2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

IQ Global Kurucusu Vedat Mısırlısoy’dan dikkat çeken çalışma! – Kıbrıs Emlak Merkezi

13 Aralık 2017

Kıbrıs emlak sektöründen güzel haberler var. Sektörün güçlü markası IQ Global Real Estate Kurucusu Vedat Mısırlısoy, yeni bir projeyi hayata geçirecek. Detayları Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisine anlattı.



Hızla büyüyen, hatta bu büyüme hızı zaman zaman kontrolden de çıkan Kıbrıs emlak sektöründe zaman zaman tehlike çanları çalıyor.

Danışmanlığa, sektöre ve mesleki bilgiye hakim olmadan yönlendirme yapanlar, zaman zaman yatırımcıyı mağdur ediyor.

Bu işi profesyonelce yapanlara ve Kıbrıs emlak sektörüne zarar veren kötü örneklere karşı, IQ Global Real Estate Kurucusu Vedat Mısırlısoy dikkat çeken bir çalışma içerisinde.

Kıbrıs’ın tek ekonomi ve iş dünyası dergisi Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisine konuk olan Mısırlısoy hem sektörü yorumladı, hem de projelerini sıraladı.

İşte o röportaj:

“Maalesef emlakçı kelimesi insanların zihinlerinde çok kötü şeyler çağrıştırıyor. Bunun sebebi de, bu işi bilmeyen insanların yarattığı mağduriyetler, bilerek ya da bilmeyerek. Kimileri dürüst olmadığı için mağduriyet yaratıyor, insanları dolandırıyor. Büyük bir çoğunluğu da bu işi bilmediğinden dolayı insanları yanlış yönlendiriyorlar. IQ Global olarak, bu işi bilen, işin her kademesinde olan bir şirket olarak ve bendeniz enformasyon bilgisine sahip bir öğretmen olarak diyorum ki, bu iş yine bize düşüyor. Bu noktada bir ilk daha yapıyoruz ve Kıbrıs emlak sektörü için ilk olacak kaynak kitabın hazırlığı içerisindeyiz.”

Yatırımcının rotası yıllar sonra bir kez daha KKTC’ye yöneldi. Kıbrıs emlaklarına inanılmaz bir talep var. Küçük, büyük, yerli, yabancı birçok yatırımcının telaşı geç kalmadan fırsatları değerlendirmek.

İşte bu süreç Kıbrıs emlak sektöründe direkt yansıdı. Firma sayısı hızla artıyor, danışman sayısı ise çığ gibi büyüyor.

Dün işinden atılanlar bile, bir gün sonra kollarını kavuşturup poz veriyor, profesyonel emlak danışmanı oluyor.

Bu tehlikeli gidişatı, yaşattıkları mağduriyetleri, çözüm için yapılması gerekenleri ve yatırımcılara tavsiyeleri konuştuk.

Konuğumuz IQ Global Real Estate Kurucusu Vedat Mısırlısoy.

Vedat Bey bu sektörün en tecrübeli isimlerinden. 1989-1992 yıllarında Maliye Bakanlığı’nda kadastro memuru olarak görev yapıyor, büyük otellerin kiralanmasını takip ediyor. Daha sonra tapu kadastroda 10 yıl görev yapıyor. O dönemde Lefke Avrupa Üniversitesi’nde gayrimenkul geliştirme ve pazarlama üzerine yüksek lisansını tamamlıyor. Arazi pazarlama üzerinde uzmanlaşıyor.

2002 yılında da yeni bir yol çiziyor ve IQ Global’i kuruyor. Gerisini kendisinden dinleyelim.

“21 YIL UĞRAŞTIK, 21’İNCİ YÜZYILIN MARKASINI OLUŞTURDUK”

2002 yılında tamamen memuriyetle ilişkimi kestim. IQ Global Property ve Development diye bir şirket kurdum. Bu şirket hem emlak alım satımı yapıyordu, hem de inşaat. Ve biz 2006 yılına kadar Kıbrıs’ta, o tarihlerde en çok emlak satışı yapan şirket olduk. Aynı zamanda da inşaat yapımı olarak da, en önemli şirketlerden biri olduk. Yani bir taraftan inşaat yapıyorduk, bir taraftan da emlakçılık.

Üç tane ofisimiz vardı o tarihte. Bir tanesi inşaat yapımı ile ilgilenen, diğer ikisi de emlak satışı ile ilgilenen. Bugüne geldiğimizde, şöyle diyoruz biz; ‘’21 yıl uğraştık fakat 21 yüzyılın markasını oluşturduk’’.. Bu seneki sloganımız bu bizim ve hakikaten bütün hayatım boyunca, daha doğrusu bütün mesleki hayatım boyunca hep emlak piyasasına bir itibar anlayışı kazandırmak anlayışıyla yola çıktım.

“KİMİLERİ DOLANDIRIYOR, KİMİLERİ YANLIŞ YöNLENDİRİYOR”

Peki bu eğitim, tecrübe ve emekle katkı sağladığınız sektörü bugün nasıl yorumluyorsunuz?

Maalesef emlakçı kelimesi insanların zihinlerinde çok kötü şeyler çağrıştırıyor. Bunun sebebi de, bu işi bilmeyen insanların yarattığı mağduriyetler, bilerek ya da bilmeyerek. Kimileri dürüst olmadığı için mağduriyet yaratıyor yani insanları dolandırıyor bir anlamda. Büyük bir çoğunluğu da bu işi bilmediğimden dolayı insanları yanlış yönlendiriyorlar ve bundan dolayı da çok büyük mağduriyetler doğuyor.

Her gün yeni bir olay duyuyoruz. Yani bir bakarsınız mesela Türk Malı diye satılan daireler, tahsisten ülkiyet çıkıyor. Sebebi ne aslında biliyor musunuz? Aslında çok basit. Koçanların alt tarafında, sağ alt köşesinde tahsis olan mallar da ”TM” yazıyor. Aslında bunun manası tahsisten mülkiyettir. Ama bu işi bilmeyen emlakçılarda onu Türk malı olarak okuyor.

“IQ GLOBAL OLARAK ‘BİLMİYORDUK’ DEME LÜKSÜMÜZ YOK”

Yakın zamanda Kıbrıs Emlak Merkezi’nde ünlü bir projede Türk Malı diye satılan dairelerin tahsis çıktığını paylaşmıştık. Daha da örneği var mı?

Hem de neler var. En çok rastladığımız mağduriyet bu, çünkü bilmiyorlar. Bilgi eksikliği var, TM’yi gördüğü zaman Türk malı oluyor hemen. Aslında bunun manası tahsisten mülkiyettir. Orada da yazıyor zaten. Ha bu eşdeğerlerde ne oluyor? EŞ yazıyor.

Orjinal Türk tapusuysa zaten bir şey yazmıyor. Sadece D numarası yazıyor, dosya ya da F numarası yazıyor, satıştan gelmiş.

Yani yatırımcıları mağdur eden bu krizin asıl sebebi basit bir bilgisizlik. Bu kadarını bile bilmeyenler var. Ben şunu söylüyorum; Diğer emlakçıların ‘ya pardon biz de bilmiyorduk’, deme lüksü var ama IQ Global’in böyle bir lüksü yok. Biz de bilmiyorduk diyemeyiz. Çünkü bu işi tam olarak bilen, uzmanlaşmış, belki de tek firmayız diyebilirim çok rahat bir şekilde.

IQ GLOBAL’E FRANCHISE BAŞVURULARI

Üçüncü şubenizi de açtınız, hayırlı olsun. Girne ve Lefkoşa’da ofisleriniz var artık. Mağusa için plan yapıyor musunuz?

Planda Mağusa yok aslında. Fakat Mağusa’da çok yoğun talepler var. Belki bayilik usulü şubeler açtırabiliriz. Sadece Mağusa değil, Türkiye’den de benzer talepler alıyoruz. Şu ana kadar Türkiye’de İstanbul, Ankara gibi birkaç şehirden çok ciddi talepler geldi.

Yani ülke dışına da taştık artık. Bunu da ilk defa söylüyorum mesela İngiltere, Ukrayna ve Türkiye’yi sayarsak 3 ülkeden francise olarak bize müracaat edenler var. Ama biz bu yeni açtığımız ofislerde, bu modeli iyileştirmeye çalışıyoruz. Her zaman yapılacak bir şeyler vardır. Ve biz aksayabilecek tarafları sürekli tespit ettikçe, iyileştiriyoruz.

Tamamen hazır hale geldiğimizde de bu franchise taleplerini değerlendireceğiz.

“YATIRIM DANIŞANLIĞINDA ÇOK İDDİALIYIZ”

Peki IQ Global’in uzmanlık alanı neler?

IQ Global bu işin her kademesinde var. Kiralama, gayrimenkul satışı, yatırım danışmanlığı. Ki bu ülkede yatırım danışmanlığı deyince bu konuda çok iddialıyız. Çünkü arsa ve araziyi biliyoruz, imarları biliyoruz, şartları biliyoruz, imar oranlarını biliyoruz, imar planlarını biliyoruz, kadastroyu biliyoruz.

İnşaat işi ile uğraştık, maliyetlerini biliyoruz, inşaat yapım şekillerini biliyoruz. Satışını biliyoruz, yıllardır satışını yapıyoruz. Dolayısıyla yatırım danışmanlığı demek, bütün bu kademelerde yatırımcılarımızı doğru yönlendirmek demektir. Bundan dolayı da bu işin her kademesinde olan bir şirket olarak, aslında en güvenilir ve en kazançlı yatırım danışmanlığını yapan kuruluş olduğumuzu söyleyebilirim.

“UZMAN SATICI ARAMIYORUZ”

Üç ofis, kalabalık bir kadro demek. Elini kolunu sallayan herkesin maalesef bir günde profesyonel emlak danışmanı olduğu bir dönemde, siz nelere dikkat ediyorsunuz?

Maalesef üzülerek izliyoruz bu son dönemi. O yüzden en önemli şeyimizi söyleyeceğim size, bizim en fazla dikkat ettiğimiz unsur çalışanlarımızın insani mesleki ve ahlaki değerlere bağlı olmasıdır. Şimdi biz, çok uzman satıcılar aramıyoruz aslında. Ahlaki ve insani değerleri üstün insanlar arıyoruz.

Biz zaten gerisini hizmet içi eğitimlerimizle çalışanlarımıza aktarıyoruz ve öğretiyoruz.

Şirket içi eğitimleri nasıl yapıyorsunuz?

Bizim hakikaten şöyle bir avantajımız var. Benim aynı zamanda pedagojik formasyonum da var, yani öğretmenim. Ders verebiliyorum, hatta bu ünvanlarımızı kullanarak 10 yıl önce açtığımız Düet Akademi diye de bir okulumuz var.

“EMLAKÇILIK YAPAN ŞİRKETLERİN YÜZDE 98’İ BELGESİZ”

Dönelim yine sayıları hızla artan firma ve danışmanlara. Nasıl yorumluyorsunuz?

Maalesef bu ülkemizin bir zafiyetidir. Aslında bu tür şeylerin oluşmasına fırsat veren de yönetimlerdir. Sanırım 2006 yılıydı, İçişleri Bakanlığı bir emlakçılar yasası yaptı, emlakçı nasıl olunur filtrelerini de ortaya koydular. O güne kadar olmayan bir şeydi ve o gün halen faaliyette olan, fiilen emlakçılık yapan bütün şirketlere de emlakçılık yapabilir lisansı verdiler, sertifika verdiler.

2008 yılında bu durduruldu. 2008 yılından sonra emlakçılık yetki belgesi verilmedi. Ama maalesef bakıyorsunuz bugün piyasada emlakçılık yapan şirketlerin hemen hemen %98’i bu belgeye sahip değil. Yani şu anda emlakçılık lisansı olmayan, emlakçılık yapabilir belgesi olmayan ama emlakçılık yapan şirketlerin oranı yüzde 98 civarıdır.

EMLAKÇILIĞIN KİTABINI YAZIYOR

Şimdi ne oluyor ya da yarın ne olacak? Yeni bir hazırlık var mı?

Bizde var. Çünkü bundan sonra belge vermek için ne yapmak gerekiyor, eğitim vermek gerekiyor. Esas amaç odur zaten. Biz IQ Global olarak, bu işi bilen, işin her kademesinde olan bir şirket olarak ve bendeniz enformasyon bilgisine sahip bir öğretmen olarak diyorum ki iş yine bize düşüyor. Bir ilk daha yapıyoruz ve bu konuda Kıbrıs emlak sektörü için ilk kaynak kitabın hazırlığı içerisindeyiz.

Bu kitap üzerinde çalışıyorum. Çünkü eğitim vereceksiniz kaynak yok. Bu bir zarurettir. Sormak istiyorum şimdi, siz emlakçılık belgesi vermiyorsanız, niçin vermiyorsunuz? Ve niçin bu kadar insanın, bakın dediğim gibi bu işi yapan insanların ve kurumların %98’i bu belgeye sahip değil, ama yasayı yapan bakanlığın da bu eğitim konusunda bir çözümü yok. Ayrıca bu eğitimi ve bu sertifikayı verecek bir hazırlığı da yok, işte bu noktada iş yine bize kalıyor. Bir ilk daha yapıyoruz ve bu konuda ilk kaynak kitabı hazırlığı içerisindeyiz.

EMLAKÇILIK OKULU İÇİN GERİ SAYIM

Yani bir nevi emlak okulu hazırlığı içindesiniz.. Doğru mu?

Evet bu gerçek manada bir emlak okulu olacak.

Dışarıda bakarsanız yine görürsünüz bazı şirketlerin bu konuda sertifika verdiklerini. Peki bu şirketler neyin sertifikasını veriyor? Bir uzmanlığınız yok, kaynak kitabınız yok, teorik bilgileriniz yok, hiçbir şeyiniz yokken neyin sertifikasını veriyorsunuz? Yani kısaca bu bir kandırmaca.

Bize gelecek olursanız, biz daima işlerimizi belli bir temele oturtarak gerçekçi şekilde hareket ederiz. Dolayısıyla bu da bize geri dönüyor. Nasıl dönüyor biliyor musunuz? Şimdi siz bazı konularda bol keseden atarsanız ve söylediklerinizin içi boşsa; zaman içerisinde güven kaybedersiniz. Ve de buna bağlı olarak müşteri kaybedersiniz.

“HERKES EMLAKÇI OLABİLİR AMA GAYRİMENKUL DANIŞMANI OLAMAZ”

O zaman finali yatırımcılara tavsiyerle yapalım. Yatırımcılara ne önerirsiniz? Sizce bir yatırımcı, bir emlak danışmanında ne gibi özellikler aramalı?

İlk olarak danışmanın bilgisini ölçülmeli. Gerçek yatırımcılar bu işi biliyor. Ama ufak birikimleri olup da değerlendirmeyi düşünen insanlar, bu konuda birikime sahip olmayabilir. Ama inanın bana gerçek yatırımcı dediğimiz profesyoneller sorguluyor. Ve bizden bu şekilde hizmet alan pek çok profesyonel yatırımcımız var. Aslında bizim esas büyüklüğümüz ve satış gücümüz de oradan geliyor.

Şöyle düşünün, karşınızdaki yatırımcı öncelikle sorduğu bütün sorulara yanıt almak ister. Bu sorular nedir? öncelikle arsa alımı ile başlar. Mesela bu arsayı almak doğru bir yatırım mıdır? Bunun inşaat maliyeti ne kadar olacak? Peki ben bu gayrimenkulü kiralayacaksam bu yatırımın kira getirisi ne kadar olacak? Eğer satacaksam satış fiyatı ne olacak? Ne kadar sürede satış yapacağım ve bu satışın bana getirisi ne olacak? Bu ve bunun gibi soruları soruyor yatırımcılar.

Bu soruları net cevaplar aldıklarını gören yatırımcılar zaman kaybetmeden işe başlıyor. Ama bugün piyasada gayrimenkul danışmanıyım diyen insanların kaç tanesi bu soruları doğru cevaplayabilir?

Aslında ben gayrimenkul danışmanlığını ve emlakçılığı da ayırıyorum kendi içinde. Herkes emlakçı olabilir. Az evvel de bahsettiğim gibi emlakçılığın geçmişten gelen bir itibar kaybı var aslında. Ama gayrimenkul yatırım danışmanı dediğiniz zaman mesleğinizin gerektirdiği bütün bilgileri haiz olmanız gerekiyor. Eğer o bilgilere haiz değilsiniz lütfen ben yatırım danışmanıyım ya da ben gayrimenkul yatırım danışmanıyım demeyin. Emlakçıyım deyin, alır satarım deyin, yer gösteririm deyin.

Ekip arkadaşım Hale Hanım’ın çok güzel bir sözü vardır. Emlakçı yer gösterendir, gayrimenkul danışmanı ise yol gösteren. Buna ben de katılıyorum, gayrimenkul danışmanı kesinlikle yol gösterendir.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır