2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Kadastro Nedir? – Emlak Sözlüğü

11 Ağustos 2017

Kabaca arazilerin sınırları, köşe noktaları, alanları vs. gibi özelliklerinin belirlenerek plan haline getirilmiş şekli. Gelin bu terime yakından bakalım.



Kadastro nedir?

Yüzey ve engebeleri inceleme, yükseltileri hesaplama metodu. Dünya üzerindeki tabii ve yapma engebelerin harita ve planlarda belirtilmesi gayesiyle bu husus devlet tarafından tespit edilmiştir. Kadastronun gayesi sağlam ve açık bir tapu sicili sistemi kurmaktır.

Köken: İtalyancadan dilimize gelme bir kelimedir.

(Cadastre) İtalyanca “catastro” dan gelir. Bir ülkede arazi ve mülklerin yerlerinin, alanlarının, sınırlarının ve değerlerinin devlet tarafından belirlenip plana bağlanması faaliyeti.

Kadastro görevlisine kadastro memuru denir.

Kadastrolar dünyada çoğu ülkede, tapu sicili gibi başka belgelerin eşliğinde kullanılır.

Kadastronun amacı nedir?

Kadastronun amacı sağlam ve açık bir tapu sicili sistemi kurmaktır. Yani tapu sicilini oluşturarak ülkemizin kadastral topoğrafik haritasını oluşturup, taşınmaz mal mülkiyetinin tespiti ile tapusuz arazileri tapuya bağlamak ve eski tapulu olanların tapularını haritaya bağlayarak yenileyip, taşınmaz mal mülkiyetini devlet güvencesine ve kayıt altına almaktır.

Kadastro müdürlüğü ne iş yapar?

Kadastro müdürlüğü, memleketin kadastral topografik haritasına dayalı olarak taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirterek hukuki durumlarını tespit etmek ve bu suretle tapu sicilini kurmak ve harita üzerindeki fenni değişiklikleri takip etmekle görevlidir.

Kadastro kimler tarafından yapılır?

Kadastro işlemleri, kadastro müdürlüklerinde devlet memuru olarak görev yapan Kadastro Teknisyenleri tarafından yapılır.

Eski tapu belgeleri ile kadastro sonucu verilen tapu senetleri arasında ne fark vardır?

Tapu ve kadastro eski tapu kayıtları genel olarak harita veya plana bağlı olmayıp, sınırları, mevki ve hudutlarında bulunan taşınmazlar la belirlenebilecek bilgileri içeren kayıtlardı. Oysa Kadastro sonucu tanzim edilen tapu kayıtları, ölçekli haritalara ve aynı zamanda memleket koordinat sistemine göre her kırık noktasının koordinatları ölçü ve hesap sonucunda belirlenen sayısal sisteme dayalı olup ihtilaf veya yer tespitleri esnasında Yönetmelikler çerçevesinde kesin olarak arz üzerinde sınırları belirlenebilecek nitelikte kayıtlardır.

Bunun dışında Kadastro çalışmalarından sonra eski tapu kayıtları işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bunlara dayanarak tapu sicil müdürlüklerinde herhangi bir işlem yapılmaz. ve Kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra bu tapu kayıtlarına dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır