2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Emlak Dünyası Brokerı Ender Meta: ‘Doğru konut alımı için izlemeniz gereken 5 adım’

21 Ocak 2020

Emlak Dünyası Brokerı Ender Meta, konut alırken boşa zaman harcamamak ve “doğru konutu” almak için izlemeniz gereken 5 adımı sıralıyor. Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarını konut alımı sırasında hem bilgilendiriyor hem de dikkat edilmesi gereken noktalara karşı uyarıyor. İşte Ender Meta’nın yazısı..



Emlak Dünyası Brokerı Ender Meta: ‘Doğru konut alımı için izlemeniz gereken 5 adım’ yazısını Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için kaleme aldı.

İşte Ender Meta’nın yazısı..

Konut sahibi olmak, insan hayatının en önemli adımlarından biri. Barınma ihtiyacı için gerekliliğinin yanında, geleceğimiz için yapılacak en uygun yatırım şekli.. Konut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı konut alırken dikkat edilmeli ve karar, iyi bir araştırmadan sonra verilmelidir. Yapılması gereken en iyi hamle sizin yatırımınızı yönetebilecek bir Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmaktır. Peki, konut alırken birçok konut seçeneği içinde boğulmamak ve kendimiz için en doğru konutu alabilmek için izlememiz gereken adımlar nedir? Bu adımların sırası ile takip edilmesi kafanızın karışmasını engelleyecek ve vaktinizi verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

1- Amacın belirlenmesi

Konut alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, konutun hangi amaçla alınacak olmasının belirlenmesidir. Hayaller ile amaç birbirine karıştırılmamalıdır. İçerisinde yaşamak, büyük bahçeli eve geçmek, kiraya vermek, ileride değer kazanması, ofis olarak kullanmak vb. gibi amaçların belirlenmesi konut alımında size daha verimli bir alışveriş imkanı sunacaktır. Konut alma amacı belirlenmeden başlayan araştırmalar, genellikle yanlış konut alımı ile sonuçlanmaktadır. Amacımız belirlendikten sonra aşağıda bahsedeceğim maddelere çok daha rahat karar verebilir ve sizin için en ideal konut seçenekleri hangileri belirleyebilirsiniz.

2- Bütçenin belirlenmesi

Diğer bir önemli konu ise konut almak için ayırabileceğimiz bütçenin belirlenmesidir. Bütçe tüm alışverişlerde olduğu gibi alışverişin esasını oluşturur. Yüzlerce konut seçeneği içinde, bilgisayar önünde vaktinizi boşa harcamak istemiyorsanız “fiyat aralığı” oluşturmak akıllıca bir yöntemdir. Konut ararken fiyat aralığınızı belirlemek bütçenizden yüksek değerdeki konutları rahatlıkla elemenizi sağlayacaktır. Konut alırken kredi kullanılmayacak ve peşin bir alım yapılacaksa bütçemiz önceden belirlenmiş demektir. Fakat belli bir peşinatı olup geriye kalan para için kredilendirme yapacak olan kişiler mutlaka bütçe belirlemesi yapmalıdır. Bütçe hesaplamasının en kolay yolu Peşinat+Taksit Ödeme Gücü olarak bilinir. Ödeyebileceğiniz taksit tutarına göre bankadan çekebileceğiniz kredi hesaplanır ve peşinatınız ile toplanır. Böylelikle konut alabilmek için maksimum bütçeniz ortaya çıkar.

3- Konum

Konumu bir gayrimenkulün değerini çok fazlası ile etkileyen bir unsurdur. Fakat “amaca göre konum” belirlenmesi dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Yukarıda belirttiğim iki maddeyi atlarsanız ve ilk kriteriniz konum olursa yanlış bir konut seçebilirsiniz. Örneğin bütçe hesaplaması yapmadan en değerli konumdaki konutları araştırmak size doğru sonuçlar getirmeyebilir. Ya da kiraya vermek amaçlı almak istediğiniz bir konutu, duraklardan uzak bir bölgede ararsanız yine yanlış bir yatırım yapabilirsiniz. Bahçeli müstakil bir konut ararken, apartman imarına sahip konumlarda konut aramak yine sonu hüsranla biten bir seçim yapmanızı sağlayabilir. Bu yüzden ilk iki madde yapılmalı ve sonra mutlaka bu maddelerden alınan sonuca göre konum belirlenmelidir.

4- Büyüklük ve yatak odası sayısı

Kaç yatak odalı bir konut almak istediğinizi bilmek ve konutun minimum alan büyüklüğünü belirlemekte mutlaka yapılması gereken bir çalışmadır. Bu iki kriteri belirlemek için amacın belirlenmesi maddesi büyük önem teşkil eder. Çünkü büyüklük ve yatak odası sayısı konutu hangi amaç ile alacağımız ile paraleldir. Örneğin kiraya vermek için alınacak bir konutta arayacağımız büyüklük ile kendi yaşayacağımız konutta arayacağımız büyüklük farklılık gösterecektir.

5- Özel istekler

Son olarak konut alırken, olmazsa olmaz isteklerimiz mutlaka belirlenmelidir. Kapalı mutfak, parke, dolap odası, ebeveyn odasında en-suit vb. gibi istekler yine konut seçiminde zamanınızı boşa harcamamak için önemli belirleyicilerdir.

Konut alımı hayatımızda çok sık yapacağımız bir yatırım değildir. Bu yüzden hata riski azaltılmalı ve doğru konut seçilmelidir. Bu adımlar sırası ile izlendiği zaman doğru konutu seçmeniz ve doğru yatırımı yapmanız daha kolay olacaktır. Hem de zamanınızı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

Ender Meta

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır