2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

İflasın eşiğine gelen Hebo Yapı için çarpıcı açıklama!

27 Ocak 2016

Hebo Yapı’dan prefabrik veya çelik yapı ev alanların uykuları kaçmaya başladı. Zor günler geçiren firmanın durumu yeni mağdurları işaret ediyor. Firmanın ‘engelleniyoruz’ iddialarına, İnşaat Müteahhitleri Odası’ndan sert yanıt geldi..



Kıbrıs inşaat ve emlak sektörü, Bulut İnşaat mağdurlarından sonra şimdi de Hebo Yapı mağdurlarını konuşuyor. Prefabrik ve çelik yapı konutlar üreten Hebo’nun iflasın eşiğine gelmesi yeni bir tartışmayı başlattı.

“Bir proje onayı için 7 ay uğraşırsak bu işi yürütemeyiz. 12 maddelik karar çıkarmışlar, bu şartlarda bina yapmak mümkün değil” şeklinde açıklama yapan HEBO Yapı Direktörü Soner Hekim’in iddialarına yanıt veren İnşaat Müteahhitleri Odası Başkanı Seran Aysal “12 değil 15 maddelik kriterleri belirleyip üyelerimizin bilgisine sunduk. Bunlar hafif çelik yapılarla ilgili Amerikan standartlarıdır. Mevzuat ortada… Biz üyelerimize kolaylık sağlamak adına bu mevzuatı Türkçeleştirdik” dedi.

Odanın belirlediği kriterlere uygun projelerin en fazla 7 iş günü içinde vizelendirildiğini anlatan Aysal, uygun bulunmayan noktalar varsa bunların not edilerek proje sahibine düzeltmesi için verildiğini ve proje sahibinin de bu noktaları düzelterek tekrar odaya geldiğini anlattı. Aysal, “7 ay odaya gelip gitmişlerse, bu odanın değil firmanın sorunudur. İnşaat Mühendisleri Odası firmaların ticari kaygılarını düşünerek hareket edemez” şeklinde konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası Seran Aysal, HEBO Yapı Direktörü Soner Hekim’in odayı suçlayan açıklamalarına yanıt verdi.
HEBO Yapı Direktörü Soner Hekim yaptığı açıklamada İnşaat Mühendisleri Odası’nın yaptıkları projelere onay vermediğini ve bu sebeple işlerinin sekteye uğradığını açıklamıştı.
Hekim, 7 ayda tek bir projelerine bile onay verilmediğini anlatarak, Odanın aldığı 12 maddelik kararlar ile iş yapmanın mümkün olmadığını öne sürerek, odanın proje şartlarına uymayan başka firmalara izin verdiğini, kendileri üzerine oyun oynadığını ifade etmişti.

“7 ay dosya gidip gelirse bu projeyi getirenin sorunudur”
Kıbrıs Postası’na konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Seran Aysal ise mevzuata uygun hiçbir projeye izin verilmediğini vurguladı. Odanın yayınladığı kriterlere uygun projelerin en fazla 7 iş günü içinde vizelendirildiğini kaydeden Aysal, “Odamıza sunulan projeler incelenir ve kriterlerimize uygunsa 7 gün içinde vize verilir. Uygun olmayan noktalar varsa not edilir ve proje sahibine geri verilir. Eğer not edilen noktalar düzeltilip geri gelinirse vize verilir, düzeltilmemişse yine gönderilir. Eğer 7 ay dosya gidip gelirse bu projeyi getirenin sorunudur” şeklinde konuştu.

“Mevzuatı Türkçeleştirdik ve üyelerimize bildirdik”
HEBO Yapı yöneticisinin ifade ettiği 12 maddelik karar ile ilgili bilgi veren Aysal, bunların prefabrik olarak bilinen hafif çelik yapılar ile ilgili kriterler olduğunu söyledi. Bu kriterlerin 12 değil 15 madde olduğunu kaydeden Aysal, “Hafif çelik yapılarla ilgili uygulanan Amerikan standartlarıdır. Mevzuat ortadadır. Biz 23 Ocak 2014 tarihinde bu mevzuatı üyelerimize kolaylık sağlamak adına Türkçeleştirdik ve üyelerimize bildirdik” dedi.

“Prefabrik evler genellikle kaçak”
İnşaat Mühendisleri Odası’nda HEBO isimli bir dosya kaydı da olmadığını vurgulayan Aysal, HEBO’nun bazı firmalara aracılık yaptığı bilgisini verdi.
Prefabrik evlerin genellikle kaçak olduğunu kaydeden Aysal, “Mühendislik hizmeti almadan işlem yapıyorlar, ardından ruhsatlandırmaya çalışıyorlar. Bu da insanların can ve mal güvenliği açısından riskli…” şeklinde konuştu.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır