etkisi sanki biraz kısa sürdü.

Çünkü iş hayatı başarısızlıklarla dolu birçok kişi, son çare olarak bu mesleğe sarıldı.

Tabi para kazanmak için yaptıklarının duyulması, çok uzun sürmüyor küçük adada.

Öyle olunca tüketici yine güvenini yitirdi.

Emlaçıyla/gayrimenkul danışmanıyla çalışmak, bu profesyonellerden hizmet almak aslında çok faydalı bir karar.

Çünkü sizin yerinize yatırımlarınızı yönlendirirler, kiralama veya satın alma sürecinde karşı tarafla iletişim köprüsü kurarlar, size doğru bilgilendirmeler yaparlarn.

Siz bu süreçte bir hizmez bedeli ödersiniz, fakat emin olun çok çok daha fazlasını kazanırsınız doğru danışmanı bulduysanız.

HANGİ EMLAKÇIYLA ÇALIŞILMAZ?

Peki bu doğru danışman nasıl bulunacak?

Doğrusunu tarif etmek yerine, biz bugün size uzak durmanız gerekenleri anlatalım.

Hangi inşaat firmalarından ev alınmaz diyerek, ev alırken dikkat etmeniz gereken kriterleri sıralamıştık, onbinlerce kişiye ulaştı.

Şimdi de hangi emlakçı ile çalışılmaz diyelim ve gelin alt alta dizelim maddeleri…

NOT: Maalesef bu tür bilgilendirici içeriklerin altına ‘isim verin’ diyenler oluyor. Bu içerikler isim paylaşımı değil. Sizin doğruyu seçebilmeniz için dünyanın her yerinde yapmanız gereken kısa kısa önerilerin buluşması…

KISA KISA YAPMANIZ GEREKENLER

– Kayıtlı bir emlakçı mı, değil mi? Buna bakarak başlayabilirsiniz. Henüz Kıbrıs Türk Emlaçılar Birliği’nin bir yaptırımı olmasa da, birliğe üye olmak emlakçılar açısından önemli bir detay. O yüzden önce aktif bir şirketin olup olmadığını, sonra da bu kaydı sormalısınız…

– Emlakçılık sigortasını sorun bu arada. Çünkü size vereceği olası bir zararda, bu sigorta zararı telafi ediyor. Aksi halde zararınızla kalırsınız.

– Ofisi var mı? Emlakçıyım diye gezip, ek iş olarak emlakçılık yapandan uzak durun. Çünkü onun odak noktası size faydalı olmak değil, öyle ya da böyle para kazanmak.

– Markalı, markasız ayrımına girmek çok faydalı değil. Önemli olan danışmanın size vereceği hizmet. İki koşulda da işi bimiyorsa, müşterisini zarara uğratan yok değil!

– Ne zamandır bu işi yapıyor, mutlaka sorun. Çünkü son furyada bir hevesle bu işe girip, bir süre sonra “ay ben yapamıyorum” diyerek sektörden ayrılan çok oldu. Siz de o kısa dönemin mağdurları arasına girmeyin.

– Referans alın. Kimlerle çalışmış daha önce, portföyünde kimler var, sormak ayıp değil.

– Mesleki tecrübe ve piyasa bilgisini görebileceğiniz birkaç soru hayat kurtarır… Çünkü iş üretmeyip, sadece konuşan da çok sektörde…

– Daha önce hizmet verdiği kişilerle iletişime geçin. Teyid edin durumu, gerçekten anlattığı gibi mi…

– Sosyal medya paylaşımları gözünüzü boyamasın. Çünkü herkes dünyanın en iyisi imajı çizmeye çalışıyor. Gerçekten öyle mi diye düşünün. Sorun, sorun, sorun.

– Sohbet edin. Gerçekten size yardım etme niyetinde mi, yoksa sizi para kazanacağı bir araç olarak mı görüyor sadece? Güvenli ve sürdürülebilir bir diyalog için niyet analizi yapın.

– Mutlaka aranızda sözleşme imzalayın, hiçbir şeyi askıda bırakmayın.

– Oldu da alışverişi yaptıysanız, mutlaka faturalandırın. Çünkü size fatura vermeyen emlakçı hem markasını, hem de devleti zarara uğratıyor, unutmayın. Yükümlü olduğu ödemeleri yapmamak için faturasız iş bitirme derdinde olan kişi, yine aynı üç kuruş için sizi de yarı yolda bırakabilir.

Elini kolunu kavuşturan herkesin emlakçı pozu verdiği bu dönemde, görünüşe değil, bilgiye önem verin. Çalışmak istediğiniz emlakçı veya emlakçılar hakkında bol bol araştırma yapın.

Kıbrıs’ın tek emlak haber ve ilan portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, portalımızda yer alan profesyonel gayrimenkul danışmanlarını inceleyebilir, portföylerini görebilir, haklarında çıkan haberleri okuyabilirsiniz. Dilediğiniz isimle de iletişim formunu doldurarak hemen iletişime geçebilirsiniz.

Sonradan pişman olmamak için, doğru seçim önemli…

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır