2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Gayrimenkul Alım Satımında Püf Noktaları

1 Ağustos 2016

Büyük meblağların gerektiği bir ev alırken ve satarken başlıca nelere dikkat etmek gerekir?



İnsanın kendisini rahat, huzurlu ve güvenli hissedebildiği mekânlardan biri, şüphesiz kendi evidir. Günün yorgunluğunu ve gerginliğini, evimize girdiğimizde yavaş yavaş unuturuz. Vazoda ki renkli bir buket, akvaryumda ahenkle hareket eden balıklar, evimizde merakla bizi bekleyen bir eşimiz ya da ebeveynlerimiz, günün tüm yorgunluğunu atar, dinlendirir…

Bütçemiz, kredi imkanlarımız ve ihtiyaçlarımıza göre nereden, hangi semtlerden konut alabileceğimizi tespit etmeliyiz.
Semtteki emsal olabilecek satışlar, rayiç fiyatları belirler…
Gayrimenkulün tapu kaydı önceden kontrol edilmeli. Haciz, ipotek, ihtiyati tedbir, vergi borçları var mı? Tapu bilgileri ile adresin eşleştiğine dikkat edilmeli.
Su, elektrik, doğalgaz, yönetim aidatlarının ödenip ödenmediği kontrol edilmeli.
Yalıtım, izolasyon: Isı, ses, su yalıtımlarının olması; enerji tasarrufu, sağlamlık ve sağlıklı mekanlar için önemlidir.
Kiracısı olan ikinci el bir konut alacaksanız, mutlaka kira sözleşmesine bakılmalı ve kiracı ile de görüşülmelidir.
Emlak Vergisi ve Bildirimi: Satışı yapılan gayrimenkulün, satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinden, yeni alıcı da sorumlu tutulmaktadır. Bu nedenle gayrimenkul alırken, önceki senelerin emlak vergisi borcunun olup olmadığı araştırılmalıdır. Gayrimenkulün satıldığı yılın emlak vergisi de, satan tarafından ödenecektir. Gayrimenkul alanların, ilgili belediyeye yıl sonuna kadar emlak vergisi bildirimi vermeleri gerekiyor. Gayrimenkulün yılın son üç ayı içinde satın alınması halinde ise emlak vergisi bildirimi, gayrimenkulün alındığı tarihten itibaren üç ay içerisinde verilmelidir. (EVK Md. 23)
Gelir Vergisi:Gayrimenkul, satın alındığı tarihten itibaren beş yıl içerisinde satılırsa elde edilen kazancın, değer artış kazancı olarak beyan edilip, gelir vergisi ödenmesi gerekir.
Ev alma, komşu al (Atasözü): Komşular ve çevre de önemlidir. Bir evi değerli ve huzurlu yapan, aynı zamanda yakın komşularımızdır. Kişinin mutlu ve hüzünlü olaylarını paylaşacak, gerektiğinde yardıma gelebilecek olanlar yakın komşularımızdır.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır