2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Hasan Efe: “Yol haritası çizebilmek için istatistik şart”

21 Haziran 2020

Kuzey Kıbrıs emlak ve inşaat dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu konulardan biri istatistik bilgisi. Ancak ulaşmak mümkün değil. Firmalar plan yaparken, kendi tuttukları istatistiklerden yola çıkıyor ya da bölgede uzman olanların görüşlerinden. Uphill Enterprises Ltd. Direktörü Hasan Efe, istatistiki bilgilerin önemini yazdı.



2019 yılında Kuzey Kıbrıs’ta en çok hangi bölgede konut satıldı, en çok hangi daire tipi ya da villa tipi satıldı? Peki bu konutları alanlar kim? Yaş grupları ne, yabancı mı yerli mi? Tüm bunlar ve bunun gibi birçok soru var cevaplanması gereken. Peki bunları nasıl cevaplandırırız ve yol haritamızı nasıl çizeriz?

Hasan Efe aslında tüm bu soruların cevaplarının tek bir yerden çözüleceğini yazdı. İstatistiki verilerin olmasının önemini ve ne işe yaracağını da.

Birçok ülkede gayrimenkul sektöründe düzenlenen istatistik raporları çok önemli yol göstericiler olarak biliniyor.

Kurulmuş olduğu günden itibaren ülkemiz içerisinde yapılan satışlar ile ilgili bugüne kadar herhangi bir verinin açıklanmadığını görüyoruz.

Bu konuda bize tüm meslek grupları tarafından gelen talepler üzerine tapu dairesinin en azından bugünden itibaren yapmış olduğu satışların yıllık dökümünü istatistik bilgisi olarak bizim ve/veya bizim gibi meslek gruplarına açıklanması hem ülke geleceği için hem de mesleğimiz adına önemli bir belge taşıyacaktır.

Şöyle ki tapu içerisinde yıllık yapılan satışların kazaların tapu dairelerin yapmış olduğu bilgileri eğer ki meslek gruplarına ayrıntılı bir şekilde vermiş olursak işimizin geleceği konusunda bizlere ışık tutacağından bazı emlak grupları ve/veya satış gruplarının neye yöneleceğine dair elimizde daha ayrıntılı veriler oluşacaktır.

Örneğin; yıllık bazda ülkenin hangi kazada konut satışı yaptığı ve bunların kimlerin aldığı yani (yerli ve yabancı) aynı zamanda tarla, arsa, ikinci el konut, ticari bina arazi konularında kimlerin hangi kazada ne kadar nerede yatırım yaptığını görebilmemiz bizlere de işimiz açısından nerelere yönelmemiz gerektiğini gösteren istatistik olacaktır.

Yıllık ada genelinde 10,000 adet konut satışı yapıldığını öğrenmemiz ve bunların hangi bölgelerde ne kadar satıldığını bilmemiz bizim gibi meslek gruplarının o yöne doğru yönelmesini ve yanımızda çalışan danışmanlarımızın da kendilerini geliştirme yönünde teşvik edici istatistik bilgi olarak devletin açıklamış olduğu resmi bir bilgi olarak hem piyasanın nereye yönlendiğini hem de bizlerin nereye yönelmemiz gerektiğini daha açık bir şekilde görmemizi sağlayacaktır.

Bir başka veriden yola çıkarsak hangi yaş aralığının hangi emlak türünü(arsa, konut vb.) satın aldığını bilmekte bize hem müşteri portföyü oluştururken hem de reklamlarda hedef kitlemizi belirlerken daha çok verim almamızı sağlayacaktır.

Örneklerle açıklamak gerekirse,
Birinci örnek, uyruklara göre yabancılara yapılan konut satışlarının en çok hangi ülke aldığını sırası ile görebilmemiz bizleri o ülkelere yönelik yapılacak olan fuarlara katılmaya o alanlarda reklam vermeye veya oralardaki meslektaşlarımıza ortak çalışma yapmamızla ilgili bizlere ışık tutacağından önemli bir istatistik bilgi olarak bilinmesi gerektiğini düşünmekteyim.

İkinci örnek, ikinci el satışlarında yapılan yıllık oranda bilgilerin kimler tarafından hangi bölgede el değiştirildiğini örneğin bunları yabancılar aldı, kadınlar en çok bu bölgede aldı, hangi bölgede en çok hangi gayrimenkul satıldı diye ayrılması hem emlak ofislerine hem de emlak danışmanlarına ışık tutacağı için o bölgede ikinci el satışlara yönelmemiz gerektiğini gösteren istatik tablolar yapılması bizler için çok önemli. Umarım gelecek yıllar ile ilgili bu istatistiki bilgilere ulaşır ve daha doğru satışlar yapmamıza olanak sağlarız.

Aynı şekilde zaman zaman ülkemizde devlet daireleri ile ilgili yaşanan sıkıntılarda, devlet memurlarının çok fazla işlem yapmadıkları söylentilerin çıktığı bir ortamda devletin memurlarının ne kadar çalışkan olduklarını ortaya çıkaran istatistik bilgili olacaktır.

Hasan EFE

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır