2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kıbrıs Emlak Dünyası Broker’ı Ender Meta yazdı: Emlakçı olmayan kaldı mı?

21 Şubat 2020

Kıbrıs Emlak Dünyası Brokerı Ender Meta bu defa sektörün kanayan yarası hakkında yazdı. Emlak Danışmanı olmayan kaldı mı diye soran ve bu sektöre verilen zararı anlatan yazısı sizlerle..



EMLAK DANIŞMANI OLMAYAN KALDI MI?

Meslekler ve bu mesleği yapanlar için saygınlık çok önemlidir. Ne yazık ki ülkemizde bazı mesleklere olan saygı her gün azalmakta. Özellikle emlak sektörü kontrolden çıkmış durumda.

İş bulamayan birçok kişi şansını bu sektörde denemek istiyor. Bu işi hobi veya geçici olarak yapmayan ve işini benim gibi seven bir çok meslektaşım bu durumdan rahatsız. Hiçbir bilgi ve birikimi olmayan kimseler dahi, ofis açıp insanlara danışmanlık yapmaya çalışabiliyor. Belki dışardan kolay görünen fakat içinde farklı birçok dinamiği barındıran bir sektörden bahsediyoruz. Sadece emlaktan anlamanın yetmediği, yeri geldiğinde ekonomi, mimarlık, bankacılık mezunları kadar bilgili olmanızı gerektirecek bir meslek.

Bu meslek deneme tahtası değil. Emlak danışmanlığı yapan kişiler kendini bu mesleğe vermeli, araştırmalı ve her gün kendini geliştirmeli. Yasalara, imarlara ve emirnamelere hakim olmalı. İnsanların bütün birikimleri ile belki de hayatlarında bir kez yapacakları yatırımları yönetmek büyük sorumluluk gerektiriyor. Bilgisizlikten kaynaklanacak olan yanlış yönlendirmeler çok büyük maddi kayıplara neden olabiliyor.

Peki bu gidişatın önüne geçebilmek için neler yapılmalı? K.T.E.B’nin hazırladığı yasa tasarısı resmi gazetede yayınlandı. Bu yasa sektör içindeki bir çok sıkıntıyı giderecektir. Fakat daha ciddi önlemler alınmalı. Devlet bu konuda adımlar atmalı ve yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmeli.

Yurt dışında emlak sektörü gelişmiş olan ülkelerde uygulanan yöntemler bu sorunları çözebilir diye düşünüyorum.
Emlak Danışmanı olmak isteyen kişiler öncelikle 3 ay süre ile eğitim almalıdır. Bu eğitimler KTEB, devlet veya bazı üniversiteler tarafından verilebilir. Eğitimini tamamlayan kişiler devletin yapacağı emlakla ilgili yasalar ve konuların olacağı sınavda başarılı olmalı. Bu sınavlarda başarılı olan kişiler emlakçı kayıt belgesi almaya hak kazanmalıdır. Ancak en az üç sene olmak şartı ile kayıtlı bir ofiste çalışmalı daha sonra kendi ofisini açabilmeli.

Çok da zor olmayan bu yöntemle her isteyenin emlak danışmanı olamayacağı bir sektör yaratmak mümkün. Tabi ki isteyen emlak danışmanı adayı olabilir fakat belli kriterler aranması şart. Böylelikle bu sektörde hem kalite artar hem de meslek hak ettiği saygıyı görür diye düşünüyorum..

Ender Meta

Kıbrıs Emlak Dünyası Brokerı


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır