2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın Kuzey Kıbrıs emlak piyasasını değerlendirdi ve krizin çıkış yolunu anlattı.

21 Haziran 2020

Salgın sonrası Kuzey Kıbrıs emlak ve inşaat piyasası hareketlendi mi? Bu sorunun cevabını her firma farklı verebiliyor ancak önümüzde çok güzel bir örnek var. Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın, sektörün hareketli olduğunu söylüyor. Tabi bunun için neler yapılması gerektiğini de anlatıyor. İşte detaylar..



Henry Charles Estates 20 yıldır Kuzey Kıbrıs emlak piyasasının nabzını tutuyor, yerli ve yabancıya hizmet veriyor.

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın, pandemi sürecinden sonra gelişen ve değişen müşteri ihtiyaçlarını paylaştı bizimle, hem yerelde hem de uluslararası piyasada.

Krizden çıkış anahtarını da anlattı, firmaların nelere dikkat etmesi gerektiğini de..

İşte Arzu Aygın’ın röportajı..

Haftalar sonra iş dünyası yeni dönemde çalışmaya başladı, siz şirketiniz adına nasıl bir başlangıç yaptınız?

Haftalar sonrası şirketimizin yeni döneme hızlı bir dönüş yaptığına inanıyorum.

Dürüst olmak gerekirse tahminimizin ve beklentilerimizin çok üstünde talep var.

Müşterilerimizin taleplerinin değiştiği, faizlerin düştüğü, yabancı yatırımcı alımları için yapılan düzenlemelerle bambaşka bir piyasaya başlangıç yaptık.

Uzun zamandır korona virüs karantinasında olan iş arkadaşlarımızla beraber enerji dolu ve çalışma isteğinin maksimum seviyede olduğu iki haftayı geride bıraktık.

“PANDEMİ MESAFELERİ SORUN OLMAKTAN ÇIKARDI”

Pandemi öncesi zamana göre iş hayatında değişenler neler?

Pandeminin bizim sektöre veya diğer bazı sektörlere kazandırdığı en büyük değişimin internet ortamında yapılan yüz yüze toplantılar ve online yazışmalar.

İnsanlar birçok iş bağlantılarının evden de yapılabileceğini ve mesafelerin çok büyük sorun olmadığını fark ettiler.

Henry Charles Estates olarak biz zaten uzun senelerdir yabancı piyasalarla çalıştığımız için bütün bu sistemleri zaten kullanıyorduk. Daha aktif bir şekilde kullanmaya başladık. Evleri müşterilerimizle beraber gezmek yerine görüntülü arama veya video görüntüsü göndererek tanıtımlarımızı gerçekleştirdik.

Açıkçası, çok olumlu geri dönüşümler ve müşteri memnuniyeti sağlamaktayız. Müşterilerimiz o an alım yapamasa bile, ileriye dönük yatırımlar da bizi tercih edeceklerini belirtiyorlar.

“BU ZOR ZAMANI DAHA ÇOK ÇALIŞARAK ATLATABİLİRİZ”

Siz bu pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz? Pandemi sonrası planlarınız neler?

Henry Charles Estates olarak biz pandemi süresince de evlerimizden çalışmaya bir şekilde devam ettik. Sonuçta işimizin doğası gereği çok zaman alan bir ofis ve dökümantasyon çalışması söz konusudur. Bu alanlardaki eksiklerimizi tamamladık. Her hafta olağan durum değerlendirmesi kapsamında ofis arkadaşlarımızla zoom toplantıları yaptık.

Ofisimiz açıldıktan sonraki hedef odaklı planlarımızı ve satış stratejilerimizi oluşturduk. Sosyal medyaya verdiğimiz önemi daha bir arttırdık. Elimizde olan evleri sosyal medya ortamında daha çok paylaştık. Gerekli olduğu zaman da müşterimizle saha da buluşup ilgilendikleri evleri alınan karantina tedbirler çerçevesinde kendilerine gösterdik.

Pandemi sonrası planlarımız özet olarak şöyle ki; bütün dünyayı etkileyen bu zor zamanları ancak daha çok çalışarak atlatabileceğimizdir. Her anlamda daha uygun ve kaliteli gayrimenkulleri yatırımcı ile buluşturmaktır. Yaklaşık 20 senedir yaptığımız gibi.

“ADADAKİ EN GENİŞ KAMPAMLI PORTFÖYLERDEN BİRİNE SAHİBİZ”

Yatırımcılara yönelik portföyünüzü nasıl değerlendirirsiniz?

Henry Charles Estates olarak portföyümüz mütevazi olamayacağımız tek konudur.

Adadaki en geniş ve kapsamlı portföylerden birine sahibiz, bunu özellikle belirtmek istiyorum.

Arazi, apartman proje, yatırım projesi, apartman dairesi, villa, bungalow, satılık otel, tatil köyü, bunglow complex, zengin kiralık portföyümüz ve bunun gibi gayrimenkul çeşitliliğimiz söz konusudur.

800’ü aşan portföy sayımız gün geçtikçe artıyor. 20 senenin verdiği tecrübe ile satılabilir ve doğru fiyat bandında olan gayrimenkullerle ilgileniyoruz.

Tabi ki uzun senelerdir piyasada olmamız, malını satmak isteyen kişilerin bizi tercih etmelerini sağlıyor.

Müteahhitlere ait yeni projelerin yanı sıra ikinci el piyasasında ve arazi konusunda da her zaman olduğu gibi iddialıyız.

Sonuçta, yaklaşık 20 senedir aynı ofiste aynı işi yapıyoruz. Uzun seneler İngilizlere ve birçok yabancıya çok fazla mal satışı yaptık. Onlarda satış için bizi tercih ediyorlar. Doğruyu söylemek gerekirse bu da bizi çok mutlu ediyor.

Müşteri memnuniyeti bizim için her şeyden önemli.

“YABANCILARIN KONUT ALMA HAKKININ DÖRDE ÇIKMASI, PİYASAYA GÜVEN AŞILAYACAK”

Yurt dışı pazarı için öngörüleriniz neler?

Tabi ki her şey korona virüs salgınının seyrine bağlı.

Her şey planlandığı gibi giderse Temmuz ayında alıcıların tekrardan adamıza geleceğini düşünüyorum. Kuzey Kıbrıs devletinin ve halkının korana virüs sürecini çok iyi yönettiği bence çok açık.

Yatırımcının bunu çok iyi değerlendireceğini ve Kuzey Kıbrıs’ın salgın açısından güvenli bir yer olduğu gerçeğini satın alacağını düşünüyorum.

Bunun yanında Kuzey Kıbrıs iklimiyle, yaşantısıyla ve diğer ülkelere kıyasla fiyat avantajı ile halen yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Özellikle yabancı alımlarının dört adet şeklinde yeniden düzenlenmesinin tekrardan piyasaya olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Zaten, senelerdir sözleşme ile bir adetten fazla alan birçok yatırımcımız var. Bu kişiler şimdi sözleşme ile aldıkları malların tapularını kendi tasarruflarına geçirebilecekler. Bu da piyasaya kesinlikle bir güven aşılayacak.

Ben uçakların adaya tekrar gelmesiyle bu hareketliliğin daha da artacağını düşünüyorum. Zaten hale hazırda adaya gelip alım yapmak isteyen müşterilerimizle irtibattayız.

Uçuşlar başlar başlamaz gelip alım yapacaklarını belirtiyorlar. Bu şekilde kaparo gönderen yatırımcılarımızın sözleşme imzalamak için adaya gelmelerini bekliyoruz.

“YEREL PİYASA HAREKETLİ, YATIRIMIN TAM ZAMANI”

Yerel piyasa hareketliliği ne yönde? Siz bu ihtiyaçlara nasıl cevap veriyorsunuz?

Yerel piyasa şaşılacak derecede hareketli.

Yatırım yapmak isteyenler için yatırımın tam zamanı diyebiliriz.

Tapu harçlarının indirimli olduğunu ve özellikle faizlerin düştüğünü de göz önüne alırsak yatırım yapmak isteyenler çok fazla beklememeli..

Yapılan teklifler nakit likiditesi açısından satıcıyı da sevindiriyor. Böylece piyasaya bir hareketlilik geliyor. Bunun yanında uzun zamandır satış yapamayan inşaat firmaları da olumlu fiyat düzenlemeleri ve ödeme kolaylıkları ile dikkat çekiyor.

İnşaat firmalarının da satış sırasında şartları esnetmeleri biz emlakçılara satış kapama olanağı sağlıyor. Aynı şekilde ikinci el piyasasından erken çıkmak isteyen satıcılar, satış fiyatının altındaki teklifleri kabul ediyor. Bu da bizim alıcıya yardımcı olmamız açısından çok verimli oluyor.

“PİYASADAKİ İHTİYAÇLARA CEVAP VERME TECRÜBESİNE SAHİBİZ”

Henry Charles Estates olarak deneyimli ekibimiz, güçlü portföyümüz ve satış kapama tekniklerimizle piyasadaki ihtiyaçlara kolaylıkla cevap verme tecrübesine sahibiz.

“PANDEMİ SONRASI ALICI İHTİYACI DEĞİŞTİ”

Pandemi sonrası süreçte emlak ve inşaat dünyasına mesajınız nedir?

Pandemi tüm dünya ekonomisini çok büyük ölçüde olumsuz etkiledi. Maalesef önemli ölçüde ölümcül bir salgın olması ve birçok kişiye kolayca bulaşması tüm toplumları derinden sarsmıştır.

Üç aylık “evdekal” süreci insanları psikolojik olarak da olumsuz etkiledi. Bu kadar zor bir dönemden geçtik. Ve şu anda insanlar “normalleşme” sürecinde. Farkındalığın arttığı ve kişilerin tercihlerinin değiştiği yeni bir döneme girdik. Benim şahsi fikrim emlak ve inşaat dünyasının bunu olumlu bir şekilde değerlendirip yatırımlarını durdurmamaları yönünde.

“KALİTELİ YATIRIMLAR SUNMAK SATIŞ GRAFİĞİNİ YÜKSELTİR”

Salgının seyrinde dramatik bir gelişme olmazsa, sağlam firmaların bu zorlu süreci kısa zamanda atlatacağını ve yatırımlarının karşılıklarını alacağı inancındayım. Talebin yükseldiği bir dönemin başındayız. Talepleri doğru yönlendirip, yatırımcıya güvenilir ve kaliteli yatırımlar sunabilirsek, satış grafiğini yukarı doğru çekmek bu piyasada olan tüm firmaların elinde.

“KRİZİ ATLATMANIN TEK YOLU ÇOK ÇALIŞMAK VE DÜRÜST OLMAK”

Krizi yönetebilmenin ve strateji belirleyebilmenin en önemli faktör olduğunu düşünüyorum.

Pandemi kadar etkili olmasa da birçok krizi atlatmış, Kuzey Kıbrıs emlak ve inşaat piyasasında uzun senelerdir var olan tüm firmaların da tecrübe ettiği üzere bu krizden de sağlam çıkabilmek ancak çok çalışmak ve dürüst olmak ile gerçekleşecektir.

Biz Henry Charles Estates olarak birçok krizi atlattık. Bunu da aynı çalışkanlık, özveri ve güven sayesinde atlatmayı hedefliyoruz.


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır