2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Emlak Dünyası Brokerı Ender Meta KKTC’de tapu devir sistemini yazdı!

13 Aralık 2017

Kıbrıs emlak sektöründe talep artıyor, fakat işleyiş ne kadar sağlıklı? Birçok gayrimenkul profesyonelinin sıkıntı yaşadığı tapu devir sistemi için, Emlak Dünyası Brokerı Ender Meta yeni bir öneri getirdi. İşte Meta’nın Kıbrıs Emlak Merkezi için kaleme aldığı yazı.



KKTC’de gayrimenkul yatırımı hız kazanmaya devam ediyor. Ülkedeki üniversite sayısındaki artış, yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisi, inşaat şirketlerinin ödeme kolaylıkları ve bankaların uyguladığı cazip faiz oranları gayrimenkul yatırımının artmasındaki başlıca etkenler.

Yeni açılacak üniversiteler, yapılan yeni otel projeleri ve kira getirilerinin yükselmesi ile yerli yatırımcının da konut yatırımı talebinin artması gayrimenkul yatırımının devam edeceğini gösteriyor.

Tüm bu yaşanan gelişmelerin yanında diğer bir taraftan şu sorunun cevabı her geçen gün biraz daha önem kazanıyor.

“Gayrimenkul yatırımı bu kadar artış göstermişken mevcut tapu devir sistemi ne kadar verimli?”

Tapu Dairesi’nde şu an uygulanan tapu devir sistemi sadece emlak alıp satan kişiler için değil aynı zamanda tapu personeli içinde büyük zorluklar yaşatıyor.

Bir gün içerisinde yapılacak devir sayısını kısıtlayamayan bu sistem herkes için tam bir çile haline gelmiş durumda. Uygulanan sistemde bir gün içerisinde kaç devir talebinin olacağını kimse bilemiyor. Bazı günler kapasitenin çok üstünde devir talebi gelirken bazı günler ise kapasitenin çok altında kalınabiliyor.

Devir işleminizin gün içinde bitip bitmeyeceğinin belli olmadığı bir sistem var. Çalışan tapu personeli iyi niyetli olarak gelen her işlemi yapmak için sıraya koysa da zamanın sınırlı olması tüm gün boşuna beklemenize neden olabiliyor.

Kapasitesinin üzerinde iş yapmak zorunda kalan tapu dairesinin verimi düşerken gelen vatandaşın zamanı da boşa geçebiliyor.

Bunlara ek olarak tapu dairelerinin bekleme salonlarının küçük olması ve bu salonlarda biriken kalabalık işleri daha da zorlaştırıyor. Numaratör sisteminin olmayışı ve sırası gelen vatandaşın ismi ile çağırılmasından dolayı vatandaş daire içerisinde beklemek zorunda kalıyor. Oturabilecek sandalye sayısının da kısıtlı olmasından dolayı ayakta biriken kalabalık yarattığı ses kirliliği ile tam bir kaos ortamı oluşturuyor.

Rahat çalışma ortamından uzak, verimi düşüren ve zaman kaybettiren bu sistemin değişmesinin tüm kesimler için avantajlar getireceğini düşünüyorum.

Randevu sistemi kurtuluş olabilir..

Birçok ülkede tapu dairelerinde tapu devri randevu alınmadan yapılamıyor. Gerekli evraklar ile randevu talebinizin yapıldığı bu sistem zaman ve verim konusunda birçok avantaj sağlıyor. Gerekli evraklar incelendikten sonra başvuran kişiye tapu devri için belli bir tarih veriliyor. önceden evraklar ile yapılan başvuru eksik evrakların devir gününden önce tamamlanmasını sağlıyor. Şimdi uygulanan sistemde evrak eksikliği ancak sıra size geldiğinde farkediliyor ve büyük zaman kayıpları yaşanıyor.

Randevu sistemine geçilirse Tapu Daireleri’nin çok daha verimli bir şekilde çalışacağını düşünüyorum. Dairelerin kapasitesine göre randevu verilmesi hem hizmet kalitesini arttıracak hem de aşırı kalabalıkların oluşmasını da önleyecektir.

Bunun yanında devir işlemi için Tapu Dairesi’ne gelen kişiler tüm planlamalarını ona göre yapabilecek ve “Devir işlemi bugün biter mi?” diye düşünmeyecektir. Aynı şekilde tapu çalışanları da evraklarla ilgili araştırmayı ve incelemeyi de daha önceden yapabilecek ve Tapu Dairesi daha hızlı hizmet verebilecektir.

Bu sistemde randevusunu bir defadan fazla aksatanlar için yaptırımlar uygulanıp sistemin daha ciddi bir şekilde çalışması kolayca sağlanabilir.

Uygulanması çok da zor olmayan bu sistemin en azından pilot bir bölge seçilerek denenmesinin herhangi bir zararı olmayacaktır. Tam tersine eğer sistem doğru uygulanırsa çok önemli faydalarının olacağını düşünüyorum.

Bu sistemin ilerleyen zamanlarda teknoloji ile desteklenmesi ile randevu başvurularının online olarak yapılması çok daha verimli bir sistem getirecektir. Umarım randevu sistemi için talepler yoğunlaşır. Gereken düzenlemeler yapılır ve en erken zamanda bu sistem hayata geçer.

ENDER META

EMLAK DÜNYASI BROKERI


Etiketler: , , , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır