2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Emlak Dünyası’ndan Ender Meta üniversitelerin emlak sektörüne etkisini yazdı!

13 Aralık 2017

Kıbrıs emlak sektörü hızlı bir gelişim sergiliyor. İşte bu süreçte ülke ekonomisinin lokomotiflerinden üniversitelerin sayısındaki artışın da büyük rolü var. Peki gidişat ne yönde? Emlak Dünyası’ndan Ender Meta, Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için yazdı.



Kuzey Kıbrıs’ ta eğitim sektöründeki ivme her geçen yıl yükselmeye devam ediyor. Mevcut üniversitelerin potansiyellerini arttırması ve buna ek olarak ülkeye yeni üniversitelerin kazandırılması öğrenci sayısındaki ciddi artışı da beraberinde getirdi.

Eğitim Bakanlığı’nın verdiği somut verilere bakacak olursak bu yıl ülkemizde üniversite eğitimi gören öğrenci sayısı 93.292’ye ulaşmış durumda. Geçen yıl bu sayı 84.561 noktalarındayken, 2010 yılında 43.828 gibi bugün şartlarına göre çok daha düşük bir rakamdaydı. Bu rakamlar incelendiğinde 7 yıl gibi bir sürede %100 den fazla çok ciddi bir artışın olduğunu görüyoruz. Son yıllarsa verilen yeni üniversite izinlerini de göz önünde bulundurursak öğrenci sayısının daha da artacağını kestirmek çok da zor değil.

Ülkemizde defacto nüfus sayısının kısa sürede bu kadar artması bir çok sektörü olumlu yönde etkiledi ve piyasada gözle görülür bir hareketlilik başladı. Bu sektörlerin başında da emlak sektörü gelmektedir. Bu artışın getirdiği konut ihtiyacı emlak piyasasını hareketlendirmiş ve özellikle arsa ve daire satışlarına ciddi bir etki yapmış durumdadır. Kiralık ev taleplerine cevap veremeyen piyasa kendini yenilemiş, birçok yeni proje hazırlanmış ve yatırım amaçlı daire alımlarında ciddi bir artış görülmüştür.

Peki bu artışta başı çeken konut tipi hangisidir?

Yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği konut türü açık ara apartman daireleridir. özellikle 2 yatak odalı daireler hem daha ekonomik olması hem de 3 yatak odalı dairelerle neredeyse aynı fiyata kiracı bulabilmelerinden dolayı yatırımcının gözdesi durumundadır. öğrenci artışından dolayı kiralık dairelere talep artmış ve kira fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştır. Talebin yoğun olması da yatırımcıları çok rahat kiracı bulunabileceğine ikna etmiş ve satışlara olumlu yönde etki yapmıştır.

Buna ek olarak şirketlerin yaptığı kampanyalar ve bankaların uyguladığı uygun faiz oranları emlak yatırımını daha da cazip hale getirmiştir. Bugün yatırımcılar alacakları konutlara peşinat verip geriye kalan banka taksitlerini kira geliri ile karşılayabilmektedir. Yapılan yatırımın 10-12 yılda kendini amorti etmesi de yatırımı cazip kılan bir diğer konudur.

Ülkemizde üniversite sayısının artacak olması konut ihtiyacını daha da önemli bir noktaya getirecektir diye düşünüyorum. Konuta artan talep beraberinde yüksek fiyatları da getirecektir. Bu yüzden bu avantajlı dönemi kaçırmamakta fayda var.

ENDER META

EMLAK DÜNYASI


Etiketler: , , , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır