2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Hibe nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

17 Eylül 2018

Kuzey Kıbrıs emlak sektöründe oldukça duyulan hibe ne demek? Hangi durumlarda hibe verilir? KKTC’deki hangi kuruluş hibe programlarını yürütür ve bu hibe programları neler? Tapuda hibe nasıl yapılır? Hibeyle ilgili bilgiler Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…



HİBE NEDİR?

“Hibe”, Arapça kökenli bir kelime. Hibe, bağış demek.

Herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal, mülk, para ve vb. bir kamu kuruluşu, işletme ya da vakıf tarafından bir eğitim kurumu, şirket ya da kişiye verilen karşılıksız paradır.

HANGİ DURUMLARDA HİBE VERİLİR?

*Genellikle belirli bir başvuru sürecinin ardından,

*Belirli bir projenin giderlerini karşılamak üzere,

*Bir doğal afetten zarar gören insanlara veriliyor.

KKTC’DEKİ HANGİ KURULUŞ HİBE PROGRAMLARINI YÜRÜTÜR?

KKTC’de kısmı hibe destek yardım projeleri, TC tarafından sağlanan kaynaklarla desteklenmesine ilişkin 21 Ekim 2010’da “KKTC’de Kısmi Hibe Destek Yardım Projelerinin Desteklenmesine İlişkin İş Birliği Usul ve Esasları” imzalanmış. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı -KOBİGEM koordinasyonunda yürütülen Kısmi Hibe Programları- Çukurova Kalkınma Ajansının teknik desteğiyle ortak yürütülmüş ve ilgili bakanlıklar ile çalışılmış.

Bağımsız değerlendirme uzmanları tarafından değerlendirilen hibe projeleri 4 programda yönetiliyor:

*Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı: Her yıl açıklanan hibe programlarının başvuru formları ve öncelikleri ilan tarihiyle web sayfasından ve ilgili bakanlıkların web sayfalarından yayınlanıyor.

*Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı: Her yıl açıklanan hibe programlarının başvuru formları ve öncelikleri ilan tarihiyle web sayfasından ve ilgili bakanlıkların web sayfalarından yayınlanıyor.

*Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek: Her yıl açıklanan hibe programlarının başvuru formları ve öncelikleri ilan tarihiyle web sayfasından yayınlanıyor.

*Girişimcilik Hibe Programı: Her yıl açıklanan hibe programlarının başvuru formları ve öncelikleri ilan tarihiyle web sayfasından yayınlanıyor.

Türkiye de ise TC vatandaşlarına hibe imkânları sunan tek kurum KOSGEB ve devlete bağlı kurumlardır.

TAPUDA HİBE NASIL YAPILIR?

Tapunun hibe edilmesi konusunda ergin olmayan kişiler, zihinsel özrü bulunanlar, reşit olmuş ancak temyiz yetkisi olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa da bağış yapamıyor. Ayrıca vasiler, vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. Söz konusu vasıflara sahip olmayan kimseler malını tapuda hibe edebiliyor. Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye birtakım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.

Hibe edecek kişinin, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması hâlinde diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar, bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır