2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

IQ Global Direktörü Vedat Mısırlısoy Esentepe’de yatırım fırsatlarını değerlendiriyor.

15 Haziran 2018

IQ Global Direktörü Vedat Mısırlısoy, Esentepe’de yatırım fırsatlarını değerlendirdi. İşte Mısırlısoy’un değerlendirmesi..



“Esentepe yatırım için kesinlikle doğru bir bölge. Kıyaslamak lazım sürekli piyasadayız. Otel yatırımları ve yatırımcıları geliyor ve sürekli araziler bakıyoruz. Alsancak bölgesinden Çatalköy bölgesine kadar çok sınırlı sayıda otel yapılabilecek arazi kaldı ve fiyatlar çok yükseldi.
Ne yapacak insanlar yine dışarı çıkacaklar, Esentepe’ye doğru açılacaklar.”

ESENTEPE’NİN ÖNEMİ İMAR PLANINDAN SONRA DAHA DA ARTTI

Esentepe bölgesinde nasıl bir gelişme izliyoruz?

Girne, Çatalköy imar planı yapılmasından sonra Esentepe’nin önemi bir o kadar daha arttı. Esentepe lokasyonu olarak ve masmavi bir denizi olmasından kaynaklanan çok güzel bir bölge.

Aslında benim 15 yıldır keşfettiğim bir bölge. Bu bölgede gerçekten çok fazla mesai harcamışlığım vardır. Sahil yolunun yapılmadan önceki durumunda, sahil yolu projesi çıktığı zaman gelecekte bu bölgede neler olabileceğini aslında biraz ön gördüm. Hatta bu bölgede ciddi yatırımlarım da oldu.

Bu fırsatı o dönemlerde gördüğüm için yapmıştım. Yaklaşık
2002 – 2003 yıllarıydı sahil yolu projesi başladığında daha o bölgeler sadece Esentepe köy merkez var iken gerisi bomboş ovalardı.

Benim ön görüm gelecek 10 yılda Kıbrıs’ın en fazla gelişen bölgesi olacaktır demiştim. Şuan benim öngörüm tuttu.
Şuan Esentepe bölgesine yüzlerce konut yapıldı. Zaten Esentepe bölgesi son 15 yıl içerinde yapılandı. Çünkü Esentepe bölgesinde doğru düzgün yol yoktu. Sahil yolunun yapılmasıyla birlikte gelişimine de başlanmış oldu. Tabi başlangıçta sadece İngiliz müşteriler bölgeye ilgi gösterdi.

DOĞA, DENİZ VE YEŞİLİ ARAYAN ESENTEPE’YE YERLEŞİYOR

Son 10 yılda yapı ve içerik olarak neler değişti?

2008 yılında Avrupa’da kriz olmasıyla birlikte Avrupalı İngiliz müşterilerimizde azalmaya hatta neredeyse gelmemeye başladı. Ancak 2008 yılından sonra tekrar canlanıp normal piyasalara geri dönüş yaptık.

Dünyanın dört bir tarafından insanlar Kıbrıs’a hatta doğasından dolayı Esentepe’ye gelmeye başladılar.

Yabancılar o güzelliği aradığı için daha rahat görebiliyorlar. Ne güzelliği arıyorlar? Doğayı, denizi, yeşilliği arıyor dolayısı ile bunları arayanlar da direk Esentepe bölgesinde bu aradıklarını buldukları için yatırımlarını buraya yapıyorlar. Çünkü bir şey hayal ediyor, onu gerçekleştirmek istiyor, yola çıkıyor geliyor ve bu bölgeyi buluyor. Dolayısı ile bu bölgede İngilizler, İskandinavlar, Ruslar gibi dünyanın dört bir tarafından insanlar Esentepe bölgesine yerleşmeye başladı.

HAVAALANINA YAKIN OLMASI BÜYÜK AVANTAJ

Esentepe yerlilere göre aslında Girne’den 15 kilometre, ki Girneli buna uzak diyor. O yüzden belki de yerlilerin yerleşimi olmuyor ama Avrupalılar için ya da başka ülkelerden gelen insanlar için 15 kilometre hiçbir şeydir. Esentepe’nin diğer güzel tarafı ise havaalanının çok yakın olmasıdır. Çünkü dağı geçtikten sonra hava alanıdır. Sonuçta aklın yolu birdir. Bir insan ne ister? Doğa ister, denize yakın olmak ister, huzur ister. Eğer yabancıysa hava alanına yakın olmak ister. Çünkü ben uçaktan indikten sonra hemen eve gideyim ister. Şimdi Esentepe bu talepleri karşılayacak bir bölge. Zaten kıymetli olan bir bölge imar planıyla birlikte daha da kıymetleneceğini düşünüyorum.

“ESKİDEN YAP-SAT DEĞİL SAT-YAP YAPIYORDUK”

Fiyatlarda değişimini nasıl kıyaslıyorsunuz?

Aslında çok önemli bir soru. 10 yıl öncesine kadar Esentepe bölgesinde yap sat yapıyorduk ama aslında bu bölgede sat yap oluyordu.

O kadar çok talep vardı ki önce satıyorduk sonra yapıyorduk. Arazi konusu benim uzmanlığım olduğu için o dönemlerde inşaatı yapan müteahhitlere arazi tedariğini de ben yapıyordum. Dolayısı ile de şunu hatırlıyorum projenin onayını almadan depoziti verip bir ay süre içerisinde onay alınıp projeye başlanırdı. İnanılmaz bir piyasaydı. O dönemlerde de yap sat olduğundan dolayı genellikle çok standart yapıdaki evlerdi. Bugüne geldiğimizde 2 milyon 3 milyona kadar ev fiyatları olunca ister istemez insanlar evlerin en ufak detaylarıyla bile ilgilenmek zorunda kalıyorlar.

Değişen şu oldu; O zamanlarda sat yap oluyordu özenilmeden standart evler yapılıyor iken şu an biraz daha nitelik kazanmaya başladı. Ama yine de bu detaylar haricinde 60 bine de ev bulunabiliyor, 2 milyona da ev bulabilmek mümkün.

BÖLGEYE OLAN TALEP GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Şu an bölgede talep nasıl?

Artan oranda bir talep var. Bu hep böyle oldu. Merkezlerde yani Girne veya Çatalköy’de sıkışma oldukça dışarıya doğru patlamalar oluyor. Bu da bu bölgelerdeki talepleri ister istemez artıyor. Dolayısıyla bu artan oranda ve daha çok da artacağını ön görüyorum.

“YATIRIM İÇİN ÇOK DOĞRU BİR BÖLGE”

Esentepe yatırım için doğru bir bölge mi?

Kesinlikle doğru bir bölgedir. Kıyaslamak lazım sürekli piyasadayız. Otel yatırımları ve yatırımcıları geliyor ve sürekli araziler bakıyoruz. Alsancak bölgesinden Çatalköy bölgesine kadar çok sınırlı sayıda otel yapılabilecek arazi kaldı. Yani bunu toplasak onu geçmez. Bugünlerde yine müşterilerimiz var güncelleme ve araştırma yapıyoruz. Bugün otel yapılabilecek denize sıfır arazinin dönüm planı 1 milyon pound oldu. Bu inanılmaz bir tutar. Birde düşünün ki imar planından dolayı inanılmaz sınırlamalar var.

Ne yapacak insanlar yine dışarı çıkacaklar, Esentepe’ye doğru açılacaklar.

Gerek anlattığım doğal güzelliklerinden dolayı denize yakın ve güzel olmasından dolayı, hava alanına yakın olmasından dolayı yine oraya kayacaklar. Şimdi Esentepe bölgesine baktığımızda Girne Çatalköy bölgesine göre halen daha fiyatlar çok çok ucuz. Esentepe’de aşağı yukarı otel yapılacak bölge 200 bin pound.

“ESKİDEN VİLLA ÇOĞUNLUKTAYDI, ŞİMDİ TOPLU KONUT VE REZİDANSLAR ÇOĞALIYOR”

Ne tür konut tipleri var?

Geniş bir yalpaze. Standart yapılardan başlayıp 60 bin sterlinden 3 milyon poundlara kadar yükseliyor. Arazi ucuz olduğundan dolayı villa yoğunluktaydı. Şimdi toplu konutlarla rezidansların çoğalacağını düşünüyorum.

Mevcut fiyatlar nasıl?

Fiyatlar aslında 35 bin poundtan başlayıp, konut özelliğine göre milyon poundlara kadar çıkabiliyor.

Yatırımın kira ile geri dönüşü kaç yıl?

Bir gerçek var ki uzun vadeli kiralamalarda tercih edilen bir bölge değil. Ama kısa süreli kiralamalarda tercih edilen bir bölge. Örneğin yatırımcı gelir, birkaç ay kalır tatil amaçlı ve kısa süreli kiralamaların olacağını düşünüyorum. Bizim ülkede kira amaçlı geri dönüşümü 12 yıl iken doğru ve kısa süreli kiralama yönetimiyle bu dönüş 8 ile 9 yıl arasında değişebileceğini düşünüyorum.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır